La teatru, cu avionul
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatru-cu-avionul/

În Bucureşti în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenţia şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara graniţelor României. Ce se întâmplă dincolo?

Un articol de Judy Florescu|26 octombrie 2014

Dacă ai avea ocazia să participi la un festival de teatru internațional, care ar fi destinația pentru care ai opta: Franța, America de Sud, Africa de Sud, Irlanda sau Marea Britanie? Am făcut un mic sumar al unora dintre cele mai neconvenționale destinații de călătorie pentru vizionarea unui spectacol de teatru.

O vacanță cu prilejul unui festival de teatru într-o țară străină care adună mai multe culturi în același timp în același oraș poate reprezenta un motiv de îmbogățire a cunoștințelor legate de artele spectacolului.

Festivalul de Teatru Ibero-American (4-20 aprilie 2016) –  La fiecare doi ani, Bogota devine cea mai mare scenă de teatru a lumii.  Timp de 17 zile, cele mai importante trupe de teatru de pe cele 5 continente se adună în capitala Columbiei, transformând-o în Orașul Teatrului Mondial. Din programul festivalului fac parte spectacole de teatru clasic, dar și spectacole de dans, circ, concerte, teatru de păpuși, pantomimă, arte performative și muzică clasică. Festivalul de Teatru Ibero-American a fost creat în anul 1988 de către actrița Fanny Mickey și de către dramaturgul Ramiro Osorio, și a fost lansat cu ocazia aniversării a 450 de ani de la atestarea documentară a Bogotei.

Festivalul Național al Artelor (2-12 iulie 2015) – Cel mai mare festival desfășurat în Africa de Sud, în Grahamstown, Festivalul Național al Artelor, reprezintă o tradiție de celebrare a culturii la o scară internațională. A fost organizat pentru prima dată în anul 1974,  cu ocazia inaugurării edificiului 1820 Settlers National Monument.

În ziua de astăzi, festivalul se desfășoară în aproximativ 50 de locuri din Grahamstown. Din program fac parte spectacole de jazz, operă, teatru-performance, dans, teatru clasic, teatru studențesc, expoziții de artă, proiecții de film, târguri, ateliere și tururi ale locurilor istorice din Grahamstown. Evenimentul cuprinde de asemenea și un festival dedicat copiilor.

Festivalul de la Avignon –  Fondat de Jean Vilar , actor și regizor,  în anul 1947,  Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente  din lume, dedicat artelor perfomative. În fiecare an, în luna iulie, Avignon devine un oraș al teatrului, transformându-și clădirile istorice în săli de spectacole care găzduiesc peste 130.000 de spectatori.

Timp de o lună, fiecare participant are acces la arta contemporană în formele sale  – spectacole, expoziții, dezbateri, proiecții de film, spectacole-lectură, iar în fiecare seară de festival are loc cel puțin o premieră a unui spectacol.

Festivalul Internațional de la Edinburgh (7-31 August 2015) – Creat în 1947, Festivalul de la Edinburgh a luat amploare după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a oferi o platformă de comunicare a artiștilor și spectatorilor din întreaga lume.

Inițiativa fondării Festivalului Internațional de la Edinburgh i-a aparținut lui Rudolf Ring, director al Operei din Glyndebourne,  împreună cu Henry Harvey Wood, Președintele Consiliului Britanic din Scoția, alături de un grup de lideri din Edinburgh. La ora actuală sunt 12 festivaluri anuale ce se desfășoară în Edinburgh,  supranumit Orașul Festivalurilor.

Festivalul de teatru de la Dublin (24 septembrie- 11 octombrie 2015)– Fiind supranumit cel mai vechi festival specializat pe teatru din Europa, Festivalul de la Dublin a creat adevărate stagiuni de spectacole internaționale pe perioada toamnei. Înființat de către impresarul de teatru Brendan Smith în anul 1957, Festivalul de Dublin a fost unul dintre evenimentele principale ce au facilitat schimbul intercultural după cel de-al Doilea Război Mondial.

În afară de spectacole, concerte, expoziții, dezbateri și repetiții deschise cu publicul, Festivalul de la Dublin are şi o secțiune specială dedicată familiei și copiilor.

 

26
/01
/24

Mădălina Pavăl vorbește despre „Gazda“, spectacolul ei sonor de la Teatrelli, care are premiera pe 31 ianuarie și 1 februarie, de la ora 19.00, dar nu ne lasă nelămuriți nici în ceea ce privește cele mai frumoase lucruri care îi traversează viața. Totul, într-un interviu sub formă de alfabet.

26
/01
/24

Teatrul Municipal „Bacovia” lansează apelul de înscrieri pentru ediția a - XXX - a (2024) a evenimentului BACĂU FEST MONODRAME, ce se va desfășura în perioada 9 - 13 mai 2024.

26
/01
/24

Survolând șansa și neșansa unei relații nemenite, de la aceeași distanță calculată care marchează și ruptura finală dintre cei doi protagoniști, debutul în lungmetraj a lui Celine Song, „Past Lives” dezbate în compoziții corecte, dar niciodată riscante, un „ce-ar fi fost dacă?” venit la 24 de ani de la ultima întâlnire.

26
/01
/24

UNATC „I.L. Caragiale” din București prezintă, în cadrul proiectului ARHIVA ACTIVĂ derulat de Centrul de Pedagogie și Studiul Imaginii „Sorin Botoșeneanu”, o retrospectivă cuprinzând toate cele șapte filme de lungmetraj ale cineastului Nae Caranfil.

25
/01
/24

Sfârșitul sec.XIX, un sat dezbinat de bârfe, certuri și lupta pentru pământ. Frumoasa Jagna, o tânără de 19 ani, un spirit liber ce iese din tiparele comunității, devine centrul atenției în momentul în care familia o obligă să se căsătorească cu Boryna, un moșier văduv, influent și bogat.

25
/01
/24

Teatrul Mic anunță premiera oficială a spectacolului „Eu sunt propria mea soție” de Doug Wright, traducerea și regia Teodora Petre, scenografia Ioana Pashca, mișcare scenică Alina Petrică, muzică Cezar Antal. Evenimentul va avea loc pe 30 ianuarie 2024, ora 19:00, la Sala Studio – Str. Gabroveni nr. 57.

25
/01
/24

La iniţiativa revistei Teatrul azi, în parteneriat cu Teatrul Masca din Bucureşti şi cu susţinerea UNITER, apare în peisajul cultural românesc un nou proiect dedicat profesioniştilor din domeniul artelor spectacolului.

25
/01
/24

Marți, 30 ianuarie, începând cu ora 11:00, la Sala „Ileana Berlogea”, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale va sărbători Ziua Universității și a patronului său spiritual, Ion Luca Caragiale.

25
/01
/24

Duminică, 28 ianuarie (de la 17.00), primul concert al anului 2024 din stagiunea Orchestrei de Muzică Populară Radio îi este dedicat memoriei actriței NATAȘA RAAB, prezentatoare a nenumeroase concerte pe scena Sălii Radio.

25
/01
/24

Muzica și poveștile se întâlnesc la Teatrelli într-un nou concept de spectacol sonor, creat de Mădălina Pavăl și Alexei Țurcan, împreună cu alți 10 muzicieni talentați. GAZDA redefinește sonoritățile românești și propune spectatorilor un alt mod de a se bucura de muzică – umăr lângă umăr cu artiștii răspândiți prin sala transformată într-o sufragerie, pregătiți să dăruiască povești din culisele creației.

25
/01
/24

Festivalul DIPLOMA Show, un proiect The Institute, lansează seria de podcasturi Friends of the Arts, produsă de Black Rhino Radio și moderată de Artemisa Pascu. Friends of the Arts - A DIPLOMA Show Podcast continuă misiunea proiectului de a promova și susține tinerii artiști, designeri și arhitecți.