LEO HUSSAIN dirijează Enescu la Sala Radio
https://www.ziarulmetropolis.ro/leo-hussain-dirijeaza-enescu-la-sala-radio/

În 2016, dirijorul britanic LEO  HUSSAIN debuta pe prestigioasa scenă a Operei Regale din Londra (Royal Opera House – Covent Garden) cu Oedipe de George Enescu, conducerea sa muzicală primind aprecierea unanimă a publicului şi a criticii.  Vineri, 1 iunie (de la ora 19.00),dirijorul britanic va aduce în faţa publicului bucureştean Simfonia în mi bemol major, în interpretarea Orchestrei Naţionale Radio.

Un articol de Petre Ivan|28 mai 2018

Foarte rar cântată pe scenele de concert, lucrarea a fost compusă de Enescu în 1898, în timpul studiilor la Conservatorul din Paris și de aceea este de altfel subintitulată de compozitor ”a patra de școală”.

Un alt invitat special al serii este tânăra violonistă IOANA CRISTINA GOICEA, care la doar 25 de ani se bucură de un palmares internaţional impresionant.

Ioana Goicea_foto Iulian Draghici

În iunie 2017 a câştigat premiul I la competiţia de vioară „Michael Hill” din Noua Zeelandă, a obţinut Premiul I la concursurile internaţionale „Johannes Brahms” 2013, în Austria şi „Andrea Postacchini” 2012 – Italia.

De asemenea, este laureată a concursului „Fritz Kreisler” Viena – 2014 şi, recent, a câştigat premiul „Carl-Flesch” la academia cu acelaşi nume în Baden-Baden, Germania.

Conceput în jurul personalității lui George Enescu, alături de simfonia enesciană, programul serii cuprinde și două  lucrări semnate de doi mai mari compozitori francezi care i-au fost profesori de compoziție la Conservatorul din Paris: Jules Massenet şi Gabriel Fauré.

Iubitorii muzicii vor asculta suita Pelleas et Mélisande de Gabriel Fauré, inspirată de piesa de teatru cu același nume creată de dramaturgul  Maurice Maeterlinck despre dragostea interzisă dintre cele două personaje principale și Meditaţie din opera Thaïs – compusă de Jules Massenet, una dintre cele mai emoționante partituri scrise pentru vioară solo și orchestră.

Prima parte a concertului de la Sala Radio se va încheia cu un alt compozitor francez, autor al celebrului Bolero: Maurice Ravel – Tzigane, lucrare pe care o veți aprecia, de asemenea, în interpretarea solistică a Ioanei Goicea.

Concertul poate fi ascultat în direct pe toate frecvenţele Radio România Cultural şi Radio România Muzical din ţară şi în streaming live pe Internet, pe www.radioromaniacultural.ro și www.romania-muzical.ro.

Biletele la concertele Orchestrelor şi Corurilor Radio sunt disponibile pe www.bilete.ro, în oficiile Poştei Române, în magazinele Inmedio semnalizate bilete.ro şi la Casa de bilete a Sălii Radio.

Foto: Leo Hussain – Marco Borggreve

 

08
/12
/19

Opera Națională București prezintă duminică, 8 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Peer Gynt” de Edvard Grieg și „Carmina Burana” de Carl Orff, coregrafia poartă semnătura lui Davide Bombana, costumele, decorul și luminile au fost create de către Mario De Carlo, asistent scenografie Andreea Koch. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare, Corul Operei Naționale București a fost pregătit de către Daniel Jinga, iar Corul de copii de către Smaranda Morgovan.

08
/12
/19

Un eveniment de prim rang în lumea muzicii: ediţia 2019 a Festivalului şi Concursului Naţional al Liedului Românesc, desfăşurată la Ateneul Român din Bucureşti, și care iniţiate de soprana Mariana Nicolesco s-au impus din nou ca un revelator extraordinar al comorii de peste 10.000 de lieduri româneşti, fondate pe vechiul cântec de dor.

05
/12
/19

Două ansambluri de muzică contemporană aduc publicului colinde contemporane, dar și o selecție de colinde tradiționale mai puțin cunoscute transpuse într-un limbaj muzical actual, înainte de Sărbători, pe scena Teatrelli. Concertul este programat pentru 10 decembrie, de la ora 19 și reunește ansamblul SonoMania și pe artiștii Maria Balabaș, Mihai Balabaș, Călin Torsan și Marina Pingulescu.

05
/12
/19

Opera Națională București prezintă joi, 5 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul „Nunta lui Figaro” de Wolfgang Amadeus Mozart. Regia poartă semnatura lui Alexander Rădulescu, scenografia a fost realizată de către Adriana Urmuzescu, maestru de cor Daniel Jinga, asistent de regie Ştefan Neagrău. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Vlad Conta.

04
/12
/19

Opera Națională București prezintă miercuri, 4 decembrie 2019, începând cu ora 18:30 spectacolul de balet „Lacul Lebedelor” de Piotr Ilici Ceaikovski. Regia şi coregrafia poartă semnătura lui Gheorghe Iancu, scenografia a fost realizată de către Luisa Spinatelli, iar lighting design-ul de către Camilla Piccioni. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Iurie Florea.

03
/12
/19

Orchestra Română de Tineret va susţine un concert sub bagheta dirijorului Diego Dini Ciacci în seara de 5 decembrie 2019, ora 19:30, la Catedrala Sf. Iosif  din Bucureşti, solist fiind concertmaestrul orchestrei, Radu Dunca, concertul fiind organizat de Ambasada Italiei la Bucureşti şi Centrul Naţional de Artă Tinerimea Română.

02
/12
/19

Vineri, 6 decembrie (19.00), ORCHESTRA NAŢIONALĂ RADIO, sub bagheta dirijorului american multipremiat internațional RYAN BANCROFT aduc în fața publicului bucureștean, la Sala Radio, muzica unuia dintre cei mai mari compozitori francezi de la finalul sec. XIX și începutul sec. XX: CLAUDE DEBUSSY.

01
/12
/19

Opera e muzică, teatru, scenografie, mișcare – totul live. E o reflecție a societății de demult și de acum. E pasiune, dramă, e toate sentimentele la superlativ. E muzică vie vocală, corală și instrumentală. Vă invităm în decembrie la Opera din București, să vă convingeți!

01
/12
/19

Pe 12 decembrie, de la orele 19:00, la Sala Radio Sergiu Cioiu va prezenta un recital extraordinar muzical, poetic, tandru și ironic, în care poezia și cântecul, împreună, fac un excelent divertisment, intitulat: „Sergiu Cioiu, one-man show, cântece ale prezentului continuu”.

01
/12
/19

Concerte extraordinare organizate cu ocazia Sărbătorilor de iarnă sunt pregătite de către muzicienii din Orchestra simfonică și din Corul Filarmonicii „George Enescu”.

25
/11
/19

În perioada 15-17 decembrie va avea loc o serie de trei concerte și serate culturale, în salonul Centrului Român de Muzică din strada Henri Coandă nr. 5, sector 1, București, în cadrul uni festval realizat de pianistul Florian Mitrea.