Laureații Galei Tânărului Actor HOP 2015
https://www.ziarulmetropolis.ro/laureatii-galei-tanarului-actor-hop-2015/

Ediţia a XVIII-a a Galei Tânărului Actor HOP, desfăşurată la Vox Maris Grand Resort din Costineşti, s-a încheiat aseară.

Un articol de Liliana Matei|12 septembrie 2015

Juriul final a fost format din TUDOR CHIRILĂ – actor, muzician şi compozitor, RADU JUDE – regizor şi scenarist, MAIA MORGENSTERN – actriţă şi director al Teatrului Evreiesc de Stat, IULIANA VÎLSAN – scenografă şi LUIZA ZAN – cântăreaţă şi profesoară de jazz.

PREMIILE GALEI TÂNĂRULUI ACTOR HOP

Premiul „ŞTEFAN IORDACHE” – Marele Premiu al Galei Tânărului Actor HOP a fost acordat actriţei DANA MARINECI pentru rolul din „Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters, precum şi pentru „Amor estival” – Stela Popescu.

Dana-Marineci0.credit-foto-Maria-Stefanescu-5

Premiul se acordă în memoria marelui artist Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un mare apropiat al acestui eveniment şi al susţinerii tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea individual, începând din anul 2013, organizatorii Galei au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină MARELE PREMIU AL GALEI.

Premiul a fost înmânat de ION CARAMITRU, preşedintele UNITER şi directorul general al Teatrului Naţional „I.L.Caragiale” din Bucureşti.

Premiul pentru cea mai bună actriţă, secţiunea individual a fost acordat actriţei MARIA TEODORA FILIP pentru „Un dada clown”, precum şi pentru : „Eşti… unde?” – colaj după Romeo Fantastik – „Carolina”, Sweet Kiss – „Tu Alin, Alin, Alin” și Vama – „Scrisoare către Făt-Frumos”.

Maria-Teodora-Filip-81

Premiul a fost înmânat de directorul Teatrului de Comedie, actorul GEORGE MIHĂIŢĂ.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea individual a fost acordat actorului NICHOLAS CAŢIANIS pentru „Trifoiul cu patru foi” după „Râs Nervos” de Christopher Durang şi „Trifoiul cu patru foi” de Eugène Ionesco, precum şi pentru „Îmi place să mă plimb pe stradă” – Manuela Fedorca.

Nicholas-Catianis.-credit-foto-Maria-Stefanescu-3

Premiul a fost înmânat de actriţa ANA ULARU.

Premiul „SICĂ ALEXANDRESCU” (începând cu a V-a ediţie), premiul special al juriului, a fost acordat actriţei CĂTĂLINA BĂLĂLĂU pentru rolul Ada în „With a little help from my friends” de Maria Manolescu, regia Irina Crăiţă-Mandră, precum şi pentru „Maneaua sfântă” – Vasile Oprea.

Premiul a fost înmânat de LUIZA ZAN.

Catalina-Balalau.-credit-foto-Maria-Stefanescu-1

 

PREMIUL PUBLICULUI

Cea mai bună actriţă: CORINA BORŞ pentru „Evadarea” – colaj după două melodii ale formaţiei Vama Veche („Vara asta am să mă îndrăgostesc” şi „Vama Veche”), fragmente din „Jocul din Ialta” de Brian Friel şi monologul Corinei din „Jocul de-a vacanţa” de Mihail Sebastian, precum şi pentru „Tăte şogoriţele” – Angela Rusu.

Corina-Bors4.credit-foto-Maria-Stefanescu-4

Cel mai bun actor: ADRIAN LOGHIN pentru „Un Om”, inspirat şi adaptat din poeziile lui Tristan Tzara, precum şi pentru „Part Of Your World” din musicalul The Little Mermaid.

Adrian-Loghin-5

Cea mai bună trupă de actori: AMELIA TOAXEN, RAUL HOTCAŞ, CORINA VIŞINESCU şi RADU TUDOSIE cu spectacolul „DA DA VACANŢA!”.

DADA-Vacanta-48

Premiile a fost înmânate de ERZSÉBET FELMÉRI, CSR&Social Media Coordinator MOL România, sponsorul principal al evenimentului şi de actorul BOGDAN DUMITRACHE.

PREMII GĂZDUITE ÎN CADRUL GALEI TÂNĂRULUI ACTOR

PREMIUL pentru prestanţă şi rostire scenică oferit de actriţa Dorina Lazăr, a fost acordat actorului COSMIN DOMINTE pentru „Vacanţa la mare” de Theo Herghelegiu, precum şi pentru „Super femei” – Body & Soul.

Cosmin-Dominte.-credit-foto-Maria-Stefanescu-1

Premiul a fost înmânat de criticul de teatru ILEANA LUCACIU.

PREMIUL VOX MARIS*: DANA MARINECI pentru rolul din „Sonata sunetelor primordiale” de Kurt Schwitters, precum şi pentru „Amor estival” – Stela Popescu.

Premiul (constând într-un sejur de o săptămână pentru două persoane în cadrul resortului) a fost înmânat de reprezentantul VOX MARIS Costineşti, domnul FLORIAN TACHE, în numele patronului NICUŞOR NĂSTASE.

Dana-Marineci.-credit-foto-Adi-Bulboaca

*Premiul Vox Maris, acordat în anul 2013 celui mai tânăr concurent, se acordă, începând cu ediţia 2014, câştigătorului Marelui Premiu.

ŞANSĂ!

Începând cu ediţia 2014, regizorul şi producătorul de film TUDOR GIURGIU acordă unuia dintre concurenţii Galei HOP şansa de a face parte din programul „10 pentru FILM la TIFF”, iniţiat în 2012 de Festivalul Internaţional de Film Transilvania.

Anul acesta această şansă este oferită actorului NICHOLAS CAŢIANIS.

Programul aduce în atenţia publicului, a presei şi a cineaştilor 10 actori talentaţi de teatru. „10 pentru FILM” îşi propune să promoveze figuri noi în filmul românesc şi vizează actorii care s-au remarcat în teatru, dar care nu au avut până acum şansa afirmării în cinema, indiferent de vârstă, aflaţi la debut sau cu roluri minore avute deja în producţii autohtone.

A prezentat actorul ALEXANDRU BOGDAN.
Directorul artistic al Galei HOP: regizorul RADU AFRIM.

FOTO: Maria Ștefănescu, Adi Bulboacă, Sorin Radu

08
/05
/15

Recent selecționat la Festivalul de Film de la Cannes 2015 în secțiunea oficială Un Certain Regard, filmul COMOARA/THE TREASURE va avea premiera în cinematografele din România în data de 29 mai. Regia și scenariul îi aparțin lui Corneliu Porumboiu.

07
/05
/15

MARI FILME ROMÂNEȘTI UITATE Ultimul lungmetraj realizat în România de Mircea Săucan înainte de a fi interzis și, apoi, de a pleca în Israel, „O sută de lei” (1973) este, alături de „Meandre” (1967), al aceluiași cineast, unul dintre cele mai moderne filme ale cinematografiei române.

07
/05
/15

Pe 7 mai se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică a doua parte a eseului despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal.

07
/05
/15

În perioada 8-17 mai se desfășoară cea de-a cincea ediție a Zilelor Culturii Japoneze, eveniment organizat de Centrul de Studii Româno-Japoneze ”Angela Hondru” (CSRJ-AH), împreună cu Universitatea Româno-Americană din București, Otaku Festival, Cavaler Aikido Club și HaramichiRO.

07
/05
/15

Într-o zi de 7 mai se stingea din viaţă poetul Octavian Goga (1881, Rășinari — 1938), personalitate puternică şi controversată a acelor vremuri, politician de extremă dreaptă, prim-ministru al României și Membru al Academiei Române.

07
/05
/15

Dirijorul german RALF SOCHACZEWSKY - fost dirijor-asistent al lui Vladimir Jurowski la pupitrul celebrei orchestre London Philharmonic şi invitat al multor ansambluri de prestigiu - revine la pupitrul ORCHESTREI DE CAMERĂ RADIO. Miercuri, 13 mai (19.00), la Sala Radio, iubitorii muzicii pot asculta un concert ce aparţine 100% clasicismului muzical şi reuneşte doi mari compozitori austrieci: Mozart şi Haydn.

07
/05
/15

Astăzi se împlinesc 10 ani de la premiera spectacolului „Avarul îndrăgostit”, de Cristian Juncu, după Molière, în regia lui Vlad Massaci, jucat la Teatrul de Comedie. Ziarul Metropolis publică eseul despre „Avarul” scris de Ioan Chelaru, interpretul rolului principal. Astăzi - prima parte.

06
/05
/15

AG Weinberger revine la formula de band de data aceasta însă cu o nouă dimensiune componistică şi într-o manieră stilistică diferita, reunind în repertoriul său piese de jazz, blues, soul, blues-rock, piese mai rar auzite, adunate într-un concert de colecţie.

06
/05
/15

Emoție, tensiune dusă la extrem și încercări surprinzătoare ale unor cineaști tineri de a revigora filmul de gen se vor regăsi anul acesta în Competiția Festivalului Internațional de Film Transilvania (29 mai – 7 iunie).