Legea audiovizualului, cea a cinematografiei şi Codul patrimoniului – priorităţi legislative ale Ministerului Culturii
https://www.ziarulmetropolis.ro/legea-audiovizualului-cea-a-cinematografiei-si-codul-patrimoniului-prioritati-legislative-ale-ministerului-culturii/

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.   Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate […]

Un articol de Andrada Văsii|17 ianuarie 2013

Ministrul Culturii, Daniel Barbu, le-a prezentat joi senatorilor din Comisia pentru cultură priorităţile legislative, precizând că atenţia lui se va îndrepta mai ales spre elaborarea unor noi legi în domeniul audiovizualului şi cinematografiei.

 

Barbu a explicat că Ministerul Culturii are deja formulate câte sugestii tehnice privind Legea audiovizualului, care însă urmează să fie prezentate şi dezbătute în Parlament.

‘Pe Legea audiovizualului are şi ministerul o poziţie deja formulată, am găsit-o, ea e foarte modestă, nu priveşte schimbarea radicală a legii sau înlocuirea ei cu o nouă formă legislativă. Vom face această propunere legislativă cât mai repede. (…) Ministerul are pregătite nişte modificări strict tehnice. Eu, ca senator, nu am nicio idee. Mă las pe mâna colegilor din Comisia de cultură, care au o mare experienţă în media şi cred că vor scoate o lege impecabilă. Cred că aici trebuie să se întâmple structurarea legii, nu la Ministerul Culturii şi nici la alt minister. (…) Avem şi un proiect pentru completarea şi modificarea Ordonanţei 39, cea privitoare la cinematografie. Este un domeniu extrem de sensibil, care solicită o reflecţie în detaliu. Legea trebuie regândită în structura ei, să încercăm să facem un sac nou şi pentru cinematografie, ca şi pentru audiovizual’, a spus ministrul.

În acest context, senatorul liberal Sorin Roşca Stănescu a precizat faptul că şi-a asumat, împreună cu senatorul PSD Gabriela Firea, să iniţieze un nou proiect de lege care să reglementeze domeniul audiovizualului.

‘În ce priveşte legea audiovizualului, vă solicităm să ne puneţi la dispoziţie acele propuneri ale ministerului pentru a le avea în vedere. Iniţiatori ai acestei legi putem fi mai mulţi, dar până acum ne-am înscris în cursă doamna Firea şi cu mine. Ne vom consulta cu ONG-urile şi cu organizaţiile internaţionale care se ocupă de acest domeniu, fiindcă avem nevoie de această lege’, a spus Sorin Roşca Stănescu.

De asemenea, Daniel Barbu a precizat că atenţia Ministerului Culturii se va îndrepta şi spre modificarea legii drepturilor de autor, dar şi spre îmbunătăţirea cadrului legislativ pe baza căruia sunt administrate instituţiile de cultură.

‘La Legea drepturilor de autor avem deja făcute observaţii şi propuneri de modificare. Urgent pentru noi este rediscutarea pe fragmente a Ordonanţei 189, cea care se referă la managementul instituţiilor de cultură şi care, prin interpretarea ei, unii o consideră abuzivă şi eu sunt înclinat să mă număr printre ei – a făcut ca un fost coleg al nostru şi fost ministru să treacă printr-o experienţă amară. Această ordonanţă ridică obstacole în calea unei bune administrări a instituţiilor de cultură. Trebuie să găsim formula prin care teatrele, muzeele, instituţiile din această arie să fie administrate mai bine’, a subliniat ministrul Culturii.

Daniel Barbu a arătat că se lucrează şi la elaborarea unui Cod al patrimoniului naţional, care conţine un pachet de legi.

‘Codul patrimoniului e un întreg pachet de legi, sunt trei majore care privesc patrimoniul monumental, cel mobil şi cel imaterial şi care credem noi trebuie aduse împreună şi spre sfârşitul anului, mai realist zis, vă vom trimite acest cod spre judecată. Astfel, cu excepţia codului patrimoniului, unde vom încerca să fim mai creativi şi vă vom propune un ansamblu legislativ proaspăt, vom propune, în rest, modificări modeste’, a mai susţinut acesta.

Sursa: Agerpres

04
/04
/24

Evenimentele interdisciplinare propuse în proiectul de cercetare coregrafică ROOTS, un proiect AREAL co-finanțat de AFCN, vin în întâmpinarea crizei generalizate care ne împresoară, căutând soluții pe măsura complexității problemelor suprapuse și interdependente cu care ne confruntăm, îndemnând la o explorare a rădăcinilor ce unesc omul, societatea în care trăim și întreaga biosferă.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

02
/04
/24

Mobius & The Institute transformă centrul Bucureștiului într-un hotspot al culturii Hip-hop. Cea mai mare expoziție a artistului Saddo ocupă Piața Amzei.

29
/03
/24

Romanian Design Week, un festival multidisciplinar dedicat industriilor creative ce promovează designul, arhitectura, creativitatea și inovația, lansează în colaborare cu UniCredit Bank un concurs destinat tinerilor ilustratori și designeri grafici din România, cu vârste cuprinse între 18 și 25 de ani. Scopul competiției este crearea colecției oficiale de obiecte de merchandising pentru festival, având ca temă "Unlock the City".

29
/03
/24

Una din trei femei se confruntă cu pierderea sarcinii de-a lungul vieții. Una din șase femei se confruntă cu infertilitatea. Una din două femei trece prin depresie și/sau anxietate, în urma pierderii unei sarcini, sau în contextul problemelor de infertilitate. În pofida frecvenței lor, aceste experiențe sunt totuși unele dintre cele mai stigmatizante și izolante din societate.

28
/03
/24

O nouă lună într-un șir aparent nesfârșit plasat sub semnul „vremurilor interesante” este o nouă invitație la oglindire prin artă. De la criza de mediu la traume transmise de-a lungul generațiilor, de la apăsarea cu care ne zdrobesc rolurile de gen în societate, la dificultățile în comunicare, spectacolele Vanner Collective vorbesc despre probleme cu care ne confruntăm zi de zi, conștienți sau nu, abordate cu empatie și cu inteligență, cu un amestec dezarmant de onestitate și teatralitate.