„La Grande bellezza” și „Son of Saul”, pe TIFF Unlimited
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-grande-bellezza-si-son-of-saul-pe-tiff-unlimited/

Bucurie şi tragedie, opulenţă şi lupta pentru supravieţuire – două filme remarcabile, complet diferite, se văd gratuit pe TIFF Unlimited pe 9-10 mai, în Oscar Weekend: „La Grande bellezza”/ „Marea frumuseţe” şi „Son of Saul”.

Un articol de Liliana Matei|8 mai 2020

Bonus: Nunți, muzici și casete video, un documentar premiat despre culisele fascinante ale nunților românești. Filmele pot fi văzute gratuit doar la ora anunțată, de pe teritoriul României, după care vor rămâne disponibile pentru abonații unlimited.tiff.ro.

Tot începând din weekend, pentru abonați, un minunat new entry: „Chipuri, locuri” de Agnès Varda și JR.

Sâmbătă, 9 mai, 21.00

La Grande bellezza

Regia: Paolo Sorrentino

Un festin vizual, cu scene de-o frumusețe rară, într-un film care i-a adus regizorului serialului The Young Pope o mulțime de premii și reputația unui creator cu o semnătură inconfundabilă. Amintind de „La Dolce vita” al lui Fellini, filmul îl urmărește pe Jep Gambardella (Toni Servillo), regele autoproclamat al lumii mondene din Roma, ajuns acum la 65 de ani, privind lumea opulentă și decadentă din care a făcut parte, spre finalul marii petreceri. Costume de Giorgio Armani și Laura Biagiotti. Filmul a primit Oscar, Globul de Aur și BAFTA – Cel mai bun film străin și a participat la Competiția de la Cannes

Duminică, 10 mai, 21.00

Son of Saul

Regia: László Nemes

Un debut remarcabil, puternic stilizat, despre unul dintre cele mai dramatice momente din istoria omenirii. Octombrie 1944, Auschwitz-Birkenau. În timp ce lucrează la unul dintre crematorii, deţinutul maghiar Saul (Géza Röhrig) descoperă trupul unui băiat şi e convins că acesta e fiul său. Saul îşi asumă o sarcină imposibilă: să-i ofere băiatului funeraliile cuvenite.

Un rol important în film îl are actorul clujean Levente Molnár. Filmul a primit Oscar – Cel mai bun film străin, 2015 și Marele premiu al juriului, Premiul FIPRESCI – Cannes 2015

Sâmbătă, 9 mai, 17.00

Nunți, muzici și casete video

Regia: Tudor Giurgiu

Inimioare și trandafiri, poze în parcul central, mirele ținând mireasa în palmă, generice de efect și trucuri pe care meseriașii nunților locale le perpetuează cu mândrie profesională. De la George, cântăreţul din Oneşti întors acasă după o carieră pe Broadway, până la fotograful de sat Petru Mânici, electrician de mină în Petroşani, documentarul îi urmăreşte pe câțiva dintre cei care, cu mai mult sau mai puțin talent, muncesc ca să ai o amintire de la nunta ta. Ceva frumos. Filmul a fost nominalizat la Premiul Gopo pentru Cel mai bun documentar, 2009

Nou pe TIFF Unlimited

Chipuri, locuri

Regia: Agnès Varda și JR

O experiență tandră și emoționantă despre bucuria de-ai descoperi pe ceilalți. Agnès Varda, una dintre cele mai importante figuri ale Noului Val francez, la 89 de ani, și JR, un fotograf hip de 35 de ani, călătoresc prin sate din Franța, în camioneta lui JR transformată în studio foto. Împreună, descoperă poveștile localnicilor și le transformă portretele în imense fotografii murale, spre uimirea și încântarea lor. Fermecătoare incursiune despre cum arta celebrează viața și despre prietenie. A fost nominalizat la Oscar pentru Cel mai bun documentar, 2018. Filmul este disponibil pentru abonați.

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.