„Lecții despre iubire și creier”, și despre prospețimea teatrului tânăr
https://www.ziarulmetropolis.ro/lectii-despre-iubire-si-creier-si-despre-prospetimea-teatrului-tanar/

Dintotdeauna, scena Teatrului Metropolis a fost primitoare pentru mulţi actori şi regizori tineri, la început de drum sau chiar şi mai tineri (încă studenţi). Nu de puţine ori, spectacolele lor se dovedesc experienţe care vibrează în public mult după ieşirea din sală.

Un articol de Cristina Enescu Aky|12 iulie 2022

În seria spectacolelor realizate în colaborare cu UNATC se înscrie și „Lecții despre iubire și creier” de Alina Grigore, realizat de studenți de la Universitatea Națională de Artă Teatrală și Cinematografică “I.L. Caragiale”, secția de actorie, anul III, clasa prof. univ. Mircea Gheorghiu, drd. Alina Grigore.

Spectacolele cu studenți la teatru și regie sunt o experiență interesantă și chiar necesară, atât pentru public cât și pentru lumea teatrului. Asta pentru că sunt de regulă un mix pitoresc și surprinzător de începuturi de spectacol uneori poate mai în viteza întâi – dar apoi, de multe ori, fără să-ți dai seama când și cum, te trezești (sur)prins în mijlocul unui flux de energie care te face să uiți că e un spectacol cu „începători” în ale teatrului. Acești actori proaspeți, care „mănâncă teatru pe pâine” și sunt pe scenă pentru că chiar acolo doresc să fie, au poate unele stângăcii, nu sunt mereu maeștri ai vocii și pașilor lor pe scenă, dar aduc în spectacol o vibrație care cucerește. Iar când prind viteză, se contopesc cu scena și cuceresc textul, creează o experiență scenică realmente frumoasă.

Alina Grigore este regizoare de teatru și mai nou și de film (pelicula ei „Crai Nou” a câștigat în 2021 trofeul Festivalului Internațional de Film din San Sebastian), dar și actriță („Aurora” în regia lui Cristi Puiu și „Ilegitim” în regia lui Sasha Anghelescu, printre altele). Este pasionată de analiza procesului scenic și a inter-relațiilor dintre personaje, iar acest lucru se vede plenar în modul în care se construiesc, desfac și se țes din nou relațiile dintre personajele din „Lecții despre iubire și creier”.

Spetacolul are la bază un text plin de interacțiuni complexe între personaje care nu au tihnă, cu dezvăluiri surprinzătoare și nu puține introspecții cu bătaie lungă. O întâlnire de familie și de prieteni la o casă de vacanță, bună dispoziție, mâncare, băutură, povești, cupluri mai mult sau mai puțin funcționale. Și, ca în viață (doar că mai intens și mai concentrat, doar e pe scenă) tumultul interior al personajelor năvălește pe scenă când nici nu te aștepți. Trădări neiertate și încă sângerânde, iubiri pasionale, relații recompuse din cioburi, relații de fațadă. În mijlocul lor, dinamica inițial (sau mai degrabă aparent?..) plină de ură și resentimente reciproce dintre un tată și fiica sa. Se resping violent, își reproșează lucruri grele, în vreme ce prietenii încearcă să medieze dar sunt prinși ei înșiși în propriile lucruri nerezolvate – iar dinamica grupului devine rapid o tornadă. Asta până când gesturi mici, momente delicate jucate frumos, viu, creează o breșă în „ura” dintre tată și fiică prin care se strecoară un cutremurător „iartă-mă…..”.

Și astfel, încă și mai vizibil ca în viața de dincolo de scenă, personajele din „Lecții despre iubire și creier” se pierd și se regăsesc, mai mult sau mai puțin, își vindecă și își iartă reciproc rănile – sau, uneori, le adâncesc iremediabil -, și viața merge mai departe la fel, dar totuși cu totul altfel. Iar publicul iese de la acest spectacol cu cel puțin un zâmbet și sufletul ceva mai cald.

Vă recomand acest spectacol ca o gură de aer proaspăt de teatru și de viață. Aer poate la început neobișnuit, straniu de respirat, dar care vă poate arăta o față mai rară dar prețioasă a scenei: teatrul făcut de oameni absolut îndrăgostiți de el.

*

„𝐋𝐞𝐜𝐭̦𝐢𝐢 𝐝𝐞𝐬𝐩𝐫𝐞 𝐢𝐮𝐛𝐢𝐫𝐞 𝐬̦𝐢 𝐜𝐫𝐞𝐢𝐞𝐫” de Alina Grigore

Spectacol de Licență al studenților Secției de Actorie a UNATC I.L. Caragiale,

Distribuția:

GEO: Paul Tripon/ Alex Dediu

ANA: Ana-Maria Nicu/ Macrina Bârlădeanu

CĂTĂLIN: Valentin Gheorghe

SÂNZIANA: Oana Zară

KATARINA: Ana Bumbac/ Anastasia Jinga

BOBY: Cătălin Gheorghițoiu/ Silviu Bucătaru

LOLA: Ana Bodea/ Mara Oprea

RUDI: Valentin Sichim

MONA: Mihaela Aniței

Scenografie: Șteff Chelaru

Light design: Vlad Lăzărescu



19
/01
/24

Acum un an, George Banu mai avea de trăit doar două zile. A murit pe 21 ianuarie 2023, la Paris, iar dispariția lui a însemnat sfârșitul unei lumi. O lume nu așa „perfectă” cum se dorește cea pe care o trăim, dar o lume frumoasă, în care se respira la alte înălțimi.

19
/01
/24

Warner TV dedică duminicile lunii februarie filmelor de basm, povești fantastice live action și animate, ecranizări și narațiuni originale lansate pe parcursul ultimelor nouă decenii.

19
/01
/24

Producția este adaptarea live-action a îndrăgitului serial de animație și urmărește aventurile lui Aang, tânărul avatar, în încercarea de a stăpâni cele patru elemente (Apă, Pământ, Foc, Aer), pentru a reinstaura echilibrul într-o lume amenințată de înfricoșătoarea Națiune a Focului. Serialul va avea premiera globală pe 22 februarie 2024, doar pe Netflix.

19
/01
/24

Teatrul Bulandra prezintă sâmbătă, 20 ianuarie, de la ora 19:00, la Sala Toma Caragiu, premiera spectacolului Oedip de Robert Icke, după Sofocle, traducere Irina Velcescu, în regia lui Andrei Șerban, regizor asociat Dana Dima și scenografia Carmencita Brojboiu.

18
/01
/24

Teatrul azi lasă în urmă anul 2023 cu numărul dublu 11-12, care are în centrul atenţiei cea de-a 33-a ediţie a Festivalului Naţional de Teatru – FNT2023. Eveniment de amploare, ce a pus viaţa teatrală românească într-o lumină nouă sub tema „Laboratoarele sensibilului”, a reprezentat subiectul la care au fost invitați să reflecteze specialiști și jurnaliști din domeniu.

18
/01
/24

CRONICĂ DE FILM Bizară, dar şi simptomatică decizia realizatorilor filmului "Klaus & Barroso" de a semna cu "regie colectivă", nenumită. Asta ar putea sugera că toţi cei trei scenarişti - Adrian Nicolae, Cosmin "Micutzu" Nedelcu şi Bogdan Theodor Olteanu -, dintre care primii doi sunt şi actori în roluri centrale, s-au ocupat de regie.