KineDok: Palat pentru popor – proiecție online și discuție
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinedok-palat-pentru-popor-proiectie-online-si-discutie/

5 poveşti despre trecut spuse de 5 clădiri-emblemă din fostul bloc comunist.

Un articol de Petre Ivan|28 ianuarie 2021

În luna ianuarie vă invităm la proiecția online a documentarului „Palat pentru popor” (Boris Missirkov și Georgi Bogdanov, Bulgaria / Germania / România, 2018) organizată în pereche cu o discuție antrenantă despre 5 clădiri-cheie din: Moscova, Berlin, Belgrad, Sofia și București, construite în perioada comunistă ca simboluri ale fostei puteri.

KineDok lansează un exercițiu de revizitare imaginară a trecutului prin prisma documentarului „Palat pentru popor”, ce spune poveștile a cinci dintre cele mai cunoscute clădiri ale fostului bloc socialist european. Palatul Național al Culturii din Sofia, Universitatea de Stat din Moscova, Palatul Parlamentului din București, Palatul Federației din Belgrad și Palatul Republicii din Berlin sunt creaturi arhitectonice unice, construite cu mult curaj și cu un strop de nebunie, pentru a le reaminti oamenilor de existența unei puteri absolute și a unui viitor luminos. Fiecare dintre aceste clădiri este pe rând: cea mai înaltă, cea mai voluminoasă, are cel mai mare ceas din Europa, a fost construită folosind cea mai avansată tehnologie a timpului său. Toate reprezintă inițiative grandioase ale unor vremuri când binele colectiv era politică de stat.

Filmul va fi difuzat online pe pagina de facebook KineDok România pe 31 ianuarie, începând cu ora 20:00; urmând ca pe 1 februarie, la ora 20:00, să aibă loc o discuție la care vor participa invitați  înternaționali din țările partenere programului: Wojciech Niebrzydowski (profesor la Facultatea de Arhitectură, Universitatea de Tehnologie din Bialystok, Polonia), Dániel Kovács (istoric de artă, curator, Ungaria), Sonja Leboš (antropolog cultural, curatoare și scriitoare din Zagreb, Croația), Peter Szalay (profesor Istoria arhitecturii și artelor plastice, Slovacia), , Levente Polyák (planificator urban, cercetător, activist comunitar și consilier, Ungaria)

„Palat pentru popor” va fi transmis simultan în țările partenere programului KineDok (Republica Cehă, Slovacia, Croația, Ungaria, Polonia, Bulgaria și România). Filmul va avea subtitrarea în limba engleză, iar discuția va avea loc în limba engleză.

05
/01
/23

Anul 2023 se anunţă bun pentru cinematografia română de festival. Vor avea premiera mondială filme provocatoare ale unor cineaşti consacraţi, precum şi o serie de debuturi promiţătoare în ficţiune sau documentar. Ziarul Metropolis a adunat într-o anchetă cele mai aşteptate titluri, cu declaraţii în exclusivitate de la regizorii lor.

04
/01
/23

„Taximetriști”, comedia regizată de Bogdan Theodor Olteanu, care invită spectatorii în viața de noapte a Bucureștiului prin intermediul a doi prieteni taximetriști și a clienților lor, îi aduce împreună pe același generic pe Monica Bîrlădeanu și Andi Vasluianu. Filmul are premiera în cinematografe pe 20 ianuarie, iar informațiile despre biletele puse deja în vânzare sunt disponibile pe site-ul taximetristi.film.

30
/12
/22

Am tot scris în ultimii ani, încă de dinainte de pandemie, despre diversificarea tot mai mare a cinematografiei române. Însă cred că 2022 a depăşit orice previziuni, cu un număr record de filme.

22
/12
/22

Pentru topul cu cele zece filme favorite din 2022, am ales doar titluri care au avut premiera mondială în acest an. La ele am adăugat alte zece menţiuni - cinci tot din 2022, plus alte cinci din 2021, dar recuperate abia în anul care tocmai se încheie.

21
/12
/22

În Ajun de Crăciun, de la ora 10:00, Daniela Zeca Buzura ne propune o întâlnire de colecție. Invitaţii, Cătălin Ştefănescu („Garantat 100%"), Marina Constantinescu („Nocturne") şi Irina Păcurariu („Reţeaua de idoli") ne invită să fim martorii unei profunde discuții jurnalistice, născută din 30 de ani experiență în media din România.

21
/12
/22

TVR Cultural întâmpină Sărbătoarea Crăciunului cu programe speciale, gândite să satisfacă exigențele telespectatorilor săi. Colinde, documentare de excepție, spectacole de balet, interviuri cu artiști de marcă, dar și piese de teatru care au intrat în istorie se regăsesc în grila de sărbătoare. Nu lipsesc filmele de sezon și nici edițiile speciale ale emisiunilor consacrate.

20
/12
/22

Echipa care a creat „România Sălbatică”, cel mai mare proiect de film documentar dedicat naturii din țara noastră, face un cadou tuturor iubitorilor de natură înainte de sărbătorile de iarnă: acces gratuit la povestea din spatele realizării documentarului laureat anul acesta cu 3 premii Gopo (Cel mai bun documentar, Cea mai bună muzică originală, Cel mai bun sunet).

19
/12
/22

Colinde, documentare şi concerte extraordinare, transmisiuni în direct de la Vatican și Catedrala Sfântul Iosif, filme și ediții speciale ale emisiunilor consacrate se regăsesc în grila de Crăciun a TVR2 pentru întreaga familie.