Ion Marin, Simfonia a 9-a de Gustav Mahler, la Sankt Petersburg
https://www.ziarulmetropolis.ro/ion-marin-simfonia-a-9-a-de-gustav-mahler-la-sankt-petersburg/

Duminică, 24 mai 2015, dirijorul de origine română Ion Marin va dirija orchestra Filarmonicii din Sankt Petersburg, cu Simfonia a 9-a de Gustav Mahler. Colaborarea cu această orchestră a început în urmă cu 3 ani şi are în vederea realizarea integralelor simfoniilor compozitorilor Gustav Mahler şi Anton Bruckner.

Un articol de Petre Ivan|22 mai 2015

Concertul se desfăşoară în cadrul celei de-a X-a ediţii a International Festival “Musical Collection” şi cuprinde în programul său şi concertul de pian nr. 9 de W. A. Mozart, interpretat de Miroslav Kultyshev.

Orchestra Filarmonicii Sankt Petersburg este cel mai vechi ansamblu simfonic rusesc, fiind fondat în anul 1882, la ordinul lui Alexandru al III-lea. Astăzi, conducerea artistică a instituţiei este asigurată de celebrul dirijor Yuri Temirkanov.

Reputat ambasador român în lumea dirijorală, Ion Marin a condus cele mai importante orchestre europene (Berliner Philharmoniker, Staatskapelle din Dresda, Leipzig Gewandhaus, Bayerischer Rundfunk, Filarmonica din Sankt Petersburg, London Symphony Orchestra, Wiener Symphoniker) și a colaborat cu cei mai celebri artiși ai planetei (Luciano Pavarotti, Placido Domingo, Jose Carreras, Montserrat Caballe, Angela Gheorghiu, Cecilia Bartoli, Renee Fleming, Anna Netrebko).

Foto: Ion Marin, Sankt Petersburg – facebook

15
/11
/20

OAMENII MUZICII Romanticul ce a dat aripi expresivității pianului, Frédéric Chopin (1810-1849) a marcat ireversibil istoria  acestui instrument, fiind primul mare compozitor care i s-a dedicat exclusiv. Compozitor legendar, celebru ca pianist și în improvizație, a fost adorat în timpul vieții și a rămas fascinant și în posteritate.

31
/10
/20

Cei 15 ani ai Festivalului Internațional de Muzică de Cameră SoNoRo vor fi aniversați începând de sâmbătă, 31 octombrie, până pe 9 decembrie 2020, cu o serie de concerte transmise live din sălile de concerte din Brașov, Bușteni, Sibiu și București.

30
/10
/20

O celebrare excepţională în lumea artei – ca omagiu la Centenarul Uniunii Compozitorilor și Muzicologilor din România: Festivalul şi Concursul Naţional al Liedului Românesc. Iniţiată de soprana Mariana Nicolesco, manifestarea este un adevărat revelator al comorii de peste 10.000 de lieduri fondate pe vechiul cântec de dor, eternă expresie a sufletului românesc.

19
/10
/20

Joi, 22 octombrie 2020, Orchestra simfonică a Filarmonicii „George Enescu”, condusă de dirijorul Lior Shambadal, va susține, de la ora 19.00, un program integral semnat de Wolfgang Amadeus Mozart, în regim live, în cadrul stagiunii online. Concertul este transmis în direct, fără spectatori, din Sala mare a Ateneului Român, pe canalele online ale instituției.