Lansare dedicată familiei regale la Gaudeamus
https://www.ziarulmetropolis.ro/lansare-dedicata-familiei-regale-la-gaudeamus/

În cadrul Târgului de Carte Gaudeamus, la editura Curtea Veche Publishing va avea loc o triplă lansare de carte dedicată Casei Regale a României, în prezenţa Alteţei Sale Regale Principele Radu al României.

Un articol de Liliana Matei|15 noiembrie 2016

Miercuri, 16 noiembrie, în prima zi a Târgului Gaudeamus, la ora 18.00, va avea loc prezentarea volumelor „Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” de Alexandru Muraru, „Mihai I al României”, un volum pentru tineri semnat de Adrian Cioroianu și Mihaela Simina, și Calendarul Regal 2017, o colecție de fotografii ce îl surprinde pe Majestatea Sa Mihai I al României în diverse perioade ale vieții.

În cadrul evenimentului, vor participa Alexandru Muraru (autor) și Nicolae Drăgușin (lector universitar în cadrul Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”). Oficiile de gazdă vor fi făcute de doamna Iren Arsene Máté, directorul general Curtea Veche Publishing.

„Ana Regina. Acasă pentru totdeauna” de Alexandru Muraru aduce un omagiu Reginei Ana, a cărei trecere la cele veșnice a întristat deopotrivă familii regale și admiratori ai monarhiei. Volumul reprezintă o culegere de texte ale celor care și-au exprimat regretul față de dispariția Reginei. Printre aceștia se numără Ana Blandiana, Grigore Leșe, Cornel Nistorescu, Doina Uricariu, Stelian Tănase, Nora Iuga, Cristian Teodorescu, Sanda Budiș, Diana Mandache etc.

„Strănepoată de regi, nepoată din soră de împărăteasă, Regina Ana ne-a cuprins în cercurile ocrotitoare de lumi monarhice. Prin ea, am simțit înțelepciunea lui Dumnezeu, am trăit într-o comuniune prin iubire. Regina Ana ne-a învățat să iubim libertatea”, scrie Grigore Leșe.

Iar Ana Blandiana vorbește despre destinul acestei mari personalități: „Regina neîncoronată a României – cea al cărei destin a fost acela de a fi, pentru lungi decenii, punctul de sprijin  în univers al Regelui Mihai – deconspirată de moarte, intră sub lumina lacomă a reflectoarelor în inima poporului român care, în sfârșit, o cunoaște și nu o va uita.”

Volumul „Mihai I al României – un rege cu onoare, loialitate și credință” depășește convențiile unei biografii, fie și una a unui suveran precum Mihai I. Adrian Cioroianu și Mihaela Simina prezintă tumultuoasa istorie a României, de dinainte și de după cel de-al Doilea Război Mondial, schițează portretele celor care, aflându-se în jurul regelui, i-au influențat deciziile luate în timpul domniei, până la abdicarea sa, în anul 1947. Apoi frământările regelui, aflat în exil, departe de țară, viața alături de membrii familiei, pasiunile, prietenii, precum și interesul pe care regele l-a arătat față de poporul său ori de câte ori țara trecea prin momente grele. Majestatea Sa a spus cândva: „Nu putem avea un viitor fără a respecta trecutul nostru.“ Dacă fiecare român ar parcurge paginile acestei cărți, un numai că dorința regelui ar fi respectată, ci am deveni conștienți de istoria poporului nostru.

Calendarul Regal 2017 cuprinde fotografii ce îl surprind pe Regele Mihai I al României în diverse ipostaze împreună cu familia sa, alături de Regina Ana sau imagini din timpul vizitelor Majestății Sale.

22
/07
/22

Biblioteca Metropolitană București (BMB) prin Direcția Cultură, Învățământ, Turism a Primăriei Municipiului București reîncepe proiectul Biblioteca la firul ierbii desfășurat pe parcursul a 4 ediții: 23 și 30 iulie în parcul Drumul Taberei și 13 și 20 august în parcul Alexandru Ioan Cuza (IOR).

19
/07
/22

Institutul Cultural Român, rețeaua de reprezentanțe și Muzeul Național al Literaturii Române (MNLR), îl aniversează, printr-un proiect online difuzat global, pe celebrul scriitor român Norman Manea, supraviețuitor al Holocaustului, una dintre marile conștiințe ale lumii contemporane, care împlinește venerabila vârstă de 86 de ani.

19
/07
/22

Zilele acestea a plecat spre librăriile din întreaga țară ediția în limba română a romanului Sărutul femeii-păianjen, cea mai cunoscută carte a scriitorului argentinian Manuel Puig, publicată în traducere de Editura Pandora M în cadrul îndrăgitei colecții Anansi. World Fiction (traducere de Ilinca Ilian). Romanul a fost ecranizat cu succes în 1985, în regia lui Héctor Babenco, filmul aducându-i un Oscar actorului William Hurt, iar peliculei mai multe nominalizări, inclusiv pentru regie. În 1992, musicalul cu același nume a fost montat pe Broadway, piesa fiind recompensată cu Premiul Tony.

18
/07
/22

Poezia înseamnă viață trăită și mult mai mult decât atât. Dincolo de o armonie și de o știință a cuvintelor, poezia se leagă de orice simțământ omenesc, de orice nuanță a firii noastre. Poetul Teodor Burnar ne invită într-o astfel de lume, unde viața trăită estre portretizată cu realism și unde cuvintele devin purtătoare de emoție într-un labirint lăuntric.

18
/07
/22

Joi, 21 iulie, Festivalul Internațional de Literatură din Roma îl are ca invitat pe Mircea Cărtărescu, la Stadium Palatinum din Roma. Letterature-Festival Internazionale di Roma este o manifestare literară anuală de mare anvergură, cu o tradiție de 20 de ani, în cadrul ciclului de evenimente culturale „Estate Romana”. Festivalul propune în fiecare an o serie de serate de lecturi de texte inedite ale unor apreciați scriitori italieni și internaționali, cu intermezzo-uri coregrafice și muzică live, în spațiul feeric și deosebit de sugestiv de la Stadium Palatinum.

13
/07
/22

La Curtea Veche Publishing se află în pregătire prima biografie tradusă în limba română a liderului ucrainean - „Volodimir Zelenski. În mintea unui erou” de Régis Genté și Stéphane Siohan.

04
/07
/22

Heather Morris, autoarea bestsellerurilor Tatuatorul de la Auschwitz, Călătoria Cilkăi și Trei surori, vândute în peste 15 000 000 de exemplare în întrega lume, vine la București și se va întâlni cu publicul în cadrul a două evenimente, pe 4 și 5 iulie.

04
/07
/22

Încă un nume important al literaturii universale intră în portofoliul colecției Anansi. World Fiction de la Editura Pandora M. Este vorba despre Roberto Bolaño, unul dintre cei mai importanți scriitori ai secolului XX din America Latină, a cărui operă, publicată postum, a creat un adevărat cult în lumea literară internațională, fiind tradus pe toate meridianele globului.

24
/06
/22

Miercuri, 29 iunie, începând cu ora 19.00, la Palas Mall Iași, va avea loc o întâlnire cu Cristian Tudor Popescu, prilejuită de apariția volumului „Dumnezeu nu e mort. Interceptări. Note informative”, bestsellerul editurii Polirom la Bookfest 2022, la secțiunea nonfiction.