„La La Land”, cinci premii BAFTA
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-la-land-cinci-premii-bafta/

„La La Land” a ieşit triumfător duminică seara la cea de a 70-a ediţie a premiilor Academiei britanice de film, primind nu mai puţin de cinci trofee din cele 11 la care a fost nominalizat. Musicalul american a primit premiile BAFTA pentru cel mai bun film, cea mai bună regie, cea mai bună actriţă în rol principal, cea mai bună coloană sonoră şi cea mai bună imagine.

Un articol de Petre Ivan|13 februarie 2017

Peliculele „Manchester by the Sea” și „Lion” au câștigat câte două premii BAFTA. Pe lângă premiul pentru cel mai bun actor, obținut de Casey Affleck, „Manchester by the Sea” a obținut și premiul pentru cel mai bun scenariu original, în timp ce „Lion” a primit distincția pentru cel mai bun actor în rol secundar (Dev Patel) și cel mai bun scenariu adaptat.

Povestea de dragoste dintre o actriță aspirantă și un muzician de jazz, în care cântă și dansează Emma Stone și Ryan Gosling, a obținut deja șapte Globuri de Aur și a triumfat și la premiile sindicatelor regizorilor și producătorilor, plecând ca mare favorit la gala Oscarurilor din acest an, cu 14 nominalizări.

„La La Land” s-a impus la categoria cel mai bun film în detrimentul producțiilor „Arrival”, „I, Daniel Blake”, „Manchester by the Sea” și „Moonlight”.

La categoria cea mai bună actriță a câștigat Emma Stone („La La Land”), care s-a impus în fața lui Amy Adams („Arrival”), Emily Blunt („The Girl on the Train”), Meryl Streep („Florence Foster Jenkins”) și Natalie Portman („Jackie”).

La categorie dedicată regizorilor, Damien Chazelle a câștigat un premiu BAFTA în fața lui Ken Loach, Denis Villeneuve, Kenneth Lonergan și Tom Ford.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin i-a revenit lui Viola Davis pentru interpretarea din dramă americană „Fences”, regizată de Denzel Washington. Viola Davis a triumfat în fața lui Hayley Squires („I, Daniel Blake”), Michelle Williams („Manchester by the Sea”), Naomie Harris („Moonlight”) și Nicole Kidman („Lion”).

Premiul BAFTA pentru cel mai bun actor, i-a fost atribuit lui Casey Affleck. El a interpretat, cu subtilitate, rolul unui tutore debusolat în filmul „Manchester by the Sea” al lui Kenneth Lonergan.

Premiul pentru cel mai bun rol secundar masculin i-a revenit lui Dev Patel pentru interpretarea rolului Saroo din „Lion”, un copil din Calcutta care s-a pierdut de familie și a fost adoptat în Australia, dar care revine în țara sa natală pentru a-și descoperi originile.

Actorul britanic s-a impus în fața lui Aaron Taylor-Johnson („Nocturnal Animals”), Hugh Grant („Florence Foster Jenkins”), Jeff Bridges („Hell or High Water”) și Mahershala Ali („Moonlight”).

La categoria filme documentare a câștigat regizoarea americană Ava Duvernay cu „13th”, în timp ce cel mai bun film de animație a fost declarat „Kubo and the Two Strings”.

„Son of Saul”, desemnat cel mai bun film străin

„I, Daniel Blake”, regizat de Ken Loach, deja premiat cu Palme d’or la Cannes în luna mai a anului trecut, a primit premiul BAFTA pentru cel mai bun film britanic, în timp ce „Son of Saul”, al regizorului ungar Laszlo Nemes și în care joacă și actorul român Levente Molnar, a plecat acasă cu premiul pentru cel mai bun film într-o limbă străină.

Este o mare onoare să mă aflu aici. Îi mulțumesc lui Geza Rohrig pentru rolul lui magnific, producătorilor, tuturor actorilor din film și Academiei britanice, Laszlo Nemes.

La categoria cel mai bun film într-o limbă străină au mai concurat filmele „Dheepan” (Franța), regizat de Jacques Audiard, „Toni Erdmann” (Germania), al lui Maren Ade, „Julieta” (Spania — Pedro Almodovar) și „Mustang” (Franța/Turcia — Deniz Gamze Ergüven).

Foto: Premiile BAFTA – facebook

09
/10
/23

Ediţia în română a unei cărţi despre legendarul regizor Martin Scorsese şi un volum în engleză scris de Andrei Gorzo şi Veronica Lazăr despre cinemaul lui Radu Jude sunt două recomandări de lectură pentru această toamnă, pentru cei pasionaţi şi de discursul despre filme, nu doar de vizionarea lor.

09
/10
/23

Les Films de Cannes à Bucarest (20 - 29 octombrie) le-a pregătit bucureștenilor un maraton de cinema de 10 zile cu 43 de lungmetraje, 15 scurtmetraje și mai mult de 65 de proiecții ale unor autoare și autori care au un cuvânt greu de spus în cinematografia momentului.

04
/10
/23

Bizară şi explozivă apariţie e acest “Nu aştepta prea mult de la sfârşitul lumii” (2023), cel mai nou film al lui Radu Jude. El adună într-o structură inedită, inconfortabilă şi surprinzătoare la fiecare pas, cam toate preocupările formale de până acum ale regizorului, care le pune de această dată în slujba unei critici virulente a capitalismului deopotrivă românesc şi european.

04
/10
/23

Descris de Variety ca fiind un film „bogat în detalii și foarte specific în descrierea familiei de clasă mijlocie pe care o observă” și care „oferă libertatea publicului de a-și alege punctele de vedere cu care se identifică cel mai mult în imaginea de ansamblu.”, TÓTEM a cucerit simpatia spectatorilor prezenți la cele două proiecții din programul competițional al celei de-a 19-a ediții Bucharest International Film Festival (BIFF), unde a obținut Premiul Juriului. Filmul se va lansa în cinema din 13 octombrie, distribuit de August Film.