La împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare, Biblioteca Academiei Române organizează Noaptea Porţilor Deschise
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-implinirea-a-145-de-ani-de-la-infiintare-biblioteca-academiei-romane-organizeaza-noaptea-portilor-deschise/

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare. Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de […]

Un articol de |2 octombrie 2012

Biblioteca Academiei Române organizează sâmbătă Noaptea Porţilor Deschise, între orele 18,00-01,00, la împlinirea a 145 de ani de la înfiinţare.

Potrivit unui comunicat, deschiderea festivă a evenimentului va avea loc în prezenţa conducerii Academiei Române cu vernisarea unei valoroase expoziţii patrimoniale de carte veche românească, urmată de un concert aniversar de muzică bizantină, oferit de corul „Nectarie Protopsaltul” cu un repertoriu alcătuit pornind de la partituri din patrimoniul Bibliotecii Academiei Române.

Evenimentul se va desfăşura simultan pe trei paliere distincte, potenţându-se reciproc într-un program destinat simultan tinerilor, intelectualilor de substanţă şi publicului larg.

Prima axă este reprezentată de „Dezbateri şi mese rotunde”, un nucleu de prelegeri şi discuţii fundamentate pe tema cărţii, traiectoria manuscriselor în epoca bizantină, destinul bibliotecilor din antichitate până în prezent, cu participarea onorantă a unor nume prestigioase: Andrei Oişteanu, Mircea Anghelescu, Dan C. Mihăilescu, George Ardeleanu, Clara Mareş, Ioan Stanomir, Ştefan Vianu, Andrei Găitănaru, Cătălin Buciumeanu, Eugen Ciurdin etc.

A doua coordonată este adresată cu deosebire tinerilor şi intereselor lor culturale, printr-un Târg de IT & C şi prin cinci momente de IT demo care îşi propun să valorifice graniţa între cultură şi tehnologia performantă, ca înfrăţire a domeniilor şi perspectivelor, nu ca separare sau enclavizare a acestora.

A treia direcţie constă într-un program variat de muzică bizantină, muzică veche, world music, teatru neconvenţional, relansarea campaniei cărţilor călătoare „Bookcrossing” şi şapte ore de happening oferit de atelierul de tipar manual Moara de hârtie.

Pe parcursul întregului eveniment oaspeţii sunt invitaţi să descopere comori de cultură naţională şi universală într-un tur ghidat, cu vizitarea colecţiilor speciale de manuscrise, stampe, fotografie, hărţi, muzică, periodice.

Fiecare vizitator va primi un flyer pe baza căruia poate obţine permis gratuit la Biblioteca Academiei Române până la sfârşitul anului.

Sursa: Agerpres

21
/06
/15

Regizorul și producătorul de film american Martin Scorsese va primi Premiul Lumiere 2015, în cadrul Festivalului de Film de la Lyon, care se va desfășura între 12 și 18 octombrie. Sophia Loren va fi invitata de onoare a festivalului.

21
/06
/15

Născut în 1927 regizorul de teatru Vlad Mugur ar fi împlinit în 22 iunie, 88 de ani. Casa de producție vă propune „Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, un spectacol realizat cu trupa Teatrului din Craiova, de la a cărui înființare în 1850 aniversăm 165 de ani. Spectacolul poate fi vizionat luni, luni, 22 iunie, de la ora 20:10, la TVR2.

19
/06
/15

Sezonul al doilea al serialului "Detectivii din California/ True Detective" va fi difuzat în premieră, în România, la televiziunea HBO, luni, de la ora 20.00, primul episod al noii serii putând fi urmărit din aceeaşi zi şi pe HBO GO, fără abonament. HBO România va difuza începând din 22 iunie, în fiecare luni, de la ora 20.00, câte unul dintre cele opt episoade ale serialului "Detectivii din California II/ True Detective II".

19
/06
/15

Festivalul Internaţional de Teatru de la Sibiu (FITS), desfăşurat între 12 şi 21 iunie) a împrăştiat culori proaspete peste seculara cetate Hermannstadt. Artele spectacolului deţin din nou supremaţia, oraşul devenind o imensă scenă.

19
/06
/15

CRONICĂ DE FILM Câştigător al trofeului pentru cel mai bun lungmetraj românesc de debut la TIFF, unde a fost prezentat recent în premieră, deşi avea anunţată lansarea în 2014, „Lumea e a mea”, de Nicolae Constantin Tănase, ar putea trece drept o încercare proaspătă în peisaj.

18
/06
/15

Străzile orașului vor fi inundate de sunete și culori în ultimele zile ale Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu. În zona pietonală Nicolae Bălcescu, în Piața Mică și Piața Mare, dar și la Muzeul Astra, spectacole de pe trei continente vin în fața publicului cu statui vivante, baloane zburătoare cu apă, dansuri amerindiene și muzică indiană.