KINOdiseea VI – Cele mai bune filme noi pentru copii, la Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/kinodiseea-vi-cele-mai-bune-filme-noi-pentru-copii-la-bucuresti/

Festivalul Internaţional de Film pentru Copii ‘KINOdiseea’ (14 – 19 noiembrie) vine în întâmpinarea dorinţei copiilor de o mică vacanţă şi se întoarce la Bucureşti pentru cea de-a şasea ediţie.

Un articol de Petre Ivan|23 octombrie 2014

Șase zile de filme, animații 3D, o Competiție cu cele mai noi producții internaționale pentru publicul tânăr, în premieră în România, completate de o retrospectivă cu filme clasice, numeroase scurtmetraje europene pentru cei mai tineri spectatori, workshopuri de educație cinematografică, sesiuni de Q&A cu echipele de filmare, petreceri tematice și întâlniri cu actori și regizori străini își așteaptă publicul la Cinema Studio și Cinemateca Eforie.

La cea de-a șasea ediție KINOdiseea sunt confirmate 15 filme în competiția oficială și în cadrul secțiunii Panorama, peste 100 de scurtmetraje de care se vor putea bucura atât cei mici, cu vârste cuprinse între 3 și 15 ani, cât și cinefilii și publicul amator de povești fără vârstă sau target.

Titlurile din secțiunea Competiție au avut premiera mondială anul acesta la festivaluri precum Berlin IFF și Toronto IFF.

Anul acesta, competiția va fi prezidată de un juriu de copii ales în urma unui concurs. Toti copiii iubitori de film, cu vârste între 8 și 14 ani sunt invitați să trimită o scurtă recenzie a unui film, (între 100 și 250 cuvinte) la adresa [email protected] până la 31 octombrie. Câștigătorii vor avea parte de o experiență unică, de șansa de a urmări gratuit cele mai bune filme, de a cunoaște profesioniști din lumea filmului și de a se bucura de numeroase surprize.

KINOdiseea oferă un context prielnic discuțiilor în jurul relației copiilor cu mediul audiovizual, la care pot participa înșiși copiii, dar și profesori, părinți, bunici și publicul larg. Un festival în general, dar mai ales unul dedicat copiilor, trebuie să contribuie la dezvoltarea unei sensibilități față de problemele societății în care cresc și a unei participări active prin dialog și dezbatere.

Pe lângă proiecții, KINOdiseea organizează ateliere unde copii interacționează cu profesioniști din domeniul cinematografiei.

Renumiţi actori, regizori, producători, directori de imagine, scenografi, costumieri şi monteuri îi vor introduce pe cei mici în culisele cinematografiei. Printre aceștia se numără anul acesta și actrița Maia Morgenstern.

Cea mai nouă producție a scenaristului/regizorului Veit Helmer, Fiddlesticks, o aventură colorată pentru copii, a avut premiera anul acesta la Festivalul de la KINOdiseeaCannes și va fi proiectat, în premieră, în România.

Regizorul, care a crescut cu filme pentru copii precum aventurile lui Pippi Longstocking, îl numește “o aventură clasică pentru copii mici și mari, cu vârste între 4 și 144 de ani”, care îi îndeamnă să pună la îndoială orice formă de autoritate, căci părinții nu au întotdeauna dreptate.

Regizată de Esben Toft Jacobsen și inspirată de mitologia scandinava și folclorul și basmele nordice, animația Beyond Beyond / Tărâmul Regelui Înaripat va cuceri și înduioșa întreaga familie.

Povestea iepurașului Johan, plecat în căutarea mamei răpite de puternicul Rege Înaripat, și a cărui blăniță pufoasă este reprodusă fidel prin animație 3D, ne învață despre puterea copiilor de a-și dori imposibilul.

De la producătorii filmului francez de animație Zarafa, cel mai iubit film la cea de-a patra ediție KINOdiseea, ajunge în premieră în România Loulou, L’Incroyable Secret, câștigător al Premiului Cesar pentru cel mai bun film de animație în 2014.

Ajutată de o grafică delicioasă și un umor cu care rezonează cu ușurință și adulții, animația urmărește aventurile și pericolele înfruntate de micuțul lup Loulou și prietenul său iepurele Tom.

Regizată de Mathias Malzieu și Stéphane Berla, și produsă de Luc Besson, fermecatoarea animație fraceză Jack and the Cuckoo-Clock Heart ignoră orice limită de vârstă a publicului țintă.

Deși realizată prin tehnica CGI, animația-musical transmite căldură și umanitate prin personajele atent șlefuite asemenea unor păpuși de porțelan și cucerește prin atmosfera de basm combinată cu elemente gotice și victoriene care amintesc de stilul lui Tim Burton.

Din secțiunea Competiție face parte și To see the sea, filmul de debut al tânărului regizor ceh Jiří Mádl. Acțiunea este filmată din perspectiva unui băiat, Tomas, care se visează următorul Miloš Forman. Titlul face referire la personajul copil Antoine Doinel al lui Francois Truffoit din ‘400 Blows’, care, la fel ca Tomas, își dorește să vadă marea.

Foto: KINOdiseea – kinodiseea.ro

01
/10
/21

BFFF 2021 a inclus o secţiune competiţională internaţională, la care s-au înscris peste 100 de scurtmetraje de modă, oferind patru premii. Câștigătorii au fost selectați de un juriu format din profesioniști din film, advertising și modă de pe scena locală și cea internaţională: Grigor Devejiev - Creative Director Jam Project, Marley Hansen - curator Nowness, Marcin Kempski - fotograf de modă londonez, Sandra Bold - Global Creative Director Publicis și Ina Borcea - fashion editor Harpers Bazaar.

30
/09
/21

Spectacolul continuă, acțiunea escaladează și toată sala vibrează pentru cel mai așteptat film din ultima perioadă, super producția 'Nu e vreme de murit' ajunge în avanpremieră pe marile ecrane din 30 septembrie la Cineplexx Băneasa, Titan, Sibiu, Satu-Mare și Târgu-Mureș.

29
/09
/21

CRONICĂ DE FILM Pentru un film de debut al unui regizor de teatru care nu a mai făcut până acum cinema, „Câmp de maci” (2020), de Eugen Jebeleanu, are o rigoare estetică neaşteptată, dar şi o lipsă de încrâncenare demnă de salutat.

28
/09
/21

CRONICĂ DE FILM „Crai nou” (2021), debutul Alinei Grigore, recent câştigător la Festivalul de la San Sebastian, aduce un aer proaspăt în cinematografia română.

28
/09
/21

THE FRENCH DISPATCH, LAND, QUO VADIS, AIDA?, scurtmetraje românești și internaționale, cele mai apreciate filme românești ale momentului si filmele premiate la Festival se văd în cadrul Retrospectivei ANONIMUL 2021 la ARCUB, Cinema Elvire Popesco și Terasa Institutului Francez între 28 septembrie și 3 octombrie.

27
/09
/21

În ultima săptămână din septembrie, „Cinema sub clar de lună“ aduce pe ecranul din Grădina Muzeului Național al Literaturii Române două dintre cele mai noi filme românești, Câmp de maci și documentarul Spioni de ocazie, alături de producții străine care au avut un parcurs spectaculos: Night of the Kings, aflat pe lista scurtă la premiile Oscar, și Apples, co-produs de Cate Blanchett și propus anul trecut de Grecia la Oscarul pentru Cel mai bun film internațional.

27
/09
/21

Frumoasa și bestia întâlnește viitorul tehnologiei în Belle, producția-fenomen semnată de regizorul japonez Mamoru Hosoda, care va deschide cea de-a 16-a ediție Animest. Prezentat în premieră internațională la Cannes, anime-ul Sci-Fi în care o adolescentă devine cea mai bună versiune a sa într-un univers paralel, creat în mediul virtual, se va vedea pentru prima dată pe marele ecran din România vineri, pe 8 octombrie, de la orele 18:30 și 21:30, la Cinema Elvire Popesco. Filmul va putea fi urmărit în curând în cinematografele din întreaga țară, distribuit de Bad Unicorn.

27
/09
/21

OPINIE Subfinanţat de nişte autorităţi nepăsătoare, fără cinematografe care să îi fie dedicate şi cu un public larg pus mai degrabă pe miştouri, filmul românesc de autor face performanţă an de an la cel mai înalt nivel. Iar 2021 o dovedeşte din plin. Este unul din paradoxurile româneşti.

24
/09
/21

Festivalul KINOdiseea aduce pe marele ecran filme despre protejarea mediului, relațiile dintre copii și părinți, curaj și empatie, la Cinema Gloria și Cinema Eforie.