La Jubileul de 65 de ani al Teatrului Evreiesc vin Stele ratacitoare
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-jubileul-de-65-de-ani-al-teatrului-evreiesc-vin-stele-ratacitoare/

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena […]

Un articol de Andrada Văsii|19 decembrie 2012

Piesa Stele rãtãcitoare vorbeşte despre doi tineri care îşi pãrãsesc oraşsul natal, din zona basarabeanã, fiind vrãjiṭi de cãtre o trupã de teatru ambulantã. Aceştia pleacã din casa pãrinteascã în cãutarea faimei şi a norocului ca artişti. Deşi la început se despart de trecut fãrã prea multã greutate, viaṭa îi poartã departe : prin Londra, Viena şi Lvov). Chiar dacã Reizl şi Leibl îşi împlinesc destinul artistic, pe lângã ei se desfãşoarã numeroase poveşti de viaṭã care nu îşi gãsesc împlinirea.

 

Autorul, Şalom Alehem, este emblematic pentru scrierile în limba idiş. Deşi a început sã scrie la vârsta de 18 ani s-a bucurat de un succes rãsunãtor. Una din primele sale scrieri a apãrut într-un ziar idiş şi a fost semnatã Shalom Alehem ( ebraicã pentru ‘’pace vouã’’) de unde i-a rãmas şi  pseudonimul care l-a fãcut cunoscut peste tot în lume.

18
/03
/24

Proiectul „Întâlnirile Teatrul azi la Masca” iniţiat de revista Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, continuă seria de discuții profesionale cu a doua masă rotundă dedicată, de această dată, dramaturgiei românești.

18
/03
/24

În contextul celebrării a 20 de ani de existență, Centrul Național al Dansului București (CNDB) extinde Ziua Internațională a Dansului pe durata întregii luni aprilie.

15
/03
/24

Cea de-a cincea ediție a Festivalului Filmului Palestinian, organizată de Centrul Cultural Mahmoud Darwish, sub patronajul Ministerului Culturii din Palestina și al Ambasadei Statului Palestina în România, se va desfășura între 18 și 21 aprilie la București și pe 28 aprilie la Cluj-Napoca, cu o nouă direcție artistică și o prezentare a cinematografiei palestiniene ca un Cinema of Existence.

14
/03
/24

Unul dintre cei mai importanți regizori europeni, cunoscut pentru abordarea sa contemporană a pieselor clasice și montările provocatoare din punct de vedere politic și social, Thomas Ostermeier montează pentru prima dată un spectacol în România.

14
/03
/24

Astăzi, pe 14 martie, se împlinesc trei ani de la moartea ei, la Paris, în 2021, atunci când Covidul făcea ravagii și oprise lumea în loc. Avea aproape 90 de ani.

13
/03
/24

În perioada 12-15 martie 2024, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

13
/03
/24

Gabriel Bebeșelea, unul dintre cei mai bine cotați dirijori români peste hotare, aplaudat în prestigioase săli de concerte ale lumii, ca Auditorium-ul din Barcelona, Musikverein – Viena sau Sala Ceaikovski – Moscova, apreciatul violonist Alexandru Tomescu și vioara Stradivarius Elder-Voicu pe care are privilegiul de a interpreta, și un program dedicat integral lui Mozart definesc un eveniment de neratat la Sala Radio.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

12
/03
/24

Festivalul Internațional de Film Transilvania (TIFF) anunță prelungirea perioadei de desfășurare a ediției din 2024 cu o zi față de datele comunicate inițial.