Josef Koudelka – „Invazie 68 Praga” la MNAC, București
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-invazie-68-praga-la-mnac-bucuresti/

Săptămâna trecută a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Invazie 68 Praga”, în prezenţa autorului Josef Koudelka, la Anexa Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Săptămâna trecută a avut loc vernisajul expoziţiei „Invazie 68 Praga”, în prezenţa autorului Josef Koudelka, la Anexa Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la invazia asupra Pragăi din 21 august 1968, când forțele militare din Uniunea Sovietică, împreună cu aliații săi din Pactul de la Varșovia, cu excepția României, au invadat Cehoslovacia.

Cu această ocazie, Centrul Ceh București împreună cu Institutul Francez din România, au organizat în premieră o expoziție dedicată unuia dintre cei mai importanți fotografi contemporani:  „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga”. Vernisajul a avut loc loc în prezența artistului, la Anexa Muzeului Național de Artă din București.

Invazia l-a prins pe Josef Koudelka în Praga

Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, și-a petrecut cele șapte zile de teroare fotografiind. El a emigrat ulterior în Franța, reușind să scoată din țară lucrările sale, care au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Josef Koudelka

Fotografii semnate de Josef Koudelka

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler.

Expoziția va fi însoțită de lansarea albumului de fotografie „Invazie 68 Praga”, publicat în România la Editura Art.

Aflându-se în Rusia cu ocazia expoziției, Josef Koudelka spunea: „Ştiu că această galerie înseamnă asumarea unui risc. Rusia este singura țară din Europa în care fotografiile mele despre invazie nu au fost încă publicate într-o articol complet într-o revistă; doar imagini răzlețe ici și colo. Dacă după această expoziție ele rămân nepublicate voi ști că Rusia nu este cu adevărat o țară liberă.”

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Info:

Expoziția este deschisă pînă pe 2 februarie 2014.

Foto credit: Lucian Muntean, eveniment cu Josef Koudelka

13
/07
/21

Până pe 5 septembrie 2021, Muzeul Național de Artă al României prezintă în expoziția „50 de ani. Școala de Modă din București” o sinteză a activității profesorilor și studenților de la Departamentul Modă din cadrul Universității Naționale de Arte București (UNArte).

28
/06
/21

Printr-o examinare atentă a unor forme de horror folcloric și prin optica ecologistă în care umanul și natura, umanul și non-umanul se suprapun și dialoghează, expoziția explorează intersecția dintre ezoterism și știință, folclor și tehnologie, feminism și ecologie, precum și istorie culturală și ficțiune speculativă.

25
/06
/21

VIAȚA SECRETĂ A TABLOURILOR Ziarul Metropolis vă invită la mici incursiuni în existenţa nevăzută, uitată sau ignorată a imaginilor care ne fascinează. Unele au schimbat istoria artei, altele au rămas ascunse printre poveşti.

18
/06
/21

Porumbel gulerat, fazan, coțofană, pitulice sfârâitoare, ciocănitoare, bufniță, stăncuță, pițigoi. Sunt câteva dintre cele 36 de specii monitorizate de Societatea Ornitologică Română în crângul verde din fața Muzeului Național de Artă Contemporană (MNAC).

15
/06
/21

Printre artiştii care au schimbat modul în care ne raportăm la artă se numără și Max Hermann Maxy (Brăila, 1895- Bucureşti, 1971). El este doar unul dintre artiștii români care au reușit să uimească o lume cu lucrările lor. Un articol de Mihaela Ion.

10
/06
/21

Anul 2021 este un an al aniversărilor multiple. 145 de la nașterea marelui sculptor al secolului XX, Constantin Brâncuși, 65 de ani de la aderarea României la UNESCO, precum și 65 de ani de la înființarea Comisiei Naționale a României pentru UNESCO (CNR UNESCO) sunt câteva evenimente care vor fi marcate prin manifestări speciale.

10
/06
/21

Joi, 10 iunie, de la 18:00, Acuarela (str. Polonă nr. 40, București) vă așteaptă la o documentare fotografică despre emoții și sentimente ținute sub mască. Ce spun ochii și cum suntem percepuți de ceilalți în timpul pandemiei?

09
/06
/21

Pe 9 iunie 2021, la ora 19.00, sunteți așteptați la o dezbatere care își propune să răspundă la mai multe întrebări: Ce profesii creative regăsiți în clustere și startup-uri? Care ar fi structura de organizare, specializările necesare și modalitatea de finanțare?

07
/06
/21

Luna iunie aduce un semnal de alarmă și un moment de introspecție trecătorilor care au drum pe B-dul Carol nr. 53 și își dau câteva minute să privească lucrările expuse în spațiul-acvariu al micuței galerii neconvenționale Celula de artă. Între 7 – 21 iunie gruparea Vertebra aduce instalația manifest numită „No Signal“ iar artista Bianca Ferăstrău lucrarea 5 TATTVAS, ce poate fi văzută între 21 iunie – 3 iulie.