Julianne Moore, premiul Francois Truffaut, la Festivalul de film Giffoni
https://www.ziarulmetropolis.ro/julianne-moore-premiul-francois-truffaut-la-festivalul-de-film-giffoni/

Actriţa Julianne Moore va primi pe 16 iulie premiul Francois Truffaut al Festivalului de film Giffoni. Printre cei care au mai fost onoraţi cu acest premiu se numără: Bud Spencer, Jeremy Irons, Michelangelo Antonioni, Abbas Kiarostami, Alberto Sordi, Ben Kingsley, Edward Norton, Jean Reno, Giancarlo Giannini şi Alan Rickman.

Un articol de Petre Ivan|10 iulie 2017

Giffoni este unul dintre cele mai mari festivaluri din lume dedicate copiilor și adolescenților. Mii de adolescenți vin din toată lumea în comuna Giffoni Valle Piana, din apropiere de Salerno, pentru a învăța despre realizarea filmelor, dar și pentru a juriza filmele sau a se întâlni cu vedete internaționale.

Regizorul francez Francois Truffaut a participat la festival în 1982 și a fost atât de impresionat încât a scris o scrisoare în care afirma: „Dintre toate festivalurile de film, Giffoni este cel mai necesar.”

Actrița laureată cu Oscar și Globul de Aur a lucrat cu regizori de marcă în timpul carierei ei, printre care Robert Altman, Steven Spielberg, Joel și Ethan Coen, Paul Thomas Anderson, Gus Van Sant și Todd Haynes.

În acest an, Julianne Moore joacă în filmul „Wonderstruck”, al lui Todd Haynes, prezentat în premieră la Cannes, și va apărea în toamnă în filmele „Kingsman: The Golden Circle” (împreună cu Colin Firth și Halle Berry), precum și în filmului „Suburbicon”, al lui George Clooney, alături de Matt Damon.

Cea de a 47-a ediție a Festivalului de film Giffoni are loc în perioada 14-22 iulie, iar printre participanți se vor afla Bryan Cranston, Amy Adams și Kit Harington.

Foto: Julianne Moore – facebook

18
/01
/23

Din 20 ianuarie spectatorii din București, Bacău, Bistrița, Botoșani, Buzău, Cluj, Oradea, Pitești, Satu Mare, Sibiu, Sinaia și Târgu Mureș vor putea vedea pe marile ecrane controversata poveste a trupei Phoenix, spusă chiar de membrii ei în documentarul „Phoenix. Har/Jar”.

13
/01
/23

Două filme din competiţia Festivalului de la Cannes, foarte diferite, pot fi găsite în ianuarie în cinematografe: "Frate şi soră", de Arnaud Desplechin, şi "Păianjenul sfânt", de Ali Abbasi.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.