La teatru, cu avionul
https://www.ziarulmetropolis.ro/la-teatru-cu-avionul/

În Bucureşti în toamna lui 2014, au avut loc cinci festivaluri de teatru. Dar a sosit timpul să ne îndreptăm atenţia şi către oferta teatrală pe anul 2015, din afara graniţelor României. Ce se întâmplă dincolo?

Un articol de Judy Florescu|26 octombrie 2014

Dacă ai avea ocazia să participi la un festival de teatru internațional, care ar fi destinația pentru care ai opta: Franța, America de Sud, Africa de Sud, Irlanda sau Marea Britanie? Am făcut un mic sumar al unora dintre cele mai neconvenționale destinații de călătorie pentru vizionarea unui spectacol de teatru.

O vacanță cu prilejul unui festival de teatru într-o țară străină care adună mai multe culturi în același timp în același oraș poate reprezenta un motiv de îmbogățire a cunoștințelor legate de artele spectacolului.

Festivalul de Teatru Ibero-American (4-20 aprilie 2016) –  La fiecare doi ani, Bogota devine cea mai mare scenă de teatru a lumii.  Timp de 17 zile, cele mai importante trupe de teatru de pe cele 5 continente se adună în capitala Columbiei, transformând-o în Orașul Teatrului Mondial. Din programul festivalului fac parte spectacole de teatru clasic, dar și spectacole de dans, circ, concerte, teatru de păpuși, pantomimă, arte performative și muzică clasică. Festivalul de Teatru Ibero-American a fost creat în anul 1988 de către actrița Fanny Mickey și de către dramaturgul Ramiro Osorio, și a fost lansat cu ocazia aniversării a 450 de ani de la atestarea documentară a Bogotei.

Festivalul Național al Artelor (2-12 iulie 2015) – Cel mai mare festival desfășurat în Africa de Sud, în Grahamstown, Festivalul Național al Artelor, reprezintă o tradiție de celebrare a culturii la o scară internațională. A fost organizat pentru prima dată în anul 1974,  cu ocazia inaugurării edificiului 1820 Settlers National Monument.

În ziua de astăzi, festivalul se desfășoară în aproximativ 50 de locuri din Grahamstown. Din program fac parte spectacole de jazz, operă, teatru-performance, dans, teatru clasic, teatru studențesc, expoziții de artă, proiecții de film, târguri, ateliere și tururi ale locurilor istorice din Grahamstown. Evenimentul cuprinde de asemenea și un festival dedicat copiilor.

Festivalul de la Avignon –  Fondat de Jean Vilar , actor și regizor,  în anul 1947,  Festivalul de la Avignon este unul dintre cele mai importante evenimente  din lume, dedicat artelor perfomative. În fiecare an, în luna iulie, Avignon devine un oraș al teatrului, transformându-și clădirile istorice în săli de spectacole care găzduiesc peste 130.000 de spectatori.

Timp de o lună, fiecare participant are acces la arta contemporană în formele sale  – spectacole, expoziții, dezbateri, proiecții de film, spectacole-lectură, iar în fiecare seară de festival are loc cel puțin o premieră a unui spectacol.

Festivalul Internațional de la Edinburgh (7-31 August 2015) – Creat în 1947, Festivalul de la Edinburgh a luat amploare după cel de-al Doilea Război Mondial cu scopul de a oferi o platformă de comunicare a artiștilor și spectatorilor din întreaga lume.

Inițiativa fondării Festivalului Internațional de la Edinburgh i-a aparținut lui Rudolf Ring, director al Operei din Glyndebourne,  împreună cu Henry Harvey Wood, Președintele Consiliului Britanic din Scoția, alături de un grup de lideri din Edinburgh. La ora actuală sunt 12 festivaluri anuale ce se desfășoară în Edinburgh,  supranumit Orașul Festivalurilor.

Festivalul de teatru de la Dublin (24 septembrie- 11 octombrie 2015)– Fiind supranumit cel mai vechi festival specializat pe teatru din Europa, Festivalul de la Dublin a creat adevărate stagiuni de spectacole internaționale pe perioada toamnei. Înființat de către impresarul de teatru Brendan Smith în anul 1957, Festivalul de Dublin a fost unul dintre evenimentele principale ce au facilitat schimbul intercultural după cel de-al Doilea Război Mondial.

În afară de spectacole, concerte, expoziții, dezbateri și repetiții deschise cu publicul, Festivalul de la Dublin are şi o secțiune specială dedicată familiei și copiilor.

 

27
/09
/23

Duminică s-a încheiat la București a 26-a ediție a Festivalului Internațional George Enescu printr-un concert susținut de Orchestra Regală Concertgebouw dirijată de Klaus Mäkelä cu o lucrare enesciană în interpretarea uneia dintre cele mai importante orchestre din lume: Uvertura de concert pe teme populare românești

26
/09
/23

Trăim secolul vitezei, vorbim repede, tastăm repede, aproape că am uitat cum se scrie de mână, cui îi mai pasă azi de virgule puse corect, de „i”-uri dublate, de verbe reflexive sau de expresii greşite?

26
/09
/23

Programul de educație cinematografică dedicat copiilor din localitățile fără cinematograf, cu acces limitat la cultură este în această săptămână în județul Mehedinți în școlile din localitățile Livezile și Vânju Mare iar în octombrie va fi în școlile din Hărman, județul Brașov.

26
/09
/23

Cea mai nouă premieră de la Teatrul Act, „Acasă la Zoo”, este un spectacol care poartă guler alb și mocasini, și care, după ce a asimilat toate tacâmurile și manierismele, și lentoarea de intelectual, și tactul folosit ca paravan pentru pudoare și pentru un comportament evitant, pune sub semnul întrebării noblețea civilizației, dusă la rang de dresaj.

26
/09
/23

Cea de-a IX-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc zilele trecute, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, cel care a inițiat această competiție prin care elevii primesc recunoașterea calităților lor intelectuale și sufletești, pentru a-i angaja în destinul comunității.

26
/09
/23

Alejandro Durán este născut în Columbia, unde a terminat actoria. Se îndreaptă apoi spre regie, lucrând câteva spectacole în țara natală. Vine la București pentru un master la U.N.A.T.C. A pus în scenă la Teatrul Național din București și se pregătește să monteze la Teatrul Municipal din Miercurea Ciuc. La Teatrul Metropolis a avut premiera "Sunt un criminal și un tată de familie" de Fabio Rubiano.