Istoria și teatrul, întâlnire la muzeu
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoria-si-teatrul-intalnire-la-muzeu/

În perioada 16-24 august 2017, Asociaţia Culturală pentru Educaţie prin Artă desfăşoară programul educaţional pentru copii La Cotroceni, în parteneriat cu Muzeul Naţional Cotroceni şi Policy Center for Roma and Minorities.

Un articol de Petre Ivan|8 august 2017

Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național. Activitățile vor fi găzduite de Muzeul Național Cotroceni, iar beneficiarii proiectului – copii cu vârste între 11 și 14 ani aflați în situații de risc, din comunitatea dezavantajată din Ferentari, sector 5, București – vor lua parte la atelierele programului prin implicarea Policy Center for Roma and Minorities.

Programul La Cotroceni a fost conceput pornind de la ideea de a transmite copiilor evenimente istorice și de a le face cunoscute spații emblematice pentru istoria României într-un mod inedit, diferit de metoda clasică școlară, dar completând-o și îmbogățind-o pe aceasta. Inițiatorii proiectului vor oferi unui grup de copii o întoarcere în timp, în perioada 1914-1918, la Palatul Cotroceni, în mijlocul familiei regale compuse la acea vreme din Ferdinand, Maria, fiicele și fiii lor.

Călătoria în vremurile de demult va fi mijlocită de o echipă de traineri și ghizii Muzeului Național Cotroceni. Aceștia ii vor purta pe tinerii participanți pe firul unor crâmpeie din viața membrilor familiei regale într-o perioadă de cumpănă pentru România, printr-o serie de ateliere de teatru și joc, având ca suport vizual fotografii din fototeca Muzeului Național Cotroceni. Poveștile se vor împleti și în urma lor, copiii vor crea împreună cu trainerii lor un spectacol.

Cinci ateliere vor compune programul educațional La Cotroceni: atelierul de dramaturgie, atelierul de actorie, atelierul de costume, atelierul de muzică și atelierul de creare a spectacolului. Pe măsură ce vor înainta în lucrul cu copiii, trainerii vor combina elemente din fiecare atelier, vor îmbina informațiile teoretice cu activități practice și jocuri. Astfel, spre exemplu, micii participanți vor realiza singuri costumele și coloana sonoră a spectacolului, sub îndrumarea trainerilor specializați. Spectacolul se va construi din povești ale copiilor inspirate din fapte reale de la Curtea Regală a României, din anii 1914-1918.

Echipa de concept și conținut a proiectului este formată din Oana Răsuceanu, Adina Lucaciu și Irina Velcescu. Lor li se alătură Dana Anghel – scenograf și Petre Ancuța – compozitor. Echipa Muzeului Naţional Cotroceni formată din muzeografi şi referenţi de specialitate – Ștefania Dinu, Oana Zlăteanu, Ştefania Duminică, Ştefania Doloiu și Anişoara Măciucă – îi vor conduce pe copii prin camerele, sălile și pe coridoarele muzeului și îi vor introduce în istoria Palatului Cotroceni și a familiei regale.

***

Despre  Oana Răsuceanu

Oana Răsuceanu a derulat o serie de proiecte în zona teatrului și dansului, ca scenarist / dramaturg, regizor și coregraf, fiind în continuare activă în aceste domenii.

Printre spectacolele realizate de ea până în acest moment se află Telefonul din colțul străzii (după texte de Cristian Popescu – spectacol integrat în modulul educațional cu același titlu, implementat în 6 licee din București în noiembrie 2015, cu sprijinul ArCub, parte din proiectul Ești București!), DORIAN (spectacol creat în 2016 cu sprijinul AFCN și Ministerul Culturii, selecționat în cadrul FNT2017) și o serie de spectacole pentru copii, scrise și regizate de ea. În toamna anului 2016 Oana a demarat în București modulul educațional pentru copii – Carina pe drumul spre casă, compus din spectacolul de teatru cu același nume (scris și regizat de Oana) și o serie de ateliere de teatru pentru copii.

Începând cu 2009, în calitate de trainer, Oana a derulat o serie de ateliere de dans contemporan și scenaristică, dedicate adolescenților. Din 2009 este membru-fondator, Președinte și trainer al Asociației Culturale Control N.

Despre Irina Velcescu

De-a lungul carierei sale în teatru, Irina Velcescu a jucat în spectacole precum Niște fete (regia Cristi Juncu), Shape of Things (regia Vlad Massaci), XXL (regia Cristi Juncu), Cupluri (regia Vlad Zamfirescu), Un pic prea intim (regia Cristi Juncu), BASH (regia Vlad Massaci), Iluzii (regia Cristi Juncu).

Filmografia Irinei cuprinde roluri în filme precum Vineri, în jur de 11 și Tabasco (ambele în regia Iuliei Rugină) sau seriale TV precum O săptămână nebună (o producție Media Pro Pictures). Irina a jucat în spectacole de teatru pentru copii și adolescenți precum Răbdărică și Mofturică salvează Noaptea de Ajun, Răbdărică și Mofturică în misiune cu Zâna Măseluță, Telefonul din colțul străzii sau Carina pe drumul spre casă. De asemenea, Irina are experiență ca trainer de improvizație și organizator de ateliere pentru copii și adulți.

Despre Adina Lucaciu

Cariera în teatru a Adinei Lucaciu include spectacole precum Apus de soare (regia Dan Pița), Flori, fete, filme sau băieți (regia Mimi Brănescu), Însemnările unui nebun (regia Iarina Demian). În film, Adina a colaborat cu regizori precum Adrian Sitaru (Din dragoste cu cele mai bune intenții), Radu Muntean (Un etaj mai jos), Luiza Pârvu (Aniversarea), Marian Crișan (Camelia), Cristina Iliescu (Nu azi), Andreea Păduraru (Moebius) sau Iulia Rugină (Breaking News).

A colaborat cu Oana Răsuceanu în calitate de actriță în cadrul spectacolului de coregrafie Dear Diary, în cadrul spectacolului de teatru-dans Telefonul din colțul străzii și în cadrul spectacolului pentru copii Carina pe drumul spre casă. Joacă în spectacolele educative pentru copii Răbdărică și Mofturică salvează Noaptea de Ajun și Răbdărică și Mofturică în misiune cu Zâna Măseluță . Adina are experiență în lucrul cu copiii având colaborări cu grădinițe și școli unde a ținut cursuri de improvizație și actorie.

Foto: Istoria și teatrul, întâlnire la muzeu – facebook

07
/01
/16

Actrița de teatru și film Ioana Bulcă împlineşte astăzi 80 de ani! Prima sa apariție pe marele ecran a fost cea din filmul ''La Moara cu noroc'' (regia Victor Iliu, 1956), în rolul Anei, iar ultima în filmul lui Nae Caranfil ''Restul e tăcere'' (2007), cu rolul Aristizza Romanescu.

06
/01
/16

Maestrul de pe podium este una dintre figurile emblematice ale muzicii clasice. Dă din mâini și muzica se naște parcă din mișcările lui... Dar cum se poate ca un singur om, fără să scoată vreun sunet, înarmat cu doar o bucățică de lemn, să fie responsabil de rezultatul sonor a sute de persoane?

06
/01
/16

Primul concert al anului 2016 la Sala Radio va avea loc miercuri, 13 ianuarie, ora 19.00 şi stă sub semnul recunoştinței. Orchestra de Cameră Radio dedică acest eveniment memoriei dirijorului LUDOVIC BÁCS. Pentru mai bine de cinci decenii, cariera artistică a muzicianului a fost strâns legată de ansamblurile muzicale Radio România şi mai ales de Orchestra de Cameră Radio.

06
/01
/16

Ziua Culturii Naționale va fi celebrată vineri, 15 ianuarie 2016, de la ora 19.00, la Ateneul Român, prin spectacolul de muzică tradițională și poezie „La porțile ceriului". Evenimentul, organizat de Institutul Cultural Român în parteneriat cu Filarmonica „George Enescu" şi TVR, îi are ca protagoniști pe Grigore Leșe împreună cu invitații săi.

06
/01
/16

Teatrul În Culise deschide anul 2016 cu aniversarea a patru ani de existență prin 9 days of home theatre, un minifestival în care vor defila cele mai noi producții ale teatrului. Între 9 și 17 ianuarie iubitorii teatrului sunt invitați „acasă”, în mansarda La Scena (Calea Călărașilor nr. 55), pentru a se bucura de spectacol

06
/01
/16

Daniel Craig, protagonistul filmelor din seria "James Bond", are o apariţie episodică în noul film din franciza "Războiul stelelor", intitulat "Star Wars: Trezirea Forţei", în care starul britanic interpretează rolul unui soldat din Infanteria stelară care rosteşte patru replici în acestă peliculă.

05
/01
/16

Sâmbătă, 9 ianuarie, de la ora 17:30, maestrul Andrei Șerban va susține la Opera Națională Română Iași o conferință de presă la care va avea are acces și publicul. Împreună cu Mihaela Marin, Andrei Şerban va lansa albumul bilingv „Regia de operă. Gânduri și imagini”, urmând ca de la ora 18.30 să aibă loc spectacolul ”Lucia di Lammermoor” de Gaetano Donizetti, în regia maestrului.

05
/01
/16

Ediţia din acest an a evenimentului Noaptea Muzeelor va avea loc pe 21 mai şi va fi marcată de o premieră - publicul va avea acces la un ghidaj audio-video, disponibil pe telefoanele mobile, pentru instituţiile muzeale din Bucureşti şi din alte oraşe mari din ţară.

05
/01
/16

În weekend-ul dinaintea anunțării nominalizărilor la cea de-a 88-a ediție a premiilor Oscar, șase dintre producțiile propuse anul acesta la Oscarul pentru Cel mai bun film străin vor fi proiectate la Cinema Union din București.

05
/01
/16

Ştiaţi că într-o zi de 5 ianuarie se inaugura Teatrul de Comedie din București, la iniţiativa lui Radu Beligan? Ajuns astăzi la venerabila vârstă de 97 de ani, maestrul Beligan a fost directorul instituţiei timp de opt ani, în perioada 1961 — 1969.

05
/01
/16

Într-o zi de 5 ianuarie (1932) se năştea Umberto Eco, unul dintre cei mai de seamă gânditori contemporani. Eseurile sale sunt adevărate modele ale genului. Strălucitoarea sa operă romanescă, începută în 1980 cu Numele trandafirului, este renumită pentru subtilele ei jocuri de limbaj şi pentru abundenţa simbolurilor şi aluziilor culturale.

04
/01
/16

Pe  5, 6 și 7 ianuarie, la Sala Mică de la Teatrul Excelsior, are loc ÎnScenarii, un festival de spectacole și filme făcute de adolescenţi. Pentru că "sfârşitul încununează opera", ultima seară se va încheia cu spectacolul ”O femeie singură”, ce o va avea ca protagonistă pe actriţa Maia Morgenstern.