La împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Academiei Române organizează Noaptea Porţilor Deschise
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-implinirea-a-145-de-ani-de-la-infiintare-biblioteca-academiei-romane-organizeaza-noaptea-portilor-deschise/

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare. Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de […]

Un articol de |2 octombrie 2012

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de corul „Nectarie Protopsaltul” cu un repertoriu alcătuit pornind de la partituri din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul se va desfăşura simultan pe trei paliere distincte, potenţându-se reciproc într-un program destinat simultan tinerilor, intelectualilor de substanţă şi publicului larg.

Prima axă este reprezentată de „Dezbateri şi mese rotunde”, un nucleu de prelegeri şi discuţii fundamentate pe tema cărţii, traiectoria manuscriselor în epoca bizantină, destinul bibliotecilor din antichitate până în prezent, cu participarea onorantă a unor nume prestigioase: Andrei Oişteanu, Mircea Anghelescu, Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu, Clara Mareş, Ioan Stanomir, Ştefan Vianu, Andrei Găitănaru, Cătălin Buciumeanu, Eugen Ciurdin etc.

A doua coordonată este adresată cu deosebire tinerilor şi intereselor lor culturale, printr-un Târg de IT & C şi prin cinci momente de IT demo care îşi propun să valorifice graniţa între cultură şi tehnologia performantă, ca înfrăţire a domeniilor şi perspectivelor, nu ca separare sau enclavizare a acestora.

A treia direcţie constă într-un program variat de muzică bizantină, muzică veche, world music, teatru neconvenţional, relansarea campaniei cărţilor călătoare „Bookcrossing” şi şapte ore de happening oferit de atelierul de tipar manual Moara de hârtie.

Pe parcursul întregului eveniment oaspeţii sunt invitaţi să descopere comori de cultură naţională şi universală într-un tur ghidat, cu vizitarea colecţiilor speciale de manuscrise, stampe, fotografie, hărţi, muzică, periodice.

Fiecare vizitator va primi un flyer pe baza căruia poate obţine permis gratuit la Biblioteca Academiei Române până la sfârşitul anului.

Sursa: Agerpres

23
/06
/15

"Jurassic World", produs de studiourile Universal, a devenit filmul care a obţinut cel mai rapid - în 13 zile - încasări de peste 1 miliard de dolari pe plan mondial. Precedentul record fusese stabilit de cel mai recent film din franciza "Furios şi iute", produs tot de Universal, care depăşise pragul încasărilor de 1 miliard de dolari după 17 zile de la lansare, în luna aprilie.

23
/06
/15

Timp de zece zile (12 – 21 iunie 2015), Sibiul a găzduit cea de-a XXII-a ediție a Festivalului Internațional de Teatru, sub genericul „Growing Smart – Smart Growing”. Oraşul s-a metamorfozat într-o scenă uriașă pe care 2673 de artiști și invitați, din 70 de țări, au prezentat 427 de evenimente în 67 de spații de joc, reunind în medie 65.000 de spectatori în fiecare zi.

23
/06
/15

Deşi Adolf Hitler este considerat un artist mediocru, operele sale sunt vândute la preţuri substanţiale atunci când sunt scoase la licitaţie. Mai multe acuarele şi desene realizate de fostul dictator nazist, în urmă cu un secol, au fost vândute cu aproape 400.000 de euro la o licitaţie organizată de casa Weidler, weekendul trecut, în oraşul Nürnberg din Germania

22
/06
/15

Dansul dervișilor - meditația în mișcare prin care musulmanii Sufi cred că pot intra în comuniune cu Dumnezeu - a venit la București săptămâna trecută, în varianta laică și educativă a lui Ziya Azazi.

22
/06
/15

Actorul american Richard Gere va primi un premiu pentru întreaga carieră - Globul de Cristal - la cea de-a 50-a ediţie a Festivalului de Film de la Karlovy Vary, care se va desfăşura în perioada 3 - 11 iulie.

22
/06
/15

Actorul irlandez Colin Farrell a mărturisit, în emisiunea "The Tonight Show" de la NBC, că a fost suspect într-un caz de crimă, pe când se afla, în 1994, în Australia. Colin Farrell poate fi văzut în această seară, la HBO (şi gratuiit pe HBO GO), de la ora 20.00, în primul episod al celui de al doilea sezon al serialului “Detectivii din California/ True Detective”.

22
/06
/15

Acorduri fine, armonii eclectice, expresivitate și ritmuri ademenitoare și calde de jazz vă întâmpină sâmbătă, 27 iunie, la o nouă ediție Jazzaj la ARCUB. Începând cu ora 20:00, sala ARCUB din strada Batiște nr.14 vă va introduce într-o călătorie muzicală incitantă alături de Sorin Zlat Trio, printr-un concert de jazz autentic românesc - Endurance.

22
/06
/15

Sub bagheta tânărului dirijor GABRIEL BEBEŞELEA, concertul programat luni, 29 iunie (ora 18.00), la Sala Radio, vă propune un repertoriu inedit, ritmuri exotice şi „parfum” de vară, o „reţetă” perfectă pentru o plăcută seară muzicală estivală avându-l ca solist pe binecunoscutul violoncelist RĂZVAN SUMA.