Legea pieţei: corporaţii, şomaj, relocare, globalizare, pace!
https://www.ziarulmetropolis.ro/legea-pietei-corporatii-somaj-relocare-globalizare-pace/

La loi du marché / Legea pieţei, filmul prezentat anul trecut în Competiţia oficială a Festivalului Internaţional de Film de la Cannes şi triplu nominalizat anul acesta la Premiile César, va avea premiera în România pe 26 februarie. Distribuit de Independenţa Film.

Un articol de Petre Ivan|19 februarie 2016

La 51 de ani, după aproape doi ani de șomaj, Thierry își găsește un nou loc de muncă: supraveghetor la un hipermarket. Însă aici se trezeşte pus în faţa unei dileme morale. Poate accepta orice compromis impus de şefii săi, doar ca să-și păstreze nou job obţinut cu greu?

Regia este semnată Stéphane Brizé (Not Here to Be Loved, Mademoiselle Chambon, A Few Hours of Spring), iar personajul principal este interpretat de actorul francez Vincent Lindon (La moustache, Anything for Her, Dragon Hunters, Welcome). La loi du marché reprezintă a treia colaborare a actorului cu regizorul Stéphane Brizé, după Mademoiselle Chambon şi A Few Hours of Spring.

“Filmele mele au avut tot timpul de-a face cu viaţa privată, fără a evidenţia comportamentul în mediul social”, spune regizorul Stéphane Brizé. “De data asta am vrut să subliniez brutalitatea mecanismelor şi a schimbărilor care dictează în ziua de azi, aşezând omul, cum e cazul acestui şomer trecut de prima tinereţe, faţă în faţă cu violenţa societăţii în care trăim azi”.

New York Film Festival descrie La loi du marché: “Noua noastră realitate economică văzută dintr-o perspectivă puternică şi profund tulburătoare”.

Legea pieţei, un film politic?

Întrebat dacă filmul său poate fi considerat unul politic, Stéphane Brizé a răspuns: “E politic în sensul organizării polis-ului, cetăţii. Am luat exemplul unui bărbat care şi-a dedicat timpul şi energia unei companii la care a lucrat 25 de ani de zile. Companie care brusc decide că nu mai are nevoie de serviciile sale. Deoarece acţionarii s-au hotărât să scoată produsul respectiv la un preţ mai mic, cu forţă de muncă mai ieftină, în altă ţară. Acest om nu a rămas fără slujbă din cauză că nu şi-a făcut treaba ca lumea. A rămas fără loc de muncă deoarece, undeva, nişte oameni au vrut să facă bani mai mulţi. Thierry (personajul din film – n.red.) suferă consecinţele faptului că nişte acţionari au vrut să-şi mărească conturile din bănci. El este omul din spatele cifrelor pe care statisticile despre şomaj ni le prezintă zilnic. Acestea ocupă două rânduri într-un articol de ziar, însă în spate stau adevărate tragedii”.

“În ziua de azi, munca a devenit o marfă destul de rară”, este de părere regizorul. “Cam ca şi apa. Iar companiile au ajuns să dispună de o putere foarte mare în acest sens. Una este ca un business să facă bani. Şi alta e ca firma să-şi abuzeze fizic şi psihic angajaţii pentru asta. Dacă o companie este sănătoasă, relaţiile dintre aceasta şi angajaţi sunt armonioase. Dacă firma se poartă dictatorial, atunci angajatul devine simplă carne de tun”.

Premiera în România, în aceeaşi zi cu Premiile César

Gala de decernare a Premiilor César 2016 va avea loc tot pe 26 februarie (ziua premierei La loi du marché / Legea pieţei în România) la Théâtre du Châtelet din Paris. Independenţa Film are şase pelicule pe lista de nominalizări. Pe două dintre ele le-aţi putut urmări deja anul trecut: Dheepan şi Le Tout Nouveau Testament. Două rulează chiar acum în cinema: Youth şi La Tête haute. Filmul Trois souvenirs de ma jeunesse, care a acumulat nu mai puţin de 11 nominalizări, va intra în cinematografe din 6 mai.

La loi du marché / Legea pieţei / The Measure of a Man a fost nominalizat la trei secţiuni: Cel mai bun film, respectiv Cea mai bună regie: Stéphane Brizé şi Cel mai bun actor: Vincent Lindon.

Durata: 1h 33 min.

“Şomer. 51 de ani. Caut de lucru”

(Sinopsis La loi du marché / Legea pieţei)

Thierry (jucat de actorul Vincent Lindon) este un om obişnuit. Are 51 de ani şi o viaţă întreagă dedicată unei companii care brusc a decis că nu mai are nevoie de el, pentru că şi-a relocat producţia într-o ţară cu mână de lucru mai ieftină.

Pentru a-şi găsi un loc de muncă la vârsta lui trebuie să treacă prin nişte încercări cel puţin umilitoare: cursuri de recalificare inutile, interviuri prin Skype, celebrele, de-acum, “sesiuni de coaching” etc. Toate par menite să-l “scape” de vechea sa identitate şi să-i ajusteze respectul faţă de sine, în numele reeducării, pentru a se potrivi noului sistem tehnoratic neoliberal.

Filmul urmăreşte eforturile acestui bărbat până când, în sfârşit, reuşeşte să-şi găsească un job. Acesta constă în supravegherea propriilor săi colegi de muncă şi vine la pachet cu o serie de dileme morale pe care Thierry trebuie să le soluţioneze cumva.

***

Filmografia regizorului Stéphane Brizé

2012 – A FEW HOURS OF SPRING

Patru nominalizări César 2013: Cel mai bun regizor | Cel mai bun actor: Vincent Lindon | Cea mai bună actriţă: Helene Vincent | Cel mai bun scenariu original: Stéphane Brizé, Florence Vignon

2009 – MADEMOISELLE CHAMBON

César 2010 pentru Cea mai bună adaptare: Stéphane Brizé, Florence Vignon | Nominalizat Cea mai bună actriţă: Sandrine Kiberlain | Cea mai bună actriţă în rol secundar: Aure Atika

2007 – AMONG ADULTS

2005 – NOT HERE TO BE LOVED

Trei nominalizări César 2014 Cel mai bun actor Patrick Chesnais | Cea mai bună actriţă Anne Consigny | Cel mai bun actor într-un rol secundar: Georges Wilson

1999 – HOMETOWN BLUE

***

La loi du marché / Legea pieţei / The Measure of a Man este adus în România de Independenţa Film, casă de distribuţie care promovează filme independente de referință, de nișă sau câștigătoare ale unor premii internaționale prestigioase.

02
/06
/21

PREVIEW S-au redeschis cinematografele, s-au reluat premierele de filme româneşti şi străine şi reîncep festivalurile. Luna iunie e bogată în evenimente cinematografice, aproape ca în vremurile bune, de dinainte de pandemie, aşa că Ziarul Metropolis face câteva recomandări, pentru a vă ghida mai uşor.

02
/06
/21

BIDFF - Bucharest International Dance Film Festival, unica manifestare cinematografică din România dedicată filmelor de dans, deschide sesiunea de înscrieri pentru secțiunile competiționale de scurtmetraje ale celei de-a șaptea ediții, care va avea loc între 1-5 septembrie, la București. Datele limită la care se pot trimite aplicațiile sunt 25 iunie (normal) și 16 iulie (târziu).

02
/06
/21

Cea de-a XVII-a ediție a Bucharest International Film Festival, care va avea loc între 3 - 12 septembrie 2021, pe lângă continuarea tradiției de a arăta publicului cinefil, în premieră în România, unele dintre cele mai așteptate filme recente din întreaga lume, aduce și o serie de evenimente speciale pentru iubitorii de film. Una dintre aceste secțiuni în premieră este cea istorică, dedicată celebrării a 100 de ani de la nașterea Regelui Mihai I al României, și este organizată cu sprijinul Casei Regale Române. Documentarul istoric "Războiul Regelui" deschide programul aniversar.

01
/06
/21

Noul episod dedicat istoriei documentarului românesc de Cineclubul One World Romania aduce prim-plan trei personalități literare - Nina Cassian, Radu Cosașu și Geo Bogza. Până la 25 iunie pot fi văzute online, gratuit, cinci documentare de scurtmetraj din anii `60 la care şi-au adus contribuţia cei trei cunoscuţi scriitori.

01
/06
/21

Documentarul, care a avut premiera mondială anul trecut în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Berlin, unde a fost selectat în secțiunea competițională Forum, va fi distribuit de microMULTILATERAL cu sprijinul Centrului Național al Cinematografiei. Lansarea documentarului „Ieșirea trenurilor din gară” va marca cei 80 de ani de la Pogromul de la Iași, unul dintre cele mai violente masacre din istoria evreilor din România.

01
/06
/21

Așteptarea cinefililor s-a încheiat: se redeschid cinematografele! Pe 1 Iunie, de Ziua Copilului, prichindeii pot urmări pe marile ecrane, în avanpremieră, noile aventuri ale nătăflețului “Peter, iepuraşul fugit de-acasă”, iar din 11 iunie 2021, filmul va rula pe marile ecrane din toată țara. Oare ce pozne mai isprăvește Peter și prin ce peripeții trece alături de prietenii lui? Aflăm curând, la cinema – prilej de distracție pentru întreaga familie!

26
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Sunt greu de ghicit mizele din spatele noului film ca regizor al lui Horaţiu Mălăele, „Luca” (2020), realizat după un scenariu de Adrian Lustig. Adevărul e că lungmetrajul pare un amestec între unele din obsesiile lui Mălăele şi unele din obsesiile lui Lustig, cei doi colaborând şi la „Nunta mută” (2008) şi „Funeralii fericite” (2013).

24
/05
/21

CRONICĂ DE FILM Dacă e ceva ce diferenţiază cu adevărat „Undine” (2020), noul titlu al cunoscutului regizor Christian Petzold, de alte filme din categoria sa, adică opere europene de autor cu priză în festivaluri şi gale de premiere, este prezenţa mai multor trimiteri la romantismul german. Cam toate cronicile au remarcat de altfel aspectul de basm modern.

24
/05
/21

Cinematografia spaniolă va fi celebrată la cea de-a 20-a ediție a Festivalului Internațional de Film Transilvania (23 iulie – 1 august 2021) printr-un program amplu, Focus Spania, care va include proiecții și evenimente speciale, întâlniri cu cineaști, masterclass-uri, inițiative de industrie și expoziții.

24
/05
/21

Începând cu ultimul weekend al lunii mai, Arhiva Activă lansează un program de recuperare și de promovare critică a cinematografiei românești, în parteneriat cu Arhiva Națională de Filme și cu Cinemateca Română.

20
/05
/21

Filmul „Câmp de maci” (r. Eugen Jebeleanu) a câștigat atât Premiul pentru cel mai bun film în secțiunea Fest Focus a Festivalului Internațional de Film din Belgrad, cât și Premiul pentru cel mai bun film queer (oferit de festivalul Merlinka). De asemenea, și juriul Festivalului D’A Film Barcelona din Spania a recompensat filmul cu cel mai important premiu din secțiunea Talents.

19
/05
/21

Independența Film lansează pe 21 mai în cinematografele deschise din țară „Undine”, o poveste de dragoste modernă inspirată din basme și semnată de Christian Petzold, regizorul german cunoscut publicului din România pentru „Transit” (2018). Paula Beer, protagonista filmului, a câștigat premiului pentru Cea mai bună actriță la Premiile Academiei Europene de Film și la Berlinale 2020 pentru acest rol. Filmul a fost recompensat și cu Premiul FIPRESCI la același festival.

18
/05
/21

Serialul de televiziune cu Matthias Schoenaerts în rolul principal, una dintre cele mai spectaculoase producții cinematografice europene, a început filmările în România Serialul este o producție CANAL+ și Sky Studios realizat de Cattleya (Italia), Atlantique Productions (Franța), în colaborare Odeon Fiction, StudioCanal și Frame Film (România).