Lansare de carte: „Ion Țuculescu. Reconstituirea” de Cătălin Davidescu
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-de-carte-ion-tuculescu-reconstituirea-de-catalin-davidescu/

Muzeul Naţional de Artă Contemporană (MNAC) invită publicul miercuri, 7 aprilie, de la orele 18.00, la o dezbatere online prilejuită de la lansarea volumului „Ion Țuculescu. Reconstituirea”, semnat de istoricul de artă Cătălin Davidescu.

Un articol de Liliana Matei|7 aprilie 2021

Editura MNAC și-a adăugat în colecție o nouă publicație, semnată de istoricul de artă Cătălin Davidescu, cu titlul „Ion Țuculescu. Reconstituirea”. Acest volum a fost realizat în colaborare cu Muzeul de Artă Craiova și revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965.carte revizitează expoziția pictorului Ion Țuculescu (1910-1962), ce a fost organizată postum, la Sala Dalles, în 1965. Cartea sondează un tip de politică culturală recuperatorie, în care autoritățile comuniste consolidau sistemul de valori oficiale prin metode integrative, fals egalizatoare, de absorbție a tuturor figurilor istorice sub umbrela unor generoase acoperiri tematice ori prin atribuirea unui filon general folcloric, naționalist – un seducător material propagandistic.

Nefiind o carte pentru neofiți, ci un instrument de cercetare pentru pasionați, „Reconstituirea” e atât un citat cultural (vezi producția cinematografică cu titlu omonim), cât și un material documentar prețios, cu fotografii de arhivă și mărturii textuale extrase din contextul acestui episod instituțional istoric.

Cartea este disponibilă pe rafturile librăriei partenere Seneca Anticafe (disponibil și pentru vânzare online) și la magazinul Muzeului Național de Artă Contemporană:

LANSARE LIVE ON-LINE în prezența autorului: Miercuri, 7 aprilie, ora 18:00.

Lansarea va putea fi urmărită live pe pagina de FB a muzeului – MNAC Bucharest.

DEZBATERE PUBLICĂ: Propagandă și diplomație culturală. Atunci și acum. Perspective asupra politicilor culturale în totalitarism și democrație.

Invitați speciali:

Ioana Vlasiu este cercetător și doctor în istoria artei, membră în Comitetul consultativ al Revue Roumaine d’Histoire de l’Art, în secţia de critică a Uniunii Artiştilor Plastici din România şi AICA (Association internationale des critiques d’art). A publicat numeroase articole, studii, cărţi despre arta românească modernă în context european, a participat la organizarea unor importante expoziţii dedicate artei interbelice.

Iulian Bulai este președintele Comisiei de cultură din Camera Deputaților. De profesie este artist, cu studii universitare în arte vizuale la Academia Națională de Arte din Oslo, Norvegia, cu specializare în diplomaţie culturală şi relaţii internaționale la Universitatea din Siena, Italia. Principalele sale obiective politice sunt reforma din domeniul culturii și asumarea de către Statul român a unei politici memoriale legate de trecutul comunist.

Moderator: Călin Dan, director MNAC

„Deși studiez opera lui Ion Țuculescu de mult timp, sunt zone albe într-o istorie relativ recentă[…] În mod paradoxal, una dintre cele mai tulburi perioade este cea despre care s-a scris relativ mult: Expoziția retrospectivă Ion Țuculescu din 1965. Este greu de înțeles, pentru oricine studiază punctual acest moment, că un artist nu foarte cunoscut, aparent uitat și sigur ignorat mai bine de un deceniu, până în 1965, poate deveni peste noapte, la modul propriu, vedeta artei contemporane românești din cea de-a doua jumătate a secolului al XX-lea.” (Cătălin Davidescu)

„Cei care au avut acces la cercurile culturale ale vremii, printre care se numără deopotrivă autorul cărții și subsemnatul, știu că tabloul pe care această recuperare îl face contextului în care Ion Țuculescu trece în posteritate descrie fidel sistemul paranoic, iresponsabil, care guverna deciziile politice la nivel înalt […] Devenise în mod progresiv evident spre sfârșitul dictaturii comuniste că toate mișcările, importante sau minore, care aveau loc pe eșichierul culturii, au fost, după 1948, conectate la cel mai înalt nivel decizional din politică, dar nu cum s-ar putea crede, din motive doctrinare – ci în conjunctura unor jocuri de putere.” (Călin Dan)

Sponsori: Greentek & DARA Lighting, Crama OprișorPolicolor RomâniaGrup Transilvae, Vitamin Aqua.

Parteneri: Cărturești, Elle România, Energiea, FEEDER.ro, GOKID.ro, Igloo Media,  National Geographic Romania,  Revista ARTA, RFI Romania, Revista Zeppelin, SUB25, Super, Supereroi printre noi,  The Institute,  Ziarul Metropolis, Zile și Nopți București.

22
/02
/24

„Invit tinerii să vadă ceva rar, deosebit - prima expoziție organizată în România despre imaginea samuraiului văzută de cei mai importanți artiști japonezi din perioadele Edo și Meiji”, a spus avocatul George Șerban, colecționar de stampe japoneze, la vernisajul expoziției „Samurai. Legendele Japoniei”, care a avut loc pe 21 februarie, la Muzeul Brukenthal din Sibiu, cu sprijinul JTI.

22
/02
/24

Niki (12 ani) și Vika (11 ani) se întâlnesc pentru prima dată în metroul din Harkiv, unde familiile lor s-au refugiat de război. O poveste de dragoste neașteptată și emoționantă, care ne amintește că empatia, generozitatea și speranța în ceilalți sunt singurele lucruri care ne pot salva umanitatea pe timp de război.

19
/02
/24

„Dumnezeu m-a atins cu degetul său mic și a spus: compune pentru teatru, doar pentru teatru.” – mărturisea Puccini într-o scrisoare adresată unui prieten. Și, într-adevăr, Puccini a îndeplinit porunca divină pe care simțea că a primit-o la nașterea sa, dedicându-și întreaga sa viață de creație operei, fără a se „irosi” prea mult spre alte genuri muzicale.

19
/02
/24

Actorul Pavel Bartoș va juca pentru prima dată rolul lui Decebal Necșulescu din piesa „...Escu” de Tudor Mușatescu, într-o coproducție care va avea reprezentații la București și Chișinău. Spectacolul va fi pus în scenă de echipe artistice reunite ale Teatrului „Stela Popescu” din București și Teatrului Național Satiricus Ion Luca Caragiale din Chișinău, într-o colaborare unică în peisajul teatral autohton.

19
/02
/24

Ca în fiecare an, artistul vizual M.C. Donici propune EXPOZIȚIA DE O ORĂ: o întâlnire fără coroane, fasoane, discursuri sau festivisme, de ZIUA BRÂNCUȘI. Ajuns la a VIII-a ediție, evenimentul produs de Asociația Culturală Arte-Factum va avea loc luni, 19.02.2024, între orele 14:00- 15:00, în spațiul din fața  Bustului  Brâncuși  din proximitatea Facultății de Arte a Universității de Vest, Timișoara.

16
/02
/24

Anul acesta marcăm Ziua Națională Brâncuși printr-un eveniment cu totul deosebit. Avem bucuria să vă anunțăm că sosește în premieră în România și va putea fi vizitată în exclusivitate la Galeriile Artmark o lucrare realizată de sculptor în 1905-1906, „Bustul unui patron de restaurant (Portretul lui Achille Baldé)”. Este vorba despre „o operă care nu a fost niciodată văzută, (fiind) considerată pierdută sau distrusă”.

15
/02
/24

Pe 26 martie 2024, începând cu orele 18.30, Opera Națională București va găzdui o ediție specială din ciclul de conferințe SCENA GÂNDIRII. Evenimentul, desfășurat sub titlul „Universitate, societate, creativitate”, va aduce pe scenă trei rectori ai unora dintre cele mai reprezentative universități românești.

14
/02
/24

Celebrul musical FAMILIA ADDAMS semnat de Răzvan Mazilu la Teatrul EXCELSIOR din București va avea două reprezentații în exclusivitate la Craiova. Evenimentele sunt programate marți, 27 martie și miercuri, 28 martie 2024 de la ora 19:00 și vor avea loc în Sala “Amza Pellea” a Teatrului Național “Marin Sorescu” din Craiova.