„Lecții despre iubire și creier”, și despre prospețimea teatrului tânăr
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectii-despre-iubire-si-creier-si-despre-prospetimea-teatrului-tanar/

Dintotdeauna, scena Teatrului Metropolis a fost primitoare pentru mulţi actori şi regizori tineri, la început de drum sau chiar şi mai tineri (încă studenţi). Nu de puţine ori, spectacolele lor se dovedesc experienţe care vibrează în public mult după ieşirea din sală.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 iulie 2022

În seria spectacolelor realizate în colaborare cu UNATC se înscrie și „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore, realizat de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, secția de actorie, anul III, clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore.

Spectacolele cu studenți la teatru și regie sunt o experiență interesantă și chiar necesară, atât pentru public cât și pentru lumea teatrului. Asta pentru că sunt de regulă un mix pitoresc și surprinzător de începuturi de spectacol uneori poate mai în viteza întâi – dar apoi, de multe ori, fără să-ți dai seama când și cum, te trezești (sur)prins în mijlocul unui flux de energie care te face să uiți că e un spectacol cu „începători” în ale teatrului. Acești actori proaspeți, care „mănâncă teatru pe pâine” și sunt pe scenă pentru că chiar acolo doresc să fie, au poate unele stângăcii, nu sunt mereu maeștri ai vocii și pașilor lor pe scenă, dar aduc în spectacol o vibrație care cucerește. Iar când prind viteză, se contopesc cu scena și cuceresc textul, creează o experiență scenică realmente frumoasă.

Alina Grigore este regizoare de teatru și mai nou și de film (pelicula ei „Crai Nou” a câștigat în 2021 trofeul Festivalului Internațional de Film din San Sebastian), dar și actriță („Aurora” în regia lui Cristi Puiu și „Ilegitim” în regia lui Sasha Anghelescu, printre altele). Este pasionată de analiza procesului scenic și a inter-relațiilor dintre personaje, iar acest lucru se vede plenar în modul în care se construiesc, desfac și se țes din nou relațiile dintre personajele din „Lecții despre iubire și creier”.

Spetacolul are la bază un text plin de interacțiuni complexe între personaje care nu au tihnă, cu dezvăluiri surprinzătoare și nu puține introspecții cu bătaie lungă. O întâlnire de familie și de prieteni la o casă de vacanță, bună dispoziție, mâncare, băutură, povești, cupluri mai mult sau mai puțin funcționale. Și, ca în viață (doar că mai intens și mai concentrat, doar e pe scenă) tumultul interior al personajelor năvălește pe scenă când nici nu te aștepți. Trădări neiertate și încă sângerânde, iubiri pasionale, relații recompuse din cioburi, relații de fațadă. În mijlocul lor, dinamica inițial (sau mai degrabă aparent?..) plină de ură și resentimente reciproce dintre un tată și fiica sa. Se resping violent, își reproșează lucruri grele, în vreme ce prietenii încearcă să medieze dar sunt prinși ei înșiși în propriile lucruri nerezolvate – iar dinamica grupului devine rapid o tornadă. Asta până când gesturi mici, momente delicate jucate frumos, viu, creează o breșă în „ura” dintre tată și fiică prin care se strecoară un cutremurător „iartă-mă…..”.

Și astfel, încă și mai vizibil ca în viața de dincolo de scenă, personajele din „Lecții despre iubire și creier” se pierd și se regăsesc, mai mult sau mai puțin, își vindecă și își iartă reciproc rănile – sau, uneori, le adâncesc iremediabil -, și viața merge mai departe la fel, dar totuși cu totul altfel. Iar publicul iese de la acest spectacol cu cel puțin un zâmbet și sufletul ceva mai cald.

Vă recomand acest spectacol ca o gură de aer proaspăt de teatru și de viață. Aer poate la început neobișnuit, straniu de respirat, dar care vă poate arăta o față mai rară dar prețioasă a scenei: teatrul făcut de oameni absolut îndrăgostiți de el.

*

„𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu



29
/02
/24

Teatrul Masca și grupul de creație sonoră „Immersonic” vă invită la sediul din Bd. Uverturii Nr. 14, la primul eveniment din seria de „sinestesis live / incursiuni în sinele total”, o întâlnire de creație spontană între scriitori (poeți și prozatori) activi pe scena literară românească și artiști sau performeri din domeniul sunetului.

29
/02
/24

Teatrul de Balet Sibiu a programat la începutul lunii martie, la Sala Mare a Centrului Cultural „Ion Besoiu” Sibiu, spectacolul de teatru-dans „Despre noi-About us”, scenariul și regia Beatrice Rancea, coregrafia Dragoș Roșu și Beatrice Rancea. Inspirat de destinul companiei sibiene de balet, spectacolul „Despre noi- About us” se dansează la Teatrul de Balet Sibiu, în data de 02 martie 2024, ora 19:00, și îi are ca invitați speciali pe actorii Naționalului bucureștean, Iuliana Moise și Claudiu Bleonț.

28
/02
/24

Filmul documentar AMAR, regizat de Diana Gavra, va avea putea fi văzut în premieră în cinematografe din 8 martie, iar până atunci spectatorii se vor putea întâlni cu regizoarea și parte din echipa filmului în două evenimente speciale:

28
/02
/24

Romanian Design Week, festivalul multidisciplinar dedicat industriilor creative, organizat de The Institute și prezentat de UniCredit Bank, lansează apelul de înscrieri în circuitul RDW Design GO!.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Asociația Tangent, în parteneriat cu Teatrul Excelsior, Teatrul Național „I.L. Caragiale”, Casa Kerim și LiterNet, a lansat miercuri, 21 februarie, un open call pentru actori și actrițe din București, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, pentru formarea distribuției spectacolului EMAUS, după romanul omonim al scriitorului italian Alessandro Baricco.

28
/02
/24

Primăvara sosește la Sala Radio cu abonamente și bilete pentru ultimele 3 luni ale stagiunii cu numărul 95 pe scena Radio România! Abonamentele pentru perioada aprilie - iunie 2024 vor fi disponibile la vânzare în perioada 28 februarie – 5 martie 2024. Biletele individuale vor fi puse în vânzare începând din data de miercuri, 6 martie 2024.

28
/02
/24

Luna martie aduce un nou spectacol în repertoriul Teatrului Ion Creangă. „Amintiri din copilărie“ are avanpremiera și premiera vineri, 1 martie, de la ora 10:00, respectiv 18:00, la Sala Mare din Piața Amzei nr. 13. Spectacolul marchează, în același timp, începutul celei de-a doua ediții a evenimentului „Luna lui Ion Creangă – Povești și Amintiri din copilărie“.

28
/02
/24

“Lacul Lebedelor”, cel mai faimos spectacol de balet al tuturor timpurilor, revine în acest weekend pe scena Sălii Palatului din București, având în rolurile principale pe balerinii Rin Okuno și Robert Enache, alături de ansamblul Operei Naționale București. Reprezentația de la începutul lunii decembrie a fost primită cu entuziasm de către publicul prezent, aceasta fiind sold-out.