Ion Marin și Martha Argerich – Concert Extraordinar de Anul Nou
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-marin-si-martha-argerich-concert-extraordinar-de-anul-nou/

Pe 31 decembrie, ora 19.30 a României, la Centrul de Artă şi Cultură din Lugano, Elveţia, maestrul Ion Marin va dirija Concertul Extraordinar de Anul Nou al Orchestrei Elveţiei Italiene – OSI. Evenimentul o va avea ca solistă pe marea pianistă Martha Argerich, iar programul va cuprinde Concertul nr. 2 pentru pian şi orchestră de Ludwig van Beethoven şi Simfonia nr. 5 de Franz Schubert.

Un articol de Petre Ivan|29 decembrie 2020

Concertul va putea fi urmărit în live streaming pe https://www.osi.swiss/rsi-livestream.

Concertul de Anul Nou al Orchestrei Elveției Italiene, numit în mod tradițional și Concertul di San Silvestro (Sfântului Silvestru) este unul dintre cele mai așteptate ale sezonului și va fi preluat și pe canalul de streaming live al RSI – Radioteleviziunea Elvețiană – https://www.rsi.ch/live-streaming. 

Concertul nr. 2 pentru pian și orchestră de Ludwig van Beethoven a fost compus între anii 1787 și 1789, în prima parte a vieții compozitorului și este remarcabil nu numai prin frumusețea și dramatismul său, dar și prin faptul că este compoziția ce a marcat debutul public al lui Beethoven în calitate de solist, pe 29 martie 1795 la Burgtheater, în Viena.

Simfonia nr. 5, a fost compusă de Franz Schubert pe parcursul anului 1816 și este considerată a fi un omagiu aduse altui mare austriac, Wolfgang Amadeus Mozart, despre care însuși Schubert spunea că este una dintre sursele sale de inspirație.

Maestrul Ion Marin va dirija valoroasa orchestră europeană Orchestra Elveției Italiene – OSI,  fondată la Lugano în 1935, un ansamblul care a jucat un rol crucial în dezvoltarea muzicală şi culturală a regiunii și a contribuit la înfiinţarea unor festivaluri consacrate pe plan internațional, precum cele de la Lugano, Locarno şi Ascona.

Artista de origine argentiniană Martha Argerich este recunoscută ca fiind una dintre cele mai mari pianiste din istorie. Cu un repertoriu extrem de complex și variat, atent ales și neconformist, Martha Argerich domină lumea pianului încă din anii ‘60. Înzestrată cu o tehnică extraordinară, ea a reușit să-și pună amprenta personală pe unele dintre cele mai solicitante compoziții, de la Liszt la Prokofiev, până la Ravel și Messiaen. De-a lungul carierei sale, Martha Argerich, considerată a fi o artistă pasionată și intuitivă, s-a concentrat mai puțin pe recitaluri solo și mai mult pe muzica de cameră și pe concerte.

Personalitate fascinantă a scenei muzicale internaționale, dirijorul Ion Marin face parte dintre puținii dirijori care se manifestă la cel mai înalt nivel atât în domeniul muzicii simfonice, cât și în cel al operei.

Este invitat frecvent să dirijeze pe marile scene ale lumii și a condus majoritatea orchestrelor importante ale lumii, cum sunt Orchestra Filarmonicii din Berlin, Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Dresda, Orchestra Simfonică a Radiodifuziunii Bavareze, London Symphony Orchestra, Philharmonia, Orchestra Națională a Franței, Orchestra Academiei Santa Cecilia din Roma, Orchestra Simfonică din Hamburg, Orchestra Filarmonică din St. Petersburg, Orchestra Simfonică din Shanghai, Orchestra Filarmonicii din Beijing, Orchestra Simfonică Bournemouth și multe altele. De asemenea, dirijează în mod regulat în Japonia, unde conduce Orchestra Simfonică NHK și Orchestra Simfonică Metropolitană din Tokyo. Din sezonul 2014/2015, deține funcția de Dirijor Principal Invitat al Hamburger Symphoniker, orchestra rezidentă a emblematicei Elbphilharmonie.

În sezonul concertistic 2019/2020, a colaborat cu celebrul pianist Lang Lang și San Francisco Symphony, precum și cu renumitul pianist de jazz Chick Corea, în două concerte speciale, susținute la Royal Opera House of Muscat.

Începând din toamna anului 2020, maestrul Ion Marin a fost numit Prof. Univ. și conducător artistic al activității de concert a reputatei universități Mozarteum din Salzburg, Austria.

Pe plan național și european, maestrul Ion Marin este recunoscut în mod oficial pentru serviciile deosebite aduse culturii, artei și imaginii României în lume, precum și pentru dimensiunea socială a impactului său. Ion Marin este Directorul de onoare al Corului Naţional de Cameră „Madrigal – Marin Constantin” și, de asemenea, Președintele fondator al Programului Național Cantus Mundi România și Symphonia Mundi, instituite în anul 2011 la inițiativa domniei sale. Din ianuarie 2019, odată cu înființarea Orchestrei Uniunii Europene, când România a preluat președinția rotativă a CE, Maestrul Ion Marin a fost numit manager si director artistic al acestui amplu proiect de diplomație culturală.

Informații suplimentare sunt disponibile pe website-ul https://www.osi.swiss

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.

18
/06
/15

Pe lângӑ un lineup de excepţie curatoriat de pianistul şi compozitorul de jazz Lucian Ban, a patra ediţie a Bucharest Jazz Festival continuӑ seria de evenimente conexe inauguratӑ anul trecut la Hanul Gabroveni. Startul Bucharest Jazz Festival 2015 este dat de vernisajul expoziţiei Now’s the Time – Romanian Jazz Photographers de la Hanul Gabroveni, în seara zilei de 30 iunie.

16
/06
/15

Cea de-a noua ediţie a evenimentului Noaptea Institutelor Culturale are loc în Bucureşti vineri, începând cu ora 16.00, şi va aduce publicului un program variat, cu filme, muzică, teatru, spectacole de dans, ateliere de creaţie, degustări de preparate tradiţionale şi târguri de produse hand-made.

15
/06
/15

 Salonul de carte Bookfest Estival, Biblioteca Deschisă a British Council și Zilele Porților Deschise la Facultatea de Pictură a Universității de Artă și Design din Cluj sunt proiectele culturale complementare muzicii propuse pentru cea de-a treia ediție Jazz in the Park, care se va desfășura în perioada 29 iunie – 5 iulie la Cluj-Napoca.

15
/06
/15

VLADIMIR LUNGU, dirijor şi director muzical al Operei de Stat din Mersin (Turcia), violoncelistul RĂZVAN SUMA, recent aplaudat în cea de-a II-a ediţie a turneului său naţional „Vă place tango?” şi un „trio” de mari compozitori – MOZART, HAYDN şi CEAIKOVSKI – compun împreună „afişul” concertului desfăşurat la Sala Radio, vineri, 19 iunie (19.00), eveniment ce punctează închiderea stagiunii ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO.

13
/06
/15

 Bucharest Music Film Festival va sărbători anul acesta cea de-a X-a ediţie, aducând, în perioada 19 - 28 iunie, în Piaţa "George Enescu" din Bucureşti, concerte live susţinute de artişti precum Virgil Ianţu şi Bucharest Jazz Orchestra, Monica Anghel, Luminiţa Anghel, Nico şi Pasărea Rock.

11
/06
/15

Violoncelistul Adrian Naidin prezintă sâmbătă, 13 iunie, de la ora 19.00, la Teatrul Odeon, în premieră, proiectul muzical “Pân la Rai”, un proiect de world music ce poate deveni revelația acestui an.