Jocurile foamei – lansare cu mesaj politic pentru tânăra generaţie
https://www.ziarulmetropolis.ro/jocurile-foamei-lansare-cu-mesaj-politic-pentru-tanara-generatie/

Saga „Jocurile foamei/ The Hunger Games” a revenit pe marile ecrane cu un al doilea lungmetraj, luni seară, la Londra, marcat de carisma actriţei Jennifer Lawrence şi de un mesaj politic lipsit de complexe, care îi îndeamnă pe tineri să se revolte.

Un articol de Andrada Văsii|12 noiembrie 2013

Saga ,,Jocurile foamei/ The Hunger Games“, impulsionată de succesul primului film, în 2012, a revenit pe marile ecrane cu un al doilea lungmetraj, luni seară, la Londra, marcat de carisma actriţei Jennifer Lawrence şi de un mesaj politic lipsit de complexe, care îi îndeamnă pe tineri să se revolte.

Filmul „Jocurile foamei: Sfidarea/ The Hunger Games: Catching Fire” a fost proiectat în premieră mondială luni seară la Londra, înainte de lansarea sa oficială în lumea întreagă, între 15 şi 28 noiembrie, informează AFP.

În ciuda ploii, sute de fani s-au adunat la Londra pentru a-i vedea pe actorii din acest film, în primul rând pe Jennifer Lawrence, în momentul în care aceştia au păşit pe covorul roşu. Câteva zeci de fani şi-au instalat corturile în centrul Londrei încă de duminică, pentru a fi siguri că vor ocupa cele mai bune locuri.

Produsă de compania Lionsgate, adaptarea cinematografică a primului volum din trilogia de succes scrisă de romanciera americană Suzanne Collins s-a impus aproape imediat ca un titan de box office, obţinând încasări mondiale de 693 de milioane de dolari, în 2012.

Lionsgate, care a transformat „The Hunger Games” într-o gamă vastă de produse derivate – truse de machiaj, articole vestimentare, tablete de ciocolată -, lucrează deja la proiectul unui parc de distracţii inspirat de celebra trilogie.

„Jocurile foamei” prezintă aventurile tinerei Katniss Everdeen (Jennifer Lawrence) din Panem, o societate autoritară dominată de oligarhii din Capitoliu, care domnesc prin teroare în cele 12 districte în care trăieşte majoritatea populaţiei.

Jocurile foamei au fost un real succes

În primul film, Katniss şi prietenul ei Peeta (Josh Hutcherson) au ieşit învingători la cea de-a 74-a ediţie a „Jocurilor foamei”, organizate de Capitoliu, în cadrul cărora concurenţii din fiecare district trebuie să se ucidă între ei pentru a câştiga. Spectatorii regăsesc cele două personaje principale în acest al doilea film din serie, aflaţi în plin „turneu al învingătorilor”, o operaţiune de propagandă organizată pentru a calma mulţimea agitată, în faţa căreia cei doi tineri se prezintă împotriva voinţei lor.

Citiţi şi: Julianne Moore va juca în cel de-al treilea film „Jocurile foamei”

Iritat de personalitatea protestatară a tinerei Katniss, preşedintele din Panem (Donald Sutherland) decide, pentru a o elimina, că a 75-a ediţie a jocurilor va fi disputată de foşti câştigători. Katniss şi Peeta se vor întoarce deci în arenă, în condiţiile în care revolta stă să izbucnească în districtele oprimate.

Acest filon contestatar, preludiu al revoltei descrise în al treilea opus din serie, care va fi lansat pe marile ecrane în două părţi, în 2014 şi în 2015, a permis accentuarea mesajului politic al trilogiei.

Jocurile Foamei

Jennifer Lawrence a jucat şi în Jocurile Foamei I

„Cred că mesajul important pentru tinerele generaţii este de a le spune cât de esenţiale sunt ele pentru definirea societăţii viitorului”, a declarat, vineri, Jennifer Lawrence, în timpul prezentării filmului Jocurile Foamei pentru presă, la Beverly Hills.

„Este o ocazie minunată de a le spune tinerilor adulţi: «Nu eşti obligat să urmezi o cale deja bătută». Chiar dacă ai impresia că eşti singur, o singură voce este suficientă pentru a spune: «Nu e bine»”, a adăugat actriţa de 23 de ani, recompensată cu premiul Oscar în februarie, pentru rolul din „Scenariu pentru happy-end”.

Josh Hutcherson a urmat aceeaşi direcţie: „Din cele patru colţuri ale lumii, ni se ascund, fără încetare, adevărurile despre toate lucrurile. Iar presa îşi petrece timpul spunând tinerilor cum trebuie să fie. Cred că filmul nostru arată că se poate merge împotriva curentului”. Chiar şi veteranul Donald Sutherland consideră „esenţială” participarea la acest film, care aduce în scenă „într-o manieră mai clară ca orice altceva decât a văzut de multă vreme pericolele pe care le reprezintă oligarhia şi privilegiile”.

Întreaga distribuţie – în care se remarcă Woody Harrelson, Elizabeth Banks, Stanley Tucci şi Lenny Kravitz – revine în al doilea opus, însă Gary Ross, regizorul primului film, a predat ştafeta lui Francis Lawrence, notează Mediafax.

Recunoscând că această primire de ştafetă nu a fost o sarcină uşoară, Francis Lawrence a declarat, luni seară, la Londra, că a regizat o adaptare „foarte fidelă” a romanului, reuşind să „îi capteze esenţa”.

Foto credit: Cinemagia, Jocurile Foamei

12
/10
/16

“Toni Erdmann”, în regia lui Maren Ade, coprodus de Ada Solomon, desemnat drept cel mai bun film al anului de către Federația Internațională a Criticilor de Film (FIPRESCI), va deschide Festivalul Les Films de Cannes a Bucarest vineri, 14 octombrie, ora 18:30, în prezența regizoarei Maren Ade.

11
/10
/16

CRONICĂ DE FILM Filmat în bună parte în România, „Toni Erdmann”, al treilea lungmetraj al regizoarei germane Maren Ade, este o dramedie despre rolurile sociale şi măştile familiale spre care ne împinge viaţa şi de care ne este teamă să scăpăm pentru a redeveni noi înşine.

11
/10
/16

Abbas Kiarostami, unul dintre cei mai influenți cineaști ai ultimelor decenii, care s-a stins din viaţă, în iulie, anul acesta, la Paris, la vârsta de 76 de ani, va fi celebrat în cadrul unei retrospective la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Invitata specială, cu acest prilej, este actrița Mania Akbari, care va lua parte la proiecții și va discuta cu publicul în primele patru zile de festival.

10
/10
/16

“Sandra”, un scurtmeraj despre un grup de fete excentrice care sunt închise într-o pseudo-comunitate de fete în care violența și prietenia se împletesc într-un mod nefiresc a câștigat trofeul Timishort 2016 în valoare de 3500 de euro.

08
/10
/16

Rulează în cinematografele din țara noastră filmul artistic „Două lozuri” (regizor Paul Negoescu). Comedie românească, așadar mai puțin romantică și vag tragică. Nu se râde deloc rău.

07
/10
/16

Şapte dintre cele mai noi şi mai de succes producţii româneşti, printre care extrem de aşteptatele „Sieranevada” de Cristi Puiu şi „Inimi cicatrizate” de Radu Jude, dar şi clasicul „La Moara cu noroc” de Victor Iliu vor putea fi văzute, în cadrul unor proiecţii cu intrare liberă, la a doua ediţie a Zilelor Filmului Românesc la Chişinău, care va avea loc între 20 şi 23 octombrie la Cinema Odeon, cu participarea mai multor invitaţi speciali.

07
/10
/16

Actrița, regizoarea și scriitoarea Diane Keaton (70 de ani) va primi cea de-a 45-a distincție pentru întreaga carieră decernată de Institutul American de Film (AFI). Anterior, premiul a mai fost decernat printre alții lui John Williams, Jane Fonda, Mel Brooks și Morgan Freeman.

06
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Sibiul se conectează vreme de 7 zile cu realități din lumea largă pe calea filmului documentar, la Astra Film Festival, ediția cu numărul 23. Fuocoammare, premiat cu Ursul de Aur la Berlinale 2016, va fi proiectat vineri, 21 octombrie, de la ora 21:30 la Sala Thalia.

05
/10
/16

Pe când „Câini” încă nu intrase în cinematografe, l-am provocat pe regizorul Bogdan Mirică la o scurtă discuție despre zilele petrecute pe platoul de filmare, dar și despre ce înseamnă pentru el premiile, masterul de scenaristică de la Londra sau simpatia vizbilă a publicului pentru un film românesc.

05
/10
/16

Ediția #11 a Festivalului Internaţional de Film de Animaţie Anim'est are loc în perioada 7-16 octombrie, la Cinema Pro, Cinema Elvire Popesco, Cinemateca Eforie, Institutul Cervantes, Centrul CINETic, Club Fabrica și Club Control. Festivalul se deschide pe 7 octombrie cu La Tortue Rouge (Țestoasa roșie), o co-producție Franța-Belgia-Japonia în regia lui Michael Dudok de Wit.

05
/10
/16

De la incisive la joviale, cele 25 de filme selecționate în competiția Filminute 2016 aduc o gamă de perspective și povești captivante din 17 țări. Cea de-a 11-a ediție a FILMINUTE, festivalul internațional de filme de un minut, debutează în această săptămână cu o colecție a celor mai bune filme ultrascurte din lume, fiecare împachetând o poveste completă în fix un minut.

03
/10
/16

Maren Ade, regizoarea germană care a făcut senzație la Cannes cu o comedie filmată la București, Toni Erdmann, se va întâlni cu publicul, pentru prima dată, la Les Films de Cannes à Bucarest (14 – 23 octombrie). Filmul va fi proiectat în premieră în România pe 14 octombrie, în deschiderea festivalului

03
/10
/16

Între 17 și 23 octombrie 2016, Astra Film Festival propune o incursiune itinerantă de excepție de la cinemaul documentar clasic până la cele mai noi tehnologii pe care le experimentează filmul, de la vizionări colective în sala de cinema, la experiențe inedite de proiecții crossmedia 360 de grade în dom sau vizionări de filme cu ochelari de realitate virtuală.