La moartea Olgăi Tudorache…
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-moartea-olgai-tudorache/

Personalităţi din lumea culturală românească au transmis mesaje emoţionante la moartea actriţei Olga Tudorache,. „Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulţumesc. Dumnezeu să vă ţină sufletul în palma Lui!”, a scris Oana Pellea pe pagina sa de facebook. „În semn de omagiu, Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala Olga Tudorache”, a anunţat, la rândul său, directorul acestei instituţii, George Ivaşcu.

Un articol de Petre Ivan|18 octombrie 2017

Actorul Florin Piersic își aduce aminte de Olga Tudorache cu plăcere și cu emoție și spune că simte, la moartea acesteia, o picătură de otravă în inimă.

Atât era de legată de profesia, de actorii care se produc pe scenele românești, era omul care aparent părea dur, dar de fapt avea o inimă mare….Bineînțeles că am văzut-o în multe spectacole și, când am aflat dimineață că a plecat dintre noi, am simțit, așa, un fel de ‘picătură de otravă’, o picătură de otravă în inima mea, care întotdeauna îi aparținea. Cei care mă citiți acum probabil că înțelegeți ce senzație și ce curent m-a cuprins pe mine știind-o nu numai ca artistă, ci și ca vecină de bloc. Ne vedeam destul de rar, dar când ne vedeam era o atmosferă, un fel de adiere de prietenie, de bunătate, de înțelegere, de…. Știa absolut tot.  Dumnezeu s-o odihnească. – Florin Piersic

Carmen Tănase i-a mulțumit Olgăi Tudorache „pentru tot”. „Acum e liniște, Regina mea mamă! Vă mulțumesc pentru tot!”, a scris actrița.olga tudorache

Români, a murit OLGA TUDORACHE…! O ARTISTĂ cât pământul ăsta! Profesoara mea, mama mea! – Florin Călinescu.

Actorul Bacs Miklos, directorul Galei Tânărului Actor — HOP, a scris: „How fragile we are… Zbor lin, Doamna Olga…”.

„Mă uit pe wall și nu știu cum să mă comport. Doamna Olga chiar a murit. Sunt mâhnit, dar și fericit că am fost o clipă alături de domnia sa. Că a murit? Toți o să murim odată și odată. Dar că a trăit, trebuie să-i mulțumesc Lui Dumnezeu! În continuare nu știu cum să mă comport”, a scris Tache Florescu.

În ciuda aparențelor de om dur, de persoană care te rade, Olga Tudorache era un om extrem de vulnerabil. Ea pe dedesubt era un om foarte bun, foarte generos, o actriță foarte generoasă. Se întâmplă destul de rar să ai pe scenă un partener care să te protejeze, să-ți menajeze și jocul tău de scenă, or Olga era unul dintre profesorii care îi învățau pe studenți să fie generoși pe scenă, respectuoși pe scenă. Jocul alături de domnia ei era o oportunitate să furi meserie de la ea. Pe toți îi învăța cât de importantă este disciplina în această profesie, cât de important este să-ți respecți partenerul –  Dorina Lazăr.

„Drum lin către stele, Doamna Olga Tudorache…”, a transmis și actrița Mihaela Teleoacă.

Doamna Olga, … Vă iubesc. Mulțumesc. olga tudoracheDumnezeu să vă țină sufletul în palma Lui! – Oana Pellea

Sala Mare a Teatrului Metropolis se va numi Sala „Olga Tudorache”

Directorul Teatrului Metropolis, George Ivașcu, a deplâns moartea marii actrițe Olga Tudorache și a anunțat că instituția de cultură pe care o conduce va omagia personalitatea acesteia, Sala Mare urmând să-i poarte numele. El a amintit că Olga Tudorache a urcat ultima oară pe scenă într-un spectacol la Teatrul Metropolis.

Olga Tudorache a fost una dintre actrițele care avea o asemenea încărcătură încât tăcerea ei vorbea și, din păcate, astăzi, tăcerea ei este gravă, e dură, e tristă. Am cunoscut-o foarte bine. A jucat la Teatrul Metropolis ‘Pește cu mazăre’. A fost ultimul spectacol pe care l-a jucat și în onoarea domniei sale m-am decis ca Sala Mare să se numească Sala ‘Olga Tudorache’. Voi face asta cât de curând, nu știu să spun cu exactitate când, fiindcă în momentul acesta încerc să mă dezmeticesc și eu după informația asta, dar omagierea domniei sale va fi cât de curând. – George Ivașcu

Actrița Olga Tudorache a murit, în cursul nopții de marți spre miercuri, în Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Elias.

Foto: Olga Tudorache – facebook

14
/02
/18

Editura Humanitas a lansat romanul „Lebedele de pe Fifth Avenue” în care americanca Melanie Benjamin reconstituie un New York de altădată, în centrul căruia se află excentricul scriitor Truman Capote și muzele sale, strălucitoarea Gloria Guinness, captivanta Nancy "Slim" Keith și, mai ales, emblematica Babe Paley.

09
/02
/18

„Born to Run”, autobiografia legendarului star rock Bruce Springsteen, este o incursiune în inima Americii, din New Jersey până pe coasta Californiei, pe cea mai bună muzică. Amintirile artistului se succed într-o amețitoare poveste spre succes, din care am selectat 30 de fragmente.

06
/02
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Erudiția e definită în enciclopedii drept „cunoaștere aprofundată într-un domeniu oarecare”. Ea se aplică cu asupra de măsură unui emigrant român în Occident în anii ʹ50 și totodată ridică o întrebare: erudiția te face mai înțelegător, mai tolerant, mai înțelept ori te înverșunează, te crispează, te înrăiește – tot peste măsură?

05
/02
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Copil de negustor, cu preocupări neobișnuite (îi citea în original pe Platon, Homer și Juvenal), înclinat în mod special pentru muzică (a compus și a interpretat lucrări clasice la pian și orgă) și talentat la desen, Nicolae Paulescu (1869-1931) pleacă la Paris unde urmează Facultatea de Medicină.

02
/02
/18

În acest weekend, vă propunem o destinație încărcată de istorie, Sinaia, așa cum ni se arată în albumul „Sinaia în vremea regilor” (ed. Art Hystoria, 2017), de Alina Huzui-Stoiculescu, Robert Stoiculescu și Emanuel Bădescu. Volumul este o monografie care adună poveștile locului și fotografii prețioase.

21
/01
/18

În perspectiva celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi cu ocazia Zilei Culturii Naţionale, Muzeul Național al Hărților și Cărții Vechi în parteneriat cu Asociația Identitate Culturală Contemporană anunţă lansarea aplicaţiei mobile „Muzeul Hărţilor - Lumea pe hartă”, eveniment cultural sub egida Zilei Culturii Naţionale.

16
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Exilul politic postbelic, în ciuda opoziției explicite față de regimul politic instituit după 1945 în România, a avut o trăsătură comună cu cei de acasă: dezbinarea. Ziarist și analist politic, director al Europei Libere, departamentul român, Noël Bernard (1925-1981) a fost obiectul acestui comportament atât de caracteristic românilor.

11
/01
/18

Se împlinesc, iată, pe 15 ianuarie, 168 de ani de la nașterea poetului Mihai Eminescu, ocazie cu care vă propunem să ne reamintim de acesta prin intermediul unor scurte fragmente din corespondența sa cu Veronica Micle, extrase din volumul „Dulcea mea Doamnă/Eminul meu iubit” (Polirom, 2000).

10
/01
/18

ROMÂNI CELEBRI ÎN STRĂINĂTATE Așa îl caracterizează criticii muzicali pe Dinu Lipatti (1917-1950), unul din pianiștii și compozitorii primei jumătăți a secolului XX, care continuă să fascineze și astăzi.

21
/12
/17

Pe 21 decembrie 1989, începea Revoluția la București. Era, așadar, începutul schimbării. La 28 de ani distanță, vă propunem să aruncăm o privire în urmă și să ne amintim de unde venim.