La comun/debut/ Teatrul Maghiar Timișoara
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-comun-debut-teatrul-maghiar-timisoara/

Sarolta Vass are 18 ani, este cea mai tânără actriţă a Teatrului Maghiar de Stat Csiky Gergely din Timişoara şi, probabil, cea mai tânără actriţă angajată a unui teatru timişorean. Miercuri, 16 februarie 2022, de la ora 19, ea va debuta pe scena Teatrului Maghiar într-unul dintre cele mai captivante spectacole ale stagiunii: ”La comun”, în rolul Freja, un personaj a cărui vârstă e aproape de cea a actriţei.

Un articol de Petre Ivan|15 februarie 2022

Așa se face că, în acest moment, trupa Teatrului Maghiar din Timișoara are cea mai tânără și cea mai vârstnică actriță în rol principal: Vass Sarolta (18 ani) în rolul adolescentei din spectacolul ”La comun” și venerabila actriță Fall Ilona (82 de ani) în rolul Regina, în spectacolul ”Ultima mutare”.

Născută la Timișoara,  Sarolta Vass a absolvit, la doar 17  ani, Colegiul Național de Artă ”Ion Vidu”, unde a studiat flaut și interpretare vocală și a cucerit numeroase premii în competiții muzicale. Talentată, ambițioasă, cu o disciplină interioară  câștigată în anii de studii muzicale începute la 5 ani,  Sarolta Vass deține și recordul de a fi văzut, ca spectator,  absolut toate spectacolele produse de Teatrul Maghiar din Timișoara, în ultimii 10 ani, de a fi crescut în teatru. Debutul ei absolut într-un spectacol de teatru a avut loc în 2019,  în  ”Dr. Faustus”  theater- concert de Kocsárdi Levente,  producție a companiei independente Arte- Factum.

”La comun”, spectacolul regizorului Radu Nica, pe un text scris de Thomas Vintenberg și Mogens Rukov,  propune  o dezbatere despre proprietate și familie în societatea de astăzi, pornind de la cazul adevărat al unui grup de intelectuali care decid în 1975 să trăiască împreună într-o comună, având drepturi și obligații egale. Erick și Anna formează un cuplu stabil și decid să încerce un experiment al traiului la comun cu alte cinci persoane cu aceleași convingeri ideologice. În familia lărgită se petrece o criză în momentul în care Erick se îndrăgostește de o altă femeie, punând sub semnul întrebării conceptele de proprietate, solidaritate, cuplu  sau familie.  Din distribuție fac parte actorii Bandi András Zsolt, Éder Enikő, Kocsárdi Levente, Aszalos Géza, Borbély B. Emília, Tar Mónika, Vadász Bernadett,  Molnár Bence și Vass Sarolta. Scenografia este creată de Ioana Popescu.

„Beneficiile traiului în comun sunt multe și ne lipsesc extrem de acut în zilele noastre, când suntem atât de însingurați, de alienați, însă reversul medaliei nu e defel de neglijat – relațiile interpersonale, mai ales în familie, se scurtcircuitează, iar rezultatele sunt imprevizibile și adesea traumatizante. La comun e, așadar, un bun stimul pentru reflecție asupra problemelor familiei în secolul al XXI-lea și a crizei societății de azi” , consideră  regizorul Radu-Alexandru Nica .

Spectacolul ”La comun”  este interzis spectatorilor cu vârste sub 14 ani. Reprezentația care se va juca în Sala Mare a Teatrului Maghiar,  miercuri, 16 februarie, 2022, este sold out! Toate spectacolele  Teatrului Maghiar din Timișoara sunt traduse în limba română.

01
/03
/24

Scena Digitală, platforma online de teatru, film, muzică și dans a Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu (TNRS) vine cu o surpriză pentru public în luna martie. Iubitorii de teatru vor putea urmări online trei spectacole de excepție din cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu: „Arta de a povesti” de Alexis Michalik, „O catedrală plină cu orgi” – spectacolul de deschidere al FITS și „FAUST: tribut”.

01
/03
/24

Happy Cinema redifuzează filmul Oppenheimer, favorit la Oscar, în perioada 7-10 martie, în toate cinematografele din țară. Oppenheimer este un thriller epic filmat în IMAX® care aruncă publicul în paradoxul palpitant al omului enigmatic care trebuie să riște să distrugă lumea pentru a o salva. Pelicula spune povestea fizicianului J. Robert Oppenheimer și a rolului pe care l-a avut în dezvoltarea bombei atomice.

29
/02
/24

Noua producție a Fundației Culturale „Camil Petrescu”, podcastul TEATRUL (DE) AZI, continuă seria dialogurilor cu directorul de imagine și producătorul Zomir Dimovici despre felul în care vedem, citim și percepem teatrul astăzi.

29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.