LEAC DE CRIZĂ – cel de-al treilea proiect online al Teatrului Național Iași, pe Scena 5
https://www.ziarulmetropolis.ro/leac-de-criza-cel-de-al-treilea-proiect-online-al-teatrului-national-iasi-pe-scena-5/

Începând de luni, 4 mai, Teatrul Naţional Iaşi continuă pe SCENA 5 seria evenimentelor online cu cel de-al treilea proiect de anvergură pentru publicul de acasă: LEAC DE CRIZĂ. Lumea lui Caragiale recreată de actorii Teatrului Naţional Iaşi.

Un articol de Petre Ivan|1 mai 2020

Pe parcursul primei săptămâni a lunii mai, actorii vor oferi spectatorilor din mediul virtual cele mai cunoscute și mai apreciate scene din piesele, schițele, momentele, articolele și pamfletele lui Caragiale, cu intenția de a aduce zâmbet celor de acasă, de a parcurge mai ușor, împreună, această perioadă și de a crea interactivitate. Din dorința de a păstra vie legătura cu spectatorii, trupa ieșeană s-a adaptat noilor tehnologii. În funcție de textul ales, de numărul personajelor, unele montajele au implicat participarea mai multor actori, cu filmări realizate de acasă, pe platforme specifice. Montajele vor putea fi vizionate zilnic, de săptămâna viitoare, pe pagina de Facebook a Teatrului ieșean.

Două dintre cele mai cerute piese ale lui Caragiale au făcut parte din repertoriul Naționalului din Iași din ultimele stagiuni. Pe scena Teatrului³, în 2010,  a avut loc premiera spectacolului O noapte furtunoasă în regia lui Alexandru Dabija și scenografia lui Dragoș Buhagiar, iar în 2015, la Sala Mare, premiera O scrisoare pierdută, montată de Mircea Cornișteanu. În cadrul Scenei 5, proiectul virtual care reunește toate evenimentele realizate în această perioadă de întrerupere a spectacolelor cu public, O noapte furtunoasă a putut fi accesat online, înregistrând un val impresionant de aprecieri și vizionări.

Leac de criză continuă colecția online a întâlnirilor cu actorii Teatrului Național Iași, după Speranța din spatele gratiilor și Share Shakespeare, proiecte care au depășit 300 000 de vizualizări. Seria evenimentelor virtuale de pe Scena 5 va continua până la deschiderea sălilor de spectacol.

15
/01
/24

Teatrul Maghiar de Stat Cluj își ia cu tristețe rămas bun de la actorul András Csíky, laureat al premiilor Kossuth și Jászai Mari, distins cu Premiul UNITER pentru întreaga activitate, care s-a stins din viață în data de 13 ianuarie 2024, la vârsta de 94 de ani

12
/01
/24

Proiectul „Narațiuni ale națiunii”, produs de PostModernism Museum cu ocazia Zilei Culturii Naționale 2024, abordează valorile naționale într-o perspectivă multidisciplinară, prin teme dedicate unor genuri și mijloace de exprimare atractive: bandă desenată, muzică rock și folk, literatură, arte vizuale, istoria artei, în care reprezentările naționale sunt înțelese ca valori democratice, dimensiune europeană, influențe creative specifice unui spațiu de spiritualitate și limbaj comun.

12
/01
/24

Luna ianuarie aduce în spațiile galeriei neconvenționale Celula de Artă două noi vernisaje: acumulare.colecție 3, expoziția-colecție de lucrări dăruite de prieteni artiști a co-fondatorului Celulei de Artă, Daniel Loagăr, la spațiul-vitrină din B-dul Carol nr. 53 și experimental I, expoziția de fotografie experimentală a artistului vizual Marius Adrian, la Pop Up Window de la Galeria Kulterra (str. Știrbey Vodă nr. 104 – 106).

12
/01
/24

Scrisoarea trimisă de către scriitorul Mircea Damian din închisoare, jurnalul intim al unei doamne de la curtea regală, un jurnal de front din cel de-al Doilea Război Mondial, catrenul dedicat de Lucian Blaga uneia dintre muzele sale și ultima scrisoare trimisă de Ion Antonescu către soție s-au numărat printre cele mai discutate obiecte de colecție licitate la finalul anului trecut.

11
/01
/24

Institutul Cultural Român anunță lansarea ediției din 2024 a Programului CANTEMIR*, program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. ICR va acorda finanțare nerambursabilă pentru inițiative culturale din domeniile arte vizuale (arte plastice, arte decorative, știință/cercetare și arhitectură, design, noile media, fotografie, performance) și artele spectacolului (teatru, muzică, dans).