Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectia-lui-ionesco-la-festivalul-de-teatru-de-la-rijeka/

Spectacolul Teatrului Naţional din Bucureşti cu Lecţia de Eugène Ionesco, comedie absurdă descifrată cu rafinat simţ plastic de artistul Horaţiu Mălăele, regizor şi interpret alături de două cunoscute actriţe, Aylin Cadîr şi Victoria Dicu, va fi prezentat vineri 8 mai, în Croaţia, în cadrul Small Scene Theater Festival din Rijeka. Prestigiosul festival de teatru de cameră, aflat în acest an la cea de-a 22-a ediţie, se desfăşoară în perioada 2-9 mai 2015 pe scena Casei de Cultură a Croaţiei.

Un articol de Petre Ivan|4 mai 2015

Lectia lui Ionesco, la Festivalul de Teatru de la Rijeka / Potrivit organizatorilor, ediția din acest an invită publicul să redescopere teatrul sub genericul ”Teatrul și timpurile moderne: între splendoare și disperare”, motto inspirat de ideea că astăzi, întreaga noastră existență, spiritualitatea și supraviețuirea evenimentelor culturale, ca și acest festival, sunt adesea puse sub semnul întrebării.

Festivalul Internațional Small Scene Theater Festival a fost fondat la Rijeka, în 1994, ca festival național al Croației.

Din 1999, când selecționer al festivalului a devenit criticul de teatru și dramaturgul Dalibor Foretic, festivalul și-a propus să adune cele mai progresiste producții de teatru de cameră, cele mai multe dintre ele fiind produse de companii sau grupuri teatrale independente, devenind un eveniment internațional.

În urmă cu șapte ani, credeam că această criză, aflată atunci la început, nu este doar de natură economică și că nu va fi doar un fenomen tranzitoriu. Astăzi, știm deja că însăși fundamentul noțiunii de viață civilizată a fost zguduit, că un număr din ce în ce mai mare de oameni sunt disperați, înfometați și și-au pierdut încrederea în soluțiile politice, viața însăși devenind o afacere periculoasă. Pe de altă parte, dezvoltarea tehnologică a devenit o forță de proporții terifiante, în timp ce suprastructura umană s-a dizolvat datorită viziunii globale și a pragmatismului tehnologiei.

Lectia

Horaţiu Mălăele, în Lecţia

În acest climat de insatisfacție, alienarea digitală și zgârcenia economică, rasa umană riscă să contacteze noi nevroze globale, care au început deja să apară din toate părțile, în timp ce glorioasa noastră civilizație de astăzi este, paradoxal, împărțită între splendoare și disperare. Piesele selectate în festival au drept scop prezentarea actualei stări a lumii şi să aducă puțină hrană gândirii. – Bojan Munjin, selecţionerul Small Scene Theater Festival.

Foto: LECTIA – tnb.ro

26
/03
/15

Peste 10.000 de titluri la preţuri „de kilipir” îi aşteaptă pe cititori la ediţia din această primăvară a celui mai important târg de carte cu discount, Kilipirim. Volume pentru copii şi tineret, dar şi pentru cititorii experimentaţi, deopotrivă beletristică, non-ficţiune şi albume de artă, muzică, albume de benzi desenate, agende, jurnale, ceaiuri speciale – acestea sunt produsele care compun oferta expozanţilor, pe parcursul celor cinci zile de târg (25-29 martie, zilnic între orele 10.00 si 20.00), la Galeria Dalles.

26
/03
/15

Teatrul Naţional „I. L. Caragiale” din Bucureşti, una din cele mai vechi şi prestigioase instituţii de cultură din România, a primit, alături de alte importante instituţii şi personalităţi culturale, Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”. Decoraţia i-a fost înmânată directorului general al TNB, Ion Caramitru, în cadrul ceremoniei desfăşurate la Castelul Peleş,

26
/03
/15

Luni, 30 martie, la ora 19.00, la Café Verona (Strada Pictor Arthur Verona 13-15), va avea loc lansarea cărţii „Teoria tăcerii“, de Iulian Tănase, volum apărut recent la Editura Herg Benet. Vor vorbi: Cristian Crisbăşan, Horaţiu Decuble, Vlad Eftenie, Cristian Iftode şi autorul.

25
/03
/15

La Teatrul Metropolis s-a jucat aseară „Cine e fazanul?“, de Georges Feydeau, un spectacol susținut de studenții UNATC, Anul III, Arta Actorului. Coordonatorul proiectului este conf. univ. dr. Paul Chiribuță, decanul Facultăţii de Teatru.

25
/03
/15

Teatrul de Artă București anunță participarea actorului George Constantinescu la Festivalul „25 De Ore De Teatru Non Stop”, cu evenimentul „25 de ore de PAM-PAM”, organizat în perioada 28-29 martie 2015, la Sibiu. Un eveniment inedit, un spectacol maraton în care un actor joacă timp de 25 de ore neîntrerupt, pe mai multe scene, acelaşi spectacol.

24
/03
/15

Cea de-a XIX-a ediție a Bursei de Spectacole de la Sibiu, eveniment în cadrul Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, se va desfășura în perioada 15-20 iunie 2015, la Hotel Ibis. Până în acest moment şi-au anunțat participarea companii și artiști din 8 țări, precum și din România.

24
/03
/15

MEMORIA CULTURALĂ „De câte ori pierdeam un rol, o situaţie, o prietenie, îmi spuneam: nu-i nimic, dacă pierd înseamnă că sunt bogată. Poate am fost prea mândră, poate am fost doar comodă, poate mi-am dat prea multă importanţă, dar tot ce am făcut a fost de bună credinţă“, spunea Tanţi Cocea, una dintre cele mai interesante actriţe ale României.

24
/03
/15

Documentarul "Pixadores", de Amir Escandari, care prezintă povestea unor tineri din zone marginale ale oraşului São Paulo, a căror artă este alimentată de furie, lipsuri şi disperare, a fost distins cu trofeul "Best Karma", duminică, la gala de premiere a Festivalului One World România.

24
/03
/15

Scriitorul Horia-Roman Patapievici, fost preşedinte al Institutului Cultural Român (ICR), va ocupa funcţia de preşedinte al grupului Artmark, platforma privată de promovare culturală formată din şapte entităţi, printre care şi casa de licitaţii Artmark şi Lavacow.

24
/03
/15

Gala Premiilor Radio România Cultural, ediţia a XV-a, şi-a desemnat căştigătorii‚ luni, 23 martie 2015, la Teatrul Odeon. Printre cei mai ovaţionaţi au fost câştigătorii premiilor speciale: actorul Mircea Albulescu - Premiul de Excelenţă, coregraful Gigi Căciuleanu - Premiul Lux Mundi şi compozitorul Dan Dediu - Premiul ''In memoriam Iosif Sava''.