Jim Crace şi Colm Toibin concurează pe lista lungă pentru Man Booker Prize 2013
https://www.ziarulmetropolis.ro/jim-crace-si-colm-toibin-concureaza-pe-lista-lunga-pentru-man-booker-prize-2013/

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Un articol de Andrada Văsii|25 iulie 2013

Jim Crace şi Colm Toibin se regăsesc printre cei 13 scriitori selectaţi pe lista lungă din acest an pentru Man Booker Prize, una dintre cele mai prestigioase distincţii literare din Marea Britanie.

Robert Macfarlane, preşedintele juriului care acordă Man Booker Prize pe 2013, consideră că „aceasta este cu siguranţă cea mai diversificată listă lungă din istoria premiului Man Booker”.

Lista lungă pentru Man Booker Prize 2013 include scriitori din Marea Britanie, Zimbabwe, Noua Zeelandă, Canada, Australia, Malaysia şi Irlanda. Pentru lista lungă a premiului Booker 2013 au fost în cursă 151 de romane.

13 scriitori

Cei 13 scriitori selectaţi în acest an pe lista lungă sunt următorii: Tash Aw („Five Star Billionaire”), NoViolet Bulawayo („We Need New Names”), Eleanor Catton („The Luminaries”), Jim Crace („Harvest”), Eve Harris („The Marrying of Chain Kaufman”), Richard House („The Kills”), Jhumpa Lahiri („The Lowland”), Alison MacLeod („Unexploded”), Colum McCann („Transatlantic”), Charlotte Mendelson („Almost English”), Ruth Ozeki („A Tale for the Time Being”), Donal Ryan („The Spinning Heart”), Colm Toibin („The Testament of Mary”).

Jim Crace (foto sus, stânga) a ajuns pe lista scurtă la Man Booker Prize în 1997 cu volumul „Quarantine”, iar Colm Toibin (foto sus, dreapta) a fost de două ori selectat pe lista scurtă – cu volumul „The Blackwater Lightship” în 1999 şi cu volumul „The Master” în 2004.

832 de pagini

La 67 de ani, Jim Crace este cel mai în vârstă din scriitorii de pe lista lungă, iar Eleanor Catton, în vârstă de 27 de ani, este cea mai tânără. Cartea ei, „The Luminaries”, este una dintre cele mai voluminoase dintre cele selectate pe lista lungă, cu un total de 832 de pagini.

Potrivit casei de pariuri William Hill, cele mai mari şanse pentru a câştiga Man Booker Prize în acest an le are Eleanor Catton (cotă de 6 la 1). Pe locurile următoare se află Jim Crace şi Colm Toibin (ambii cu o cotă de 7 la 1).

Şapte dintre cei 13 autori de pe lista lungă din acest an sunt femei, iar trei – NoViolet Bulawayo, Eve Harris şi Donal Ryan – sunt scriitori debutanţi, notează Mediafax.

În 2012 şi 2011, câte patru scriitori debutanţi au fost selectaţi pe lista lungă. Ultimul autor debutant care a câştigat Man Booker Prize a fost Aravind Adiga, în 2008, cu romanul „The White Tiger”.

Șase scriitori pe lista scurtă

Juriul din acest an, prezidat de Robert Macfarlane, este completat de jurnalista Martha Kearney, biograful şi criticul literar Robert Douglas-Fairhurst, scriitoarea Natalie Haynes şi romancierul şi criticul literar Stuart Kelly.

Lista scurtă – care va include doar şase scriitori – va fi dezvăluită pe 10 septembrie, iar premiul Man Booker pe 2013 va fi decernat pe 15 octombrie.

În 2012, Man Booker Prize a revenit scriitoarei Hilary Mantel pentru romanul „Bring Up the Bodies”. Hilary Mantel a devenit astfel prima femeie din istorie care a câştigat acest premiu de două ori. Romanciera britanică a câştigat prima dată premiul Booker cu volumul „Wolf Hall” în 2009.

Un premiu prestigios

Man Booker Prize, unul dintre cele mai prestigioase premii literare din lume, este acordat celui mai bun roman publicat în ultimul an în Marea Britanie, Irlanda sau în statele Commonwealth.

Autorul primeşte un cec de 50.000 de lire sterline, dar cel mai important lucru este că acest premiu îi asigură notorietatea mondială şi vânzări record ale operelor sale.

Printre laureaţii ediţiilor precedente se numără autori celebri, precum Salman Rushdie, Kazuo Ishiguro, Margaret Atwood, Ben Okri şi Thomas Keneally.

Foto credit: Wikipedia

 

12
/07
/21

Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment din volumul „Malvinița. Așa se scrie dragostea. Epistolar erotic. parCurs de comunicare creativă” de Eugen Istodor, recent publicat la Editura Polirom.

08
/07
/21

Un portret al excepționalei gânditoare de secol XX, Hannah Arendt, schițat de autoarea americană Hannah Jewell în volumul „100 de femei afurisite. O istorie” (Editura Nemira, 2021, colecția „Orion”).

07
/07
/21

Cum evităm problemele financiare în cuplu? Cum ar trebui economisiți și investiți banii familiei pentru a ajunge la echilibru și prosperitate? Curtea Veche Publishing lansează ghidul de bază pentru orice cuplu aflat la început de drum.

07
/07
/21

Joi, 8 iulie, la ora 18.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), va avea loc o discuție pornind de la „Eu, Tituba, vrăjitoarea neagră din Salem” de Maryse Condé, romanul laureat al Premiului Noii Academii Suedeze pentru Literatură 2018 & Grand Prix Littéraire de la Femme 1986.

06
/07
/21

Miercuri, 7 iulie, la ora 19.00, pe paginile de Facebook Cărturești (facebook.com/Carturesti) și Polirom (facebook.com/polirom.editura), scriitoarea Simona Antonescu va intra în dialog cu criticul Bogdan Crețu pornind de la romanul „În umbra ei”, apărut recent în colecția „Fiction Ltd.” a Editurii Polirom.

04
/07
/21

Pentru a marca 200 de ani de la nașterea lui Vasile Alecsandri (1821-1890), deținătorul primului premiu internațional pentru literatura română, Muzeul Național al Literaturii Române Iași organizează în 2021 o serie de expoziții, concursuri, ateliere, întâlniri și apariții editoriale speciale.

01
/07
/21

Zilele acestea, a plecat către librăriile din întreaga țară o nouă ediție, revăzută, a Jurnalului lui Franz Kafka, editată în colecția ANANSI World Fiction într-un format grafic deosebit.

28
/06
/21

„Forma lucrurilor. Alfabetul geometriei”, cartea lui Marco Andreatta publicată recent în colecția Știință, spune povestea geometriei, pe care autorul o descrie drept unul dintre cele mai studiate şi sofisticate sisteme ale gândirii filozofice, capabil să furnizeze interpretări ale lumii în care trăim şi tehnicile de care avem nevoie ca să ne putem împlini aşteptările şi dorinţele. Orientarea în spațiu, perceperea unui obiect prin forma sa, minimizarea distanțelor de deplasare – toate acestea sunt înzestrări geometrice de care ne folosim în viața de zi cu zi.

17
/06
/21

Ziarul Metropolis vă prezintă un fragment din romanul „un nor în formă de cămilă” de Alina Nelega, recent apărut la Editura Polirom, în colecția „Fiction Ltd.” (disponibil și în ediție digitală).