Cristi Puiu, 50!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-multi-ani-cristi-puiu/

„Cinemaul e un teritoriu ideal pentru minciună. E foarte uşor să minţi, e foarte uşor să-i păcăleşti pe „fraierii” care sunt în sala de cinema. Şi foarte mulţi fac asta. Pentru mine ăla nu e cinema şi nu mă interesează.” – Cristi Puiu. Renumitul cineast împlineşte astăzi 50 de ani! Tot într-o zi de 3 aprilie se năşteau actorii Marlon Brando, Alec Baldwin şi Eddie Murphy şi se stingea din viaţă compozitorul Johannes Brahms

Un articol de Petre Ivan|3 aprilie 2017

Până să devină unul dintre cei mai apreciați cineaști ai lumii, Cristi Puiu a făcut pictură, pe care a început-o de la vârsta de 10 ani.

În 1990, a participat la o expoziție in Lausanne (Elvetia), iar ani mai tîrziu, a trecut examenul de admitere la Ecole Superieure d’Arts Visuels in Geneva, secţia Pictură. La finalul primului an, a abandonat cursurile de pictură, pentru a le începe pe cele de film, la aceeași şcoală.

După „Marfa și banii”, Cristi Puiu a continuat cu scurt-metrajul „Un cartuș de Kent și un pachet de cafea” (2004), apoi cu „Moartea domnului Lăzărescu” (2005),  „Aurora” (2010), în care a interpretat personajul principal (Viorel) și Sieranevada (2016),

Trăiesc foarte mult în mintea mea și eu vreau să fac filme despre ceea ce se întâmplă în mintea mea. E vorba de un soi de cartografiere a minţii mele. Există o frontieră destul de fermă între mine, omul care face film, și omul care trăiește. Nu le amestec, deși pare că le amestec. – Cristi Puiu

Tot într-o zi de 3 aprilie…

1897: Mihail Sadoveanu a debutat în ziarul umoristic „Dracul” din București.

1922: Iosif Stalin îi succede lui Vladimir Ilici Lenin ca lider al Uniunii Sovietice.

1933: Primul zbor peste muntele Everest, o expediție britanică, condusă de marchizul de Clydesdale și finanțată de către Lucy, Lady Houston.

1948: Președintele american Harry Truman a semnat Planul Marshall de ajutorare cu 5 miliarde de dolari pentru 16 țări europene afectate de cel de-al doilea război mondial.

1966: Stația sovietică „Luna 10” a devenit primul satelit artificial al Lunii.

1975: Bobby Fischer refuză să joace șah împotriva lui Anatoly Karpov, titlul de campion mondial revenind astfel lui Karpov.

S-au născut:

1889: Grigoraș Dinicu, compozitor, violonist român (d. 1949)

1893: Leslie Howard, actor englez (d. 1943)

1924: Doris Day, actriță și cântăreață americană

1924: Marlon Brando, actor american (d. 2004)

1927: Luigi Ionescu, cântăreț român

Luigi Ionescu (3 aprilie 1927 – 4 octombrie 1994) a fost unul dintre cei mai îndrăgiţi cântăreţi români de muzică ușoară. Numele lui rămâne legat de numeroase șlagăre românești sau internaționale interpretate în limba română, cum ar fi „Marina, Marina”, iar piesa de referință a carierei lui rămâne „Lalele” compusă de Temistocle Popa.

1958: Alec Baldwin, actor americanmemoria culturala

1961: Eddie Murphy, actor american

1985: Leona Lewis, cântăreață engleză

1986: Amanda Bynes, actriță americană

S-au stins din viaţă:

1897: Johannes Brahms,mpozitor german (n. 1833)

1905: Ion Pop-Reteganul, folclorist român (n. 10 iunie 1853)

1950: Kurt Weill, compozitor german (n. 1900)

1991: Graham Greene, scriitor englez (n. 1904)

Foto: Cristi Puiu – wikipedia, facebook

19
/12
/22

Filmul de acțiune „Vulturul de Fier II/ Iron Eagle II”, regizat de Sidney J. Furie, va fi difuzat de Warner TV în prima lună a anului viitor. Lungmetrajul va putea fi urmărit la Warner TV pe 27 ianuarie, de la ora 21:00.

19
/12
/22

Bucurie, linişte în suflet, pace, colinde, daruri şi oameni dragi. Mai presus de toate, oameni dragi. Astfel ne dorim cu toţii să întâmpinăm Naşterea Domnului. Cel mai frumos Crăciun e întotdeauna petrecut împreună, în atmosfera caldă de acasă. De acest Crăciun, TVR 1 ne arată că şi cei mai Izolaţi în România au Oameni alături în zi de sărbătoare; că putem fi „diferiţi şi totuşi asumaţi întru Hristos" – ortodocşi şi catolici, în Bucuria credinţei; că generaţii diferite de artişti trăiesc, O dată-n viaţă, emoţia unor întâlniri inedite.

14
/12
/22

O carte fundamentală de teorie a filmului, "Ce este cinematograful?", de André Bazin, a apărut în sfârşit integral în limba română, într-un parteneriat între editurile Polirom şi UNATC Press şi sub coordonarea criticului şi profesorului Andrei Gorzo. O lectură obligatorie.

29
/11
/22

Cinematografia română se pregăteşte să celebreze în 2023 o sută de ani de la naşterea lui Ion Popescu Gopo, printr-o serie de retrospective cu filmele celebrului cineast, prin expoziţii cu desenele şi afişele operelor sale şi prin lansări de carte.

28
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Sunt mari cineaşti la ale căror filme te uiţi pentru a vedea cu ce vin nou şi cum se reinventează (sau dacă reuşesc asta). Şi sunt mari cineaşti care nu mai au nimic de demonstrat şi pe ale căror noi filme le cauţi pentru a regăsi un stil şi un univers artistic care îţi sunt familiare şi în care ştii că te vei simţi confortabil.

15
/11
/22

Ambasada Republicii Cuba în România și Institutul Cervantes din București organizează „Zilele culturii cubaneze la București”, în perioada 21-25 noiembrie.

09
/11
/22

CRONICĂ DE FILM Cineastul suedez Ruben Östlund a râs dintotdeauna de ridicolul şi prostia oamenilor, pornind de la compatrioţii săi şi mai ales de la cei din clasele de sus. În “Triangle of Sadness” (2022), filmul care i-a adus în acest an un al doilea Palme d`Or la Cannes, satira e împinsă la extrem.