Leopardul de aur, inventatorul teoriei documentarului și Omul-Grizzly la Astra Film Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/leopardul-de-aur-inventatorul-teoriei-documentarului-si-omul-grizzly-la-astra-film-festival/

Cea de-a XXIV-a ediţie Astra Film Festival aduce o serie de premiere, oferă şansa unor întâlniri care se întâmplă o dată în viaţă şi deschide accesul către experienţele inedite pe care le oferă cinematograful imersiv. Peste 360 de evenimente se vor desfăşura în cele 7 zile de festival, din 16 până în 22 octombrie.

Un articol de Petre Ivan|10 octombrie 2017

Autori celebri și filme premiate în programul Voci ale documentarului – Astra Film Festival

Voices of Doc / Voci ale documentarului este o secțiune dedicată unor autori al căror nume a devenit sinonim cu originalitatea și creativitatea în cinema. Secțiunea aduce cele mai recente lucrări semnate de trei autori: Wang Bing (China) considerat cel mai proeminent regizor actual, Nikolaus Geyrhalter (Austria), un artist al cinemaului, celebru pentru imaginile fascinante și un ritm care îi este propriu și Amos Gitai (Israel), regizor angajat, adesea incomod și mereu controversat din cauza poziției sale intransigente vizavi de conflictul etern din Orientul Mijlociu.

Filmele din program sunt: Mrs. Fang (de Wang Bing), proaspăt câștigător al Leopardului de Aur la Locarno, un film tulburător și fără menajamente despre transformarea culturală din China de azi, care transpune o civilizație milenară în șablonul societății de consum; Homo Sapiens (Nikolaus Geyrhalter), viziunea extraordinară și terifiantă a unei lumi post-umane, într-o realizare care neliniștește la fel cum ar face-o un thriller SF; și West of the Jordan River (Amos Gitai), o incursiune a regizorului în teritoriile palestiniene ocupate de Israel în încercarea de a găsi în energia oamenilor pe care îi întâlnește rezolvări pe care politica nu e în stare să le găsească.

Cu Bill Nichols despre extaz, carismă, Werner Herzog și Omul-grizzly

Despre Bill Nichols, Encyclopedia of the Documentary Film spune că este ”cel mai marcant savant al lumii în materie de cinema documentar”. Autor al unor cărți care sunt veritabile biblii ale documentarului și cu o experiență vastă de profesor emerit al celor mai mari universități americane, Bill Nichols vine la Sibiu ca membru în juriul internațional și va susține un masterclass în cadrul căruia își va aplica metodele de studiu asupra unui subiect incitant: filmul Grizzly Man (Omul Grizzly) de regizorul german Werner Herzog.

Această întâlnire excepțională va avea loc la Sala Thalia, joi 19 octombrie, de la ora 19.00, după proiecția filmului Grizzly Man, care începe la ora 17.00 în aceeași sală. Regizorul german Werner Herzog are o carieră explozivă, cu peste 70 de filme documentare și de ficțiune la activ și câștigător a mai mult de 50 de premii. Documentarul multipremiat Grizzly Man spune povestea lui Timothy Treadwell, un idealist plin de carismă, care se vedea pe sine însuși ca singurul apărător al urșilor grizzly. Timp de peste 10 ani, Treadwell a filmat și a trăit în mijlocul urșilor grizzly din Alaska într-o totală nesăbuință, până când, în 2003, s-a produs inevitabilul: împreună cu prietena lui, au fost uciși și mâncați de un urs.

Les films de Cannes@Astra Film Sibiu

Astra Film Festival inaugurează o colaborare cu Les films de Cannes à Bucarest, în cadrul căreia sunt prezente în programul festivalului trei dintre documentarele care au impresionat la Festivalul de la Cannes din acest an: Nothingwood (r. Sonia Kronlund), cu un titlu care parafrazează celebrul Hollywood, îl are în prim plan pe Salim Shaheen, actor-regizor-producător din Afganistan, care face pe bandă rulantă filme de categorie Z, fără să se lase descurajat de situația din țară; Venerable W. (Barbet Schroeder) care tratează subiectul de mare actualitate al naționalismului agresiv din Burma/Myanmar, o țară majoritar budistă, adică adeptă a celei mai pașnice religii din lume; 12 jours (r. Raymond Depardon) care pătrunde în lumea fascinant-înfricoșătoare a celor captivi în clinici de psihiatrie și analizează arbitrarul de care depinde uneori soarta unui om.

Accesul la evenimentele AFF 2017

Vă reamintim că biletele pentru ASTRA FILM FESTIVAL 2017 sunt puse în vânzare on-line pe eventbook.ro și în rețeaua națională a librăriilor Humanitas. Începând de vineri, 13 octombrie, acestea vor fi disponibile și la casieriile AFF și la Infopoint Piața Mare, iar de luni, 16 octombrie și la casieria de la Sala Thalia. De marți, 17 octombrie, biletele rămase în vânzare se pot achiziționa de la toate casieriile AFF.

Accesul la proiecțiile FULLDOME și VR este gratuit, dar se face exlusiv pe bază de programare, în limita locurilor disponibile. Rezervarea se poate face doar de cei care au vizionat minimum un film în cadrul AFF 2017 și fac dovada participării prin prezentare biletului la casierie. Accesul este permis doar celor care dețin bilete cu valoare zero, care se pot obține online sau de la casieria de la Infopoint Piața Mare.

Costul unui bilet întreg este de 10 lei, pentru elevi, studenți și seniori prețul este de 7 lei, iar la concertele programate în acest an, biletele sunt disponibile la 15 lei. De asemenea, organizatorii pun la dispoziție pachete Day pass, cu 25 lei și pachete Full pass, 125 lei.

Foto: Astra Film Festival – facebook

04
/07
/15

La 78 de ani, Jack Nicholson este unul dintre cei mai cunoscuți actori contemporani și cel mai nominalizat din istoria Oscarurilor. În tinerețe, i se spunea „Sălbaticul”. „M-am culcat cu toate femeile, am încercat toate drogurile, am băut toate băuturile posibile”, declara într-un interviu.

03
/07
/15

Din 5 iulie, în fiecare duminică, de la 14.45, TVR 1 difuzează serialul Puterea binelui: un bărbat renunţă la viaţa pe care o trăia şi călătoreşte prin lume aproape fără bani, contând pe bunătatea semenilor.

03
/07
/15

Sâmbătă asta e Noaptea Lungă a Filmelor Scurte, maratonul iubitorilor de cinema ajuns la ediţia 7. De la 7 seara la 5 dimineaţa, spectatorii vor avea parte de 6 ore de scurtmetraje premiate plus un video-show care va aduce la viaţă imagini din filme în cea mai mare sală de cinema construită până acum în România – Pavilionul Central Romexpo.

03
/07
/15

O expoziție intitulată ''Audrey Hepburn, portrete ale unui simbol” s-a inaugurat joi la National Portrait Gallery din Londra. Expoziţia va prezenta, până la 18 octombrie, 35 de imagini ale celebrei artiste împrumutate de fiii acesteia, Sean Hepburn Ferrer și Luca Dotti.

02
/07
/15

Ceau, Cinema! (Festival de Buzunar) se deschide oficial miercuri, 22 iulie, la Grădina de Vară « Capitol », cu unul dintre cele mai discutate documentare ale anului. Prezentat la festivalul de film Sundance şi la cel de la Edinburgh, Chuck Norris vs Comunism (Marea Britanie, România, 2015) invită publicul timişorean să rememoreze era în care filmele occidentale erau disponibile doar pe casete video traficate ilegal în România comunistă.

01
/07
/15

Filmul documentar Gone Wild, în regia lui Dan Curean, va fi proiectat la Cinema Muzeul Țăranului luni, 6 iulie, de la ora 19:00. Producția din 2012 arată o altă față a Deltei Dunării, bogată în faună și floră, concentrându-se în mod particular asupra poveștii cailor sălbatici.

01
/07
/15

Caravana Metropolis – Cinema în aer liber revine vara aceasta cu cele mai bune 11 filme europene și de autor, în 4 orașe din România! Evenimentul se va desfășura în perioada 7 iulie – 23 august la Arad (7-12 iulie),  Timișoara (14-19 iulie), Brașov (28 iulie-2 august) și Sibiu (18-23 august), iar intrarea la toate proiecțiile este liberă.

01
/07
/15

Festivalul internațional al filmului de animație Anim’est și-a încheiat duminică seara cea de-a doua ediţie, prin proiecţia în aer liber a filmului Minuscule – Valley of the Lost Ants, din Piaţa Sfatului. Încrezători în rezultate, organizatorii încep deja planurile şi pregătirile pentru ediția a treia.

01
/07
/15

Poveștile care au inspirat o lume întreagă se îngrămădesc pe marele ecran al maratonului ShortsUP, sâmbăta asta, în Pavilionul Central Romexpo. A 7-a ediție Noaptea Lungă a Filmelor Scurte mixează scurtmetrajul cu o instalație foto de Alex Gâlmeanu, mapping video creat de grupul de artiști Tip-Toe și muzică funk și disco mixată de nicecream.fm.

30
/06
/15

Sâmbătă, 4 iulie, spectatorii de la Noaptea Lungă a Filmelor Scurte vor descoperi experienţa cinemaului interactiv. Evenimentul debutează la ora 19.00, în Pavilionul Central Romexpo, cu un video-show realizat de artiştii TIPTOE şi o instalaţie vizuală creată de fotograful Alex Gâlmeanu. Filmele încep de la ora 22.00.

29
/06
/15

MARI FILME ROMÂNEŞTI UITATE „Baloane de curcubeu” (1982), al doilea lungmetraj, necunoscut, regizat de Iosif Demian, este unul dintre cele mai nedreptăţite filme româneşti. Un film burlesc, cu un comic spectaculos, scăpat însă cu destule „răni” după lupta prelungită cu cenzura, dar, din fericire, salvat de la dispariţie.

29
/06
/15

Filmele "Comoara", de Corneliu Porumboiu, "Un etaj mai jos", de Radu Muntean și "Aferim!", de Radu Jude participă la cea de-a 50-a ediție a Festivalului de la Karlovy Vary (3- 11 iulie), unul dintre cele mai importante evenimente de acest gen din Europa.

29
/06
/15

Este unul dintre cei mai buni şi mediatizaţi actori din generaţia lui. Poate fi văzut în spectacole de teatru, în filme, în scurtmetraje (aproape în toate scurtmetrajele), ba chiar (foarte des) şi în reclame la televizor.