Lana Del Rey, acuzată de Radiohead că a plagiat piesa “Creep”
https://www.ziarulmetropolis.ro/lana-del-rey-acuzata-de-radiohead-ca-a-plagiat-piesa-creep/

Radiohead a dat-o în judecată pe cântăreaţa Lana del Rey din cauza similarităţilor dintre cântecul ei “Get Free” şi celebra melodie “Creep” a formatiei britanice. “Informaţiile despre proces sunt adevarate”, a confirmat Lana Del Rey pe Twitter.

Un articol de Petre Ivan|9 ianuarie 2018

Publicația britanică The Sun publica, zilele trecute, un articol în care era dezvăluit faptul că Lana Del Rey a fost dată în judecată de trupa Radiohead, care o acuza pe artistă că una dintre noile ei piese, „Get Free”, este plagiată după hitul formației conduse de Thom Yorke, ”Creep”.

Știrea a fost preluată, ulterior, și de alte tabloide, la scurtă vreme apărând și primele informații oficiale. Lana Del Rey a publicat pe Twitter un mesaj în care confirmă acuzația de plagiat, oferind chiar detalii cu privire la negocierile pe care le-a purtat cu avocații trupei Radiohead.

Sunt adevărate zvonurile despre proces. Deși eu știu că piesa mea nu a fost inspirată de ”Creep”, cei de la Radiohead sunt convinși că ei au dreptate și cer 100% din drepturile de autor – eu le-am oferit până la 40% în ultimele luni, dar ei nu vor să accepte nimic altceva decât 100%. Avocații lor au fost de neînduplecat, așa că vom rezolva problema în instanță – Lana, Del Rey pe Twitter.

Contactați de editorii revistei Rolling Stone, reprezentanții formației Radiohead nu au dorit să comenteze pe tema acestui subiect.

Interesant, însă, este faptul că și Radiohead a fost acuzată, la rândul ei, că ar fi plagiat piesa ”Creep” după single-ul „The Air That I Breathe” al trupei The Hollies. Contrar cazului ce o implică pe Lana Del Rey, Radiohead a admis, atunci, similaritățile dintre cele două piese, atât la nivel de linie melodică, cât și de structură, cedând un procent din drepturile de autor celor doi compozitori ai piesei „The Air That I Breathe”, Albert Hammond și Mike Hazlewood.

Foto: Lana Del Rey,  Radiohead – facebook

02
/07
/20

OAMENII MUZICII Pe 17 iunie 1882 se năștea în Rusia cel care avea să devină marele compozitor modernist și neoclasic al secolului XX, Igor Stravinski (1882-1971). În 89 de ani de viață a fost martorul a două Războaie Mondiale dar și al unor revoluții sociale, culturale și muzicale fără precedent, el însuși devenind unul dintre uriașii muzicii secolului trecut.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.