Jo Nesbø și Harry Hole se întorc, cu două cazuri tulburătoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/jo-nesbo-si-harry-hole-se-intorc-cu-doua-cazuri-tulburatoare/

Celebra serie Harry Hole, scrisă de nu mai puţin celebrul autor norvegian Jo Nesbø, continuă la Editura Trei cu volumele şapte şi opt: „Omul de zăpadă” şi „Leopardul”.

Un articol de Liliana Matei|22 aprilie 2022

În „Omul de zăpadă”, inspectorul Harry Hole pornește pe urmele unui ucigaș în serie norvegian. Într-o noapte, după prima ninsoare, Jonas se trezește și descoperă că mama lui a dispărut. N-a lăsat în urmă decât eșarfa roz pe care i-o dăruise de Crăciunul trecut, purtată acum de un om de zăpadă apărut inexplicabil în curtea casei. Harry Hole bănuiește că există o legătură între scrisoarea suspectă pe care a primit-o și dispariția femeii. Cazul se complică în momentul în care se conturează un tipar: în ultimii zece ani, au dispărut 11 femei — toate, în ziua când a căzut prima zăpadă. Însă este vorba despre un ucigaș care-și face propriile reguli… și sparge tiparul numai ca să mențină jocul interesant, pe măsură ce-l atrage pe Harry tot mai adânc în plasa lui de păianjen.

Cu personaje creionate genial și suspans din belșug, Jo Nesbø oferă cititorilor cel mai înspăimântător caz din serie — un caz care-l va împinge pe Harry Hole până la limita sănătății mintale.

„Jo Nesbø explorează cu o încântare îndârjită cele mai întunecate minți criminale și-și plasează ucigașii unde te aștepți cel mai puțin“, scrie Vanity Fair.

În „Leopardul”, Harry Hole s-a retras în Hong Kong, ascunzându-se de trauma ultimului caz în sălașuri sordide de opiomani, când la Oslo sunt descoperite două tinere ucise, ambele înecate în propriul sânge. Un singur om poate ajuta poliția să-l prindă pe criminal. Însă inspectorul Harry Hole nu vrea să fie găsit. Dar boala tatălui său îl readuce acasă. N-are nicio intenție să se implice în caz, însă când ucigașul lovește din nou, instinctele lui Harry preiau controlul. Și curând găsește firul roșu care leagă cele trei victime… însă totul are un preț!

„Cel mai chinuit și mai convingător erou din ficțiunea polițistă. Vai, nu există armură destul de puternică să-l apere pe Harry de demonii lui sau pe noi, ceilalți, de Harry”, comentează Booklist.

„Leopardul vă răsplătește cu un final mai neașteptat și mai stimulativ decât orice alt thriller din trecutul recent”, susține și San Francisco Chronicle.

Jo Nesbø (n. 1960) este muzician, compozitor și economist, precum și unul dintre cei mai apreciați autori de romane polițiste din întreaga lume. Cărțile lui au fost traduse în 50 de limbi, s‑au vândut în peste 50 de milioane de exemplare și au primit numeroase premii internaționale, printre care The Riverton Prize, CWA International Dagger Award, The Glass Key Award. Jo Nesbø este autorul celebrei serii Harry Hole, precum și al seriei pentru copii Doctor Proctor (Pandora M). După al șaptelea roman al seriei Harry Hole, „Omul de zăpadă”, a fost realizat filmul omonim, iar romanul „Vânătorii de capete” a stat la baza filmului omonim, lansat în 2011 și nominalizat, printre altele, la Premiul BAFTA pentru cel mai bun film străin.

La Editura Trei, au apărut romanele „Fiul”, „Vânătorii de capete”, „Regatul”, duologia „Sânge pe zăpadă” și „Soare în miez de noapte”, precum și primele opt volume din seria Harry Hole: „Liliacul”, „Cărăbușii”, „Pasărea cu piept roșu”, „Nemesis”, „Steaua diavolului”, „Mântuitorul”, „Omul de zăpadă” și „Leopardul”.

23
/03
/22

„Oamenii lui Putin. Cum a recuperat KGB-ul Rusia și apoi a atacat Occidentul” de Catherine Belton este considerată una dintre cele mai actuale investigații despre ascensiunea lui Putin și a sistemul putinist instaurat la Kremlin. Cartea este disponibilă acum și în limba română, la Editura Litera.

22
/03
/22

Editura Nemira ne propune un nou volum semnat de Bogdan Munteanu, „Stai jos sau cazi”, în colecția „n’autor”, coordonată de Eli Bădică. Este a doua carte publicată la editura Nemira de scriitorul timișorean, după bestsellerul „Ai uitat să râzi” din 2016. Ziarul Metropolis vă invită să citiți un fragment.

14
/03
/22

Dintotdeauna omul a căutat un refugiu în artă în momente de criză. Zilele acestea, când Europa se află în fața celui mai dificil moment din istoria sa recentă, întâmplarea m-a dus la o expoziție multimedia care aduce în prim-plan poezia scrisă de femei în România, deschisă la Art Hub, pe strada Budișteanu numărul 10, între 1 și 24 martie.

13
/03
/22

„Pentru mine, fericirea înseamnă creaţie şi iubire pentru şi de la cei dragi. Dar, dacă mi s-ar cere să aleg între a fi fericit şi a fi util, cred că aş alege a fi util”, spune unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori francezi de azi, totodată și unul dintre dramaturgii contemporani cei mai jucați.

11
/03
/22

„Cartea din Week-end”, proiect online gândit special pentru pasionații de citit, va oferi publicului fragmente din volumele incluse, scurte biografii ale autorilor, recenzii apărute în ziarele italiene, dar și mărturii video ale editorilor, criticilor și traducătorilor italieni privind motivația lor de a publica și promova autorii români pe piața literară italiană.

07
/03
/22

Despre Nicolas d’Estienne d’Orve s-a spus frecvent că este scriitorul contemporan care surprinde Parisul ca nimeni altul tocmai pentru că îl iubește atât de mult. Eiffel, ultimul lui roman, publicat de Editura Trei reușește să-i facă pe cititori să se-ndrăgostească la rândul lor de Paris prin intermediul poveștii romanțate a vieții lui Gustave Eiffel, inginerul de geniu care a ridicat monumentul-simbol al Franței. Care este secretul „Doamnei de fier” din inima Parisului? Ce istorie vrea să transmită peste secole tuturor celor care o privesc?

28
/02
/22

Margaret MacMillan, autoarea bestsellerurilor „Făuritorii păcii”, „Războiul care a pus capăt păcii” și „Oamenii istoriei” oferă o perspectivă provocatoare asupra războiului ca o componentă esențială a umanității în noul său volum: „Războiul. Cum ne-au modelat conflictele”, publicat de Editura Trei în colecția Istorie.