La Sibiu, nu latră câinii când vor actorii!
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-sibiu-nu-latra-cainii-cand-vor-actorii/

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop” desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măretia unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele.”

Un articol de Liliana Matei|25 martie 2014

Festivalul „25 de ore de teatru non-stop”, desfăşurat la Sibiu în perioada 5 – 6 aprilie sub egida asociaţiei culturale BIS, aduce pe scena culturală sibiană conceptul de teatru comunitar într-un spectacol de comedie inedit. Actorii joacă teatru, câinii latră şi sibienii aplaudă spectacolul, dragostea şi simţul civic într-o iniţiativă de conştientizare a faptului că “Măreția unei naţiuni şi progresul ei moral pot fi judecate după felul în care tratează animalele.”

Social Act Theatre, prima trupă profesionistă de teatru independent din Galaţi, joacă duminică, 6 aprilie, la ora 01:00, la studioul Cavas (din incinta Facultăţii de Litere şi Arte) “Doggystyle”, un spectacol cu şi despre câini. O satiră plină de substanţă inspirată de polemica dintre “câino-filii” şi “câino-fobii” români de pretutindeni, care atinge pe lângă subiectul sensibil şi actual al câinilor comunitari o serie de fenomene şi atitudini caracteristice spaţiului românesc.

“Asistăm la procesul intentat lui Grivei, maidanezul blocului C5, şi descoperim împreună ce se întâmplă când românul ia atitudine şi care sunt mecanismele ce-i dictează acţiunile şi existenţa atunci când e prins într-un univers atât de vast precum cel al blocului C5. Spectacolul «Doggystyle» înfăţişează eroi ai banalului într-o luptă epică pentru salvarea lui Grivei sau pentru salvarea întregii naţiuni”, declară Radu Horghidan, preşedintele Companiei Social Act Theatre.

Şi pentru că orice proces echitabil presupune egalitate de arme, “Festivalul 25 de ore de teatru non stop” lansează provocarea: „De te latră un câine, astupă-i gura cu pâine, de te-alintă lătratu’, fugi cu patrupedu’ la teatru”.

La Doggystyle fiecare spectator care vine să respire teatru alături de noi e invitat să-l aducă-n sala de spectacol şi pe patrupedul care-i încalzeşte inima şi-i oferă afecţiune; mai lăţos, mai zdrențuros, mai bălos sau mai drăgăstos. Haideţi să umplem sala CAVAS cu susţinători ai lui Grivei! Duminică la ora 01:00 se dă startul la “ham”!

INFO

Bilete se găsesc la: Agenţia teatrală, Librăria Humanitas şi Atrium Cafe.

Preţul unui bilet este 15 lei.

Mai multe detalii, online: www.respirateatru.ro

 

 

24
/07
/17

Cartea „Călătoria diletanților (Din amintirile locotenentului în rezervă Amiran Amilahvari)” (în ireproșabila traducere a lui Nicolae Iliescu) a fost publicată la Editura Polirom, în anul 2017.

24
/07
/17

În perioada 25 iulie - 3 august, Radio România Muzical transmite în direct șapte spectacole din cadrul Festivalului “Richard Wagner” de la Bayreuth, unul dintre cele mai importante festivaluri de operă din lume şi un punct de referinţă pentru toţi iubitorii muzicii lui Wagner. Transmisiunile directe pot fi ascultate și la Radio România Cultural.

24
/07
/17

În această seară (24 iulie), de la ora 21.10, iubitorii teatrului pot vedea ”Năpasta” de I.L. Caragiale, în regia lui Miron Niculescu. Spectacolul a fost difuzat In Memoriam Emil Bota (15 septembrie 1911 - 24 iulie 1977), în anul 1970, chiar în ziua în care, acum 40 de ani, poetul, prozatorul și îndrăgitul actor - aici în rolul „Ion” – se stingea din viață.

23
/07
/17

Cine nu s-a bucurat în copilărie de minunata „Lorelei” sau de extraordinarele povești din „La Medeleni”? Lumile lui Ionel Teodoreanu, un scriitor de o sensibilitate aparte, care ne-a fermecat pe toți cu „Ulița copilăriei” și care s-a stins brusc, la vârsta de 58 de ani…

22
/07
/17

„Toate aceste nopți albe / All These Sleepless Nights”, „filmul documentar deghizat în ficțiune, teribil de sexy și năucitor în aparenta lui frivolitate”, după cum îl descrie Mihai Chirilov, directorul artistic al Festivalului Internațional de Film Transilvania, va intra în cinematografe vineri, 28 iulie.

22
/07
/17

Într-un spațiu cu o istorie tulbure precum cea a Balcanilor, unde în loc de „casă, dulce casă” zici „butoi cu pulbere”, totul se schimbă, chiar și iubirea. De care te bucuri unde, când și cum poți, chiar și pe drum. Pătimașe și variate, poveștile de amor balcanic au prins viață în filme care te însoțesc asemeni celor mai dulci amintiri ale iubirilor de-o vară.

21
/07
/17

Bogdan-Alexandru Stănescu (BAS) coordonează colecția „Biblioteca Polirom”. BAS (39 de ani) este poet și, din acest an, romancier. Cartea sa „Copilăria lui Kaspar Hauser” a fost primită cu entuziasm, primind elogii peste elogii. Ne-am întâlnit să stăm un pic de vorbă despre cărți, nu neapărat ale noastre. A reieșit că situația nu e deloc roz. Iată.

21
/07
/17

Toys este o experienţă teatrală radicală, venită din Los Angeles, unde piesa autoarei Saviana Stănescu a fost pusă în scenă cu două stagiuni în urmă de Gábor Tompa. Acesta a încadrat textul într-o oră, cu o mare economie de cuvinte, un text plin de elipse şi întreruperi. Ca urmare, această sumbră poveste cu zâne nu se pierde în psihologizarea interminabilă a personajelor, cu atât mai puţin în amânarea narcotică a unui final. O concizie rar întâlnită în ziua de azi.

21
/07
/17

Chester Bennington, solistul celebrei trupe americane Linkin Park, s-a sinucis. Cântărețul, în vârstă de 41 de ani, s-a spânzurat în ziua în care prietenul lui, Chris Cornell, de la Soundgarden - care s-a sinucis la rândul lui în luna mai - ar fi împlinit 53 de ani. Solistul trupei Linkin Park i-a scris atunci lui Cornell o scrisoare prin care rememorează ce a însemnat prietenia lor.