Istoricul israelian Zvi Yavetz, nascut în Romania, a decedat in Israel, la 87 de ani
https://www.ziarulmetropolis.ro/istoricul-israelian-zvi-yavetz-nascut-in-romania-a-decedat-in-israel-la-87-de-ani/

Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat luni seară, în Israel, la vârsta de 87 de ani, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online. Istoricul şi profesorul universitar Zvi Yavetz s-a numărat printre fondatorii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Tel Aviv şi a fost distins cu Premiul „Israel” în […]

Un articol de Andrada Văsii|9 ianuarie 2013

Istoricul şi profesorul universitar israelian Zvi Yavetz, originar din România, a decedat luni seară, în Israel, la vârsta de 87 de ani, scrie ziarul Haaretz, în ediţia online.

Istoricul şi profesorul universitar Zvi Yavetz s-a numărat printre fondatorii Facultăţii de Ştiinţe Umaniste a Universităţii din Tel Aviv şi a fost distins cu Premiul „Israel” în anul 1990, relatează Haaretz.

A fost unul dintre primii lectori ai Universităţii din Tel Aviv, a fost şeful catedrei Departamentului de Istorie şi a deţinut postul de decan al Facultăţii de Ştiinţe Umaniste. A preluat această funcţie în 1956, la invitaţia lui Chaim Levanon, primarul de atunci al oraşului Tel Aviv.

Yavetz se specializase în istoria fostului Imperiu Roman, publicând numeroase cărţi şi articole pe această temă. Printre temele preferate erau cele despre activităţile lui Augustus, Iulius Caesar, Caligula şi Tiberius, Cicero, Claudius şi Nero.

Yavetz s-a născut la Cernăuţi, în 1925, în perioada în care oraşul era pe teritoriul României. La vârsta de 16 ani, a fost trimis împreună cu familia în lagăre de concentrare naziste. Mama lui şi cele mai multe rude au murit în timpul Holocaustului, iar Zvi Yavetz a reuşit să plece din România în 1944, ajungând via Turcia şi Cipru, în teritoriul palestinian aflat sub mandat britanic care a devenit în 1948 statul Israel.

 

Sursa: Mediafax

09
/02
/24

Seria CultClassics aduce în atenția publicului filme semnificative sau realizatori de film importanți din istoria cinematografiei. “Am vrut să creăm un program independent, care să ne conducă într-o călătorie prin lumea filmului, să explorăm împreună diferite curente cinematografice, stiluri regizorale, culturi și spații geografice” Anca Caramelea, curator ARTA.

09
/02
/24

Pe 11 și 20 februarie, de la ora 19:00, la Sala Mare a Teatrului Național Iași, va avea loc premiera pe țară O tragedie veninoasă după Women beware women de Thomas Middleton, regia, traducerea și adaptarea scenică aparținându-i lui Silviu Purcărete. Scenografia spectacolului este creată de Dragoș Buhagiar, noul proiect marcând împlinirea a 14 ani de excepțională colaborare cu regizorul Silviu Purcărete, începută la Teatrul Național Iași, cu spectacolul Uriașii munților de Luigi Pirandello.

09
/02
/24

Studenții bucureșteni sunt invitați să participe la un program de mentorat și internship dedicat spațiilor culturale din București. Pe lângă experiența practică, participanții vor putea accesa sponsorizări în valoare de 27.000 lei și vor avea posibilitatea unor stagii de practică în cele mai active agenții de comunicare din România

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

08
/02
/24

Seria SWORDS - Spoken Word Sessions continuă cu un nou episod ce îi are ca invitați pe Cosmina Moroșan & Anticorp Solar, Cristina Bordeanu, Cătălina Matei și Lucian Brad, într-un eveniment moderat de Cosmin Perța – duminică, 11 februarie, de la ora 19:30, la Control Club. Performance-urile vor fi completate de un set audio-vizual de Iulian Morar.  

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.