Josef Koudelka – „Invazie 68 Praga” la MNAC, București
https://www.ziarulmetropolis.ro/josef-koudelka-invazie-68-praga-la-mnac-bucuresti/

Săptămâna trecută a avut loc vernisajul expoziţiei ,,Invazie 68 Praga”, în prezenţa autorului Josef Koudelka, la Anexa Muzeului Naţional de Artă Contemporană din Bucureşti.

Un articol de Andrada Văsii|21 octombrie 2013

Săptămâna trecută a avut loc vernisajul expoziţiei „Invazie 68 Praga”, în prezenţa autorului Josef Koudelka, la Anexa Muzeului Național de Artă Contemporană din București.

Anul acesta s-au împlinit 45 de ani de la invazia asupra Pragăi din 21 august 1968, când forțele militare din Uniunea Sovietică, împreună cu aliații săi din Pactul de la Varșovia, cu excepția României, au invadat Cehoslovacia.

Cu această ocazie, Centrul Ceh București împreună cu Institutul Francez din România, au organizat în premieră o expoziție dedicată unuia dintre cei mai importanți fotografi contemporani:  „Josef Koudelka – Invazie 68 Praga”. Vernisajul a avut loc loc în prezența artistului, la Anexa Muzeului Național de Artă din București.

Invazia l-a prins pe Josef Koudelka în Praga

Josef Koudelka, pe atunci în vârstă de 30 de ani, și-a petrecut cele șapte zile de teroare fotografiind. El a emigrat ulterior în Franța, reușind să scoată din țară lucrările sale, care au fost publicate de agenţia Magnum Photos în 1969, în numeroase reviste internaţionale, cu ocazia împlinirii unui an de la invazie, fără a menţiona numele autorului.

Josef Koudelka, unul dintre cei mai importanţi fotografi contemporani din lume, a fost recunoscut ca autorul fotografiilor abia în 1985, după moartea tatălui său, care a rămas în Cehoslovacia.

Josef Koudelka

Fotografii semnate de Josef Koudelka

„Mă bucur că această expoziţie unică va fi prezentată în România, o ţară ai cărei cetăţeni au demonstrat solidaritate cu Cehoslovacia în 1968. Invazia a determinat soarta unei întregi generaţii a naţiunii noastre şi poziţia României de atunci este bine ştiută în Republica Cehă”, a declarat ambasadorul Republicii Cehe la Bucureşti, Jiří Šitler.

Expoziția va fi însoțită de lansarea albumului de fotografie „Invazie 68 Praga”, publicat în România la Editura Art.

Aflându-se în Rusia cu ocazia expoziției, Josef Koudelka spunea: „Ştiu că această galerie înseamnă asumarea unui risc. Rusia este singura țară din Europa în care fotografiile mele despre invazie nu au fost încă publicate într-o articol complet într-o revistă; doar imagini răzlețe ici și colo. Dacă după această expoziție ele rămân nepublicate voi ști că Rusia nu este cu adevărat o țară liberă.”

Text preluat în parteneriat cu Modernism.ro

Info:

Expoziția este deschisă pînă pe 2 februarie 2014.

Foto credit: Lucian Muntean, eveniment cu Josef Koudelka

22
/01
/24

Art Safari revine în această primăvară cu o ediție ce marchează un deceniu de existență. În prim plan, marii maeștri ai artei românești: Eustațiu Stoenescu, Grigorescu, Tonitza, Luchian, Pallady, Baba, Petrașcu, Mützner, Dărăscu, Ressu, Iser. Noul sezon prezintă 5 expoziții de artă, ce pot fi văzute în perioada 8 martie-28 iulie, la Palatul Dacia-România de pe Lipscani.

22
/01
/24

Anul acesta, Teatrul Tamási Áron celebrează Ziua Culturii Maghiare prin deschiderea a trei spaţii de întâlnire : luni, 22 ianuarie, de la ora 19, în Sala Mare a Teatrului, spectatorii din Sfântu Gheorghe pot urmări spectacolul "Voiam să mă revolt cu voi", o producţie a Teatrului Naţional din Târgu Mureş, în regia lui Aba Sebestyén; în aceeași zi, Trupa Tamási Áron joacă una dintre producţiile sale de succes, Floarea Soarelui, în regia lui Radu Afrim, pe scena Teatrului Naţional din Târgu Mureş; miercuri, 24 ianuarie, la Braşov, va fi lansată cartea despre viaţa actorului Nemes Levente, fostul director al Teatrului Tamási Áron.

18
/01
/24

Prima expoziția a anului 2024 din programul curatorial al galeriei Arsmonitor este totodată și un prim solo-show dedicat artistului vizual Răzvan Neagoe, unul din artiștii reprezentați de galerie.

15
/01
/24

Peste 50.000 de perechi de ochi au avut plăcerea să privească expoziția Efectul Picasso în cele 4 luni de când s-a deschis. Vizitatori de toate vârstele au fost impresionați de cele 46 de lucrări de Pablo Picasso din colecția familiei sale, precum și de cele 65 de lucrări semnate de 37 de artiști români contemporani influențați de opera gigantului spaniol.

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.