Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-lui-ionesco-la-festivalul-de-teatru-de-la-rijeka/

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croaţia, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croaţiei.

Un articol de Petre Ivan|4 mai 2015

Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka / Potrivit organizatorilor, ediția din acest an invită publicul să redescopere teatrul sub genericul ”Teatrul și timpurile moderne: între splendoare și disperare”, motto inspirat de ideea că astăzi, întreaga noastră existență, spiritualitatea și supraviețuirea evenimentelor culturale, ca și acest festival, sunt adesea puse sub semnul întrebării.

Festivalul Internațional Small Scene Theater Festival a fost fondat la Rijeka, în 1994, ca festival național al Croației.

Din 1999, când selecționer al festivalului a devenit criticul de teatru și dramaturgul Dalibor Foretic, festivalul și-a propus să adune cele mai progresiste producții de teatru de cameră, cele mai multe dintre ele fiind produse de companii sau grupuri teatrale independente, devenind un eveniment internațional.

În urmă cu șapte ani, credeam că această criză, aflată atunci la început, nu este doar de natură economică și că nu va fi doar un fenomen tranzitoriu. Astăzi, știm deja că însăși fundamentul noțiunii de viață civilizată a fost zguduit, că un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt disperați, înfometați și și-au pierdut încrederea în soluțiile politice, viața însăși devenind o afacere periculoasă. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a devenit o forță de proporții terifiante, în timp ce suprastructura umană s-a dizolvat datorită viziunii globale și a pragmatismului tehnologiei.

Lectia

Horaţiu Mălăele, în Lecţia

În acest climat de insatisfacție, alienarea digitală și zgârcenia economică, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părțile, în timp ce glorioasa noastră civilizație de astăzi este, paradoxal, împărțită între splendoare și disperare. Piesele selectate în festival au drept scop prezentarea actualei stări a lumii şi să aducă puțină hrană gândirii. – Bojan Munjin, selecţionerul Small Scene Theater Festival.

Foto: LECTIA – tnb.ro

26
/03
/23

„Adevărata stare, de fapt, este că eu trăiesc mereu în copilărie, cutreier apartamentele vag luminate, mă plimb pe străzile tăcute ale Uppsalei, stau în fața casei de vară și ascult mesteacănul cel uriaș. Mă deplasez instant. De fapt, locuiesc mereu în visul meu și doar fac vizite în realitate.”

24
/03
/23

Editura Nemira a lansat recent volumul biografic „The Beatles: O istorie”, semnat de Craig Brown, pe care vă invităm să îl descoperiți în aceste zile. Vă propunem, așadar, o fermecătoare incursiune în atmosfera anilor ‘60, dominată de muzica și imaginea unei trupe iconice.

24
/03
/23

Azi începe Festivalul Internațional de Teatru Reflex5, care, pentru câteva zile, va transforma din nou orașul Sfântu Gheorghe în centrul teatral al regiunii. Spectatorii sunt aşteptaţi la întâlnirea cu producţiile unor prestigioase teatre din Europa şi cu diverşi artişti care sunt protagoniştii evenimentelor conexe.

24
/03
/23

„Scena gândirii” Conferințele Operei Naționale București continuă în luna aprilie cu o ediție specială, ce va avea nu unul, ci doi invitați. Pe 18 aprilie, de la orele 18:30,  compozitorul Dan Dediu și muzicologul Valentina Sandu-Dediu vor înfățișa aventura transformării în muzică a unui text dramatic în cadrul conferinței „De la teatru la operă”.

24
/03
/23

În perioada 6-8 aprilie, Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică „I. L. Caragiale” din București organizează cea de-a XXIV-a ediție a Ușilor Deschise, în cele două sedii ale sale, din Str. Matei Voievod nr. 75-77 și Str. Tudor Arghezi nr. 3b.

23
/03
/23

Dialogul va putea fi urmărit online și gratuit, pe 27 martie 2023, cu începere de la ora 16.00, în premieră pe paginile de Facebook ale Teatrelli, Goethe-Institut Bucureşti și Radio România Cultural. Întâlnirea va avea loc în limba engleză, cu subtitarare în limba română și va rămâne disponibilă pe paginile de Facebook, precum și pe site-ul Teatrelli.