KineDok: Palat pentru popor – proiecție online și discuție
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-palat-pentru-popor-proiectie-online-si-discutie/

5 poveşti despre trecut spuse de 5 clădiri-emblemă din fostul bloc comunist.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

În luna ianuarie vă invităm la proiecția online a documentarului „Palat pentru popor” (Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, Bulgaria / Germania / România, 2018) organizată în pereche cu o discuție antrenantă despre 5 clădiri-cheie din: Moscova, Berlin, Belgrad, Sofia și București, construite în perioada comunistă ca simboluri ale fostei puteri.

KineDok lansează un exercițiu de revizitare imaginară a trecutului prin prisma documentarului „Palat pentru popor”, ce spune poveștile a cinci dintre cele mai cunoscute clădiri ale fostului bloc socialist european. Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie, pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos. Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă inițiative grandioase ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat.

Filmul va fi difuzat online pe pagina de facebook KineDok România pe 31 ianuarie, începând cu ora 20:00; urmând ca pe 1 februarie, la ora 20:00, să aibă loc o discuție la care vor participa invitați  înternaționali din țările partenere programului: Wojciech Niebrzydowski (profesor la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Tehnologie din Bialystok, Polonia), Dániel Kovács (istoric de artă, curator, Ungaria), Sonja Leboš (antropolog cultural, curatoare și scriitoare din Zagreb, Croația), Peter Szalay (profesor Istoria arhitecturii și artelor plastice, Slovacia), , Levente Polyák (planificator urban, cercetător, activist comunitar și consilier, Ungaria)

„Palat pentru popor” va fi transmis simultan în țările partenere programului KineDok (Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România). Filmul va avea subtitrarea în limba engleză, iar discuția va avea loc în limba engleză.

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.