Jazz românesc, pe scena Gărâna Jazz Festival 2018
https://www.ziarulmetropolis.ro/jazz-romanesc-pe-scena-garana-jazz-festival-2018/

Între 12 şi 15 iulie, Munţii Semenic găzduiesc Gărâna Jazz Festival 22 – unul dintre cele mai cunoscute şi iubite festivaluri de jazz din Europa Centrală şi de Est.

Un articol de Liliana Matei|14 mai 2018

Festivalul anunță 3 scene de concerte live și peste 80 de artiști din întreaga lume, care vor delecta publicul cu jazz american și european, world music, fusion, son cubano – toate elementele unui retreat muzical în natură.

Artiștii români vor fi prezenți la ediția de anul acesta pe toate cele trei scene ale festivalului – scena principală (Poiana Lupului), Hanul La Răscruce și Biserica Catolică din Văliug. Muzicienilor deja anunțați, Mircea Tiberian (cu proiectul La Classe operaia va in Paradiso), Elena Mîndru (cu Finnection feat. Adam Bałdych), Horea Crișovan și Teodor Pop, li se alătură alte nume cu rezonanță în jazzul românesc.

Mircea Tiberian

Pe scena din Poiana Lupului, sâmbătă, 14 iulie, în cadrul proiectului Puba Jazz Connection, se vor întîlni, după mult timp într-un concert public, două personalități de marcă ale jazzului românesc – bateristul Puba Hromadka și pianistul Paul Weiner. Ambii muzicieni timișoreni s-au stabilit în Germania, înainte de căderea comunismului, dar au continuat să rămână repere valoroase în conștiința publicului român de jazz. Întâlnirea lor muzicală va constitui un eveniment notabil pentru scena de jazz românească. Au ca invitați în concertul lor pe contrabasistul german Johannes Schädlich, pe saxofonistul român Nicolas Simion și pe trompetistul polonez Piotr Wojtasik.

La Hanul La Răscruce, vineri, 13 iulie, Emil Bîzgă Quartet va prezenta proiectul său internațional “Gypsy Blues”, în compania lui Steve Sinko la pian, Ioan Baranga la bass și Claudiu Purcărin la baterie. Emil Bîzgă este unul dintre cei mai originali și dinamici trompetiști ai ultimelor decenii. Muzicianul îmbină muzică clasică, jazz și folclor balcanic în compozițiile sale, având o voce distinctă în jazzul modern. A cântat cu muzicieni ca Ray Charles, Jimmy Cobb, Paquito D’Rivera, Rick Dellarata, Michael T.A. Thompson sau Chris Sullivan.

Raul Kusak continuă proiectul său muzical început acum doi ani pe scena festivalului din Biserica Catolică din Văliug, sâmbătă, 14 iulie, de la ora 11. “Sounds From Church – Văliug” este un proiect muzical care se desfășoară o dată pe an, într-o singură zi, în același loc, la aceeași oră. Raul Kusak este considerat unul dintre cei mai buni claviaturiști români. Prezența sa scenică dinamică, talentul improvizatoric și sensibilitatea artistică vor constitui calitățile unui performance de neratat.

Concertele vor avea loc pe scena mare a festivalului din Poiana Lupului (seara, după ora 19), în curtea Hanului La Răscruce (în timpul zilei, după ora 14) și în Biserica Catolică din Văliug (de la ora 11). Programul pe zile și scene urmează să fie anunțat după definitivarea line-up-ului. Mai multe detalii despre cazare, transport şi experienţa la Gărâna Jazz Festival sunt disponibile pe www.garana-jazz.ro.

Biletele şi abonamentele pot fi cumpărate pe www.garana-jazz.ro/bilete/, www.bilete.ro, www.eventbook.ro sau www.eventim.ro.

Foto: Gărâna Jazz Festival

17
/09
/18

În urmă cu 45 de ani, într-o zi de 17 septembrie (1973) lua ființă, sub conducerea poetului Adrian Păunescu, Cenaclul Flacăra, o rampă de lansare pentru numeroşi artişti, Cenaclul  a fost interzis în vara anului 1985, după o busculadă pe stadionul din Ploieşti în care au murit 5 spectatori...

17
/09
/18

Cei trei tineri muzicieni intrați în Finala Secțiunii de Vioară a Concursului Enescu 2018, Giuseppe Gibboni (Italia), Vikram Sedona (Italia) și Orest Smovzh (Ucraina), vor aduce publicului luni, 17 septembrie, în cadrul finalei, Concertul Nr.1 în Re Major de Paganini, Concertul în Re Major pentru Vioară și Orchestră de Brahms și Concertul în Re Major de Ceaikovski.

14
/09
/18

Patrick Swayze și soția sa dansând în 1994, la "World Music Awards", pe piesa  lui  Whitney Houston "All the man that I need".  Cei doi s-au cunoscut în 1970, Houston Ballet Dance Company, pe când Lisa Niemi avea 14 ani. Patrick, fiul proprietarului și directorului companiei de dans, avea 18 ani.

13
/09
/18

Sâmbătă, 15 septembrie 2018, de la ora 18.30, în Sala Operei, melomanii sunt invitați la deschiderea oficială a stagiunii 2018 – 2019 a Operei Brașov, care se va desfășura, în mod tradițional, cu capodopera verdiană „Traviata”. Această stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al aniversării a 65 de ani de la înființarea instituției care și-a adus o contribuție importantă în dezvoltarea vieții cultural-artistice românești.

12
/09
/18

Estonianul Marcel Johannes Kits a câștigat Concursul Enescu 2018, Secțiunea Violoncel, după o Finală în care a interpretat Concertul pentru violoncel și orchestră în mi bemol major Op.107 de Dmitri Șostakovici. Finala de Violoncel a Concursul Enescu a avut loc marți, 11 septembrie, la Ateneul Român. Pe locul al doilea s-a situat Yibai Chen (China), iar pe locul al treilea și al patrulea s-au situate Stanislas Kim (Franța), respectiv Shizuka Mitsui (Japonia).  

11
/09
/18

 A treia ediție DokStation Music Documentary Film Festival începe joi, 13 septembrie, în mai multe locuri din București. Filme cu și despre George Michael, Whitney Houston, Joy Division, The Clash, The Fall, Radiohead și mulți alți artiși de renume vor fi proiectate în cele 4 zile de festival (13-16 septembrie) la Control Club, Spațiul M60, Apollo 111, precum și în aer liber, în parcarea Plaza România.

11
/09
/18

Câte doi tineri din Coreea de Sud, Germania, Italia, Japonia și China și câte unul din România, Marea Britanie, Noua Zeelandă, Ucraina, Croația, Turcia și Republica Moldova s-au calificat în Etapa a II-a a Secțiunii de Vioară a Concursului Internațional „George Enescu” 2018, ale cărei rezultate au fost anunțate luni seară.

07
/09
/18

Turneul Vioara lui George Enescu revine în această toamnă pe scenele din România, în perioada 12 septembrie – 8 octombrie 2018. Gabriel Croitoru, violonistul care are privilegiul de a cânta pe vioara Guarneri del Gesu supranumită „Catedrala”, pe care a cântat George Enescu (instrument pus la dispoziție și aflându-se în patrimoniul Muzeului Naţional „George Enescu”) şi pianistul Horia Mihail vor cânta în anul Centenarului la Alba Iulia, Deva, Tecuci, Bistriţa, Timişoara, Slatina, Caracal și în mai multe recitaluri la București.

05
/09
/18

Începând de astăzi, aplicația pentru mobil JuratEnescu este la îndemâna celor care doresc să își testeze abilitatea de a aprecia o interpretare artistică. Prin intermediul aplicației fie din sală, fie urmărind online, iubitorii de muzică au ocazia să noteze participanții la Concursul Internațional George Enescu și pot vedea în ce măsură opțiunile lor se potrivesc cu cele ale juriului.

03
/09
/18

U2 a fost nevoită să îşi întrerupă, şi apoi să anuleze, concertul susţinut sâmbătă, la Berlin, în faţa a zeci de mii de spectatori, după ce solistul trupei irlandeze, Bono, şi-a pierdut vocea în timpul show-ului.

01
/09
/18

Între 1 și 23 septembrie, 270 dintre cei mai talentați tineri muzicieni ai lumii, din 39 de țări, urcă pe scena Ateneului Român din București ca să câștige trofeul Concursului Internațional „George Enescu” 2018 și să se lanseze în lumea muzicii clasice internaționale.