Leviathan deschide Les Films de Cannes à Bucarest
https://www.ziarulmetropolis.ro/leviathan-deschide-les-films-de-cannes-a-bucarest/

Debut în forţă, la cea de-a cincea ediţie a Les Films de Cannes à Bucarest (24 şi 30 octombrie), care programează în deschidere unul dintre cele mai puternice filme lansate anul acesta la Cannes, Leviathan, în regia lui Andrei Zviaghinţev.

Un articol de Petre Ivan|5 septembrie 2014

După o ediție cu peste 11.000 de spectatori și majoritatea proiecțiilor de seară sold-out, Les Films de Cannes à Bucarest a devenit cel mai așteptat eveniment cinematografic al toamnei. Zeci de premiere, unele introduse de cineaști de renume, elogiați anul acesta la Cannes, masterclass-uri, retrospective și evenimente speciale îi vor ține în priză pe spectatori.

Distins cu Premiul pentru scenariu la Festivalul de la Cannes și descris, fără rezerve, drept „capodoperă” de „The Guardian” și alte mari publicații ale lumii, Leviathan va fi proiectat în premieră pentru spectatorii din România, pe 24 octombrie, într-o seară de gală la București. Unul dintre marii favoriți la Palme d’Or, filmul lui Andrei Zviaghințev este o incursiune în Rusia contemporană, o țară în care oamenii simpli se confruntă cu indiferența, corupția și politica de intimidare a statului.

Un mecanic (Alexei Serebriakov) dintr-un orășel situat în Peninsula Kola, în nord-vestul Rusiei, îl înfruntă cu toate puterile sale pe primar (Roman Madianov), care a pus ochii pe terenul său. Lupta capătă proporții neașteptate, scene de umor negru și absurd intercalându-se cu unele dramatice, disperate.

Titlul este inspirat de lucrarea filosofului Thomas Hobbes despre relația statului cu cetățenii, dar reflectă și o realitate cotidiană pe malul Mării Barents – adeseori, aici eșuează balene, iar carcasele lor uriașe zac printre stânci.

Leviathan, al cărui scenariu, inspirat din întâmplări reale din Rusia, este semnat de regizor și de Oleg Neghin, nu va putea rula în forma originală în cinematografele rusești, din cauza legii care interzice înjurăturile în spațiul public, impusă de guvernul lui Vladimir Putin.

Andrei Zviaghințev (50 de ani) este unul dintre cei mai apreciați regizori contemporani ruși. În 2003, a câștigat Leul de Aur la Veneția, cu filmul The Return. Au urmat The Banishment, care a concurat pentru Palme d’Or în 2007, și Elena, distins cu Premiul Juriului Un Certain Regard în 2011.

„Până în acest punct, nu e nici o îndoială că Zviaghințev e unul dintre maeștrii contemporani” – The Telegraph.

Leviathan va fi distribuit în România de Voodoo Films.

Bridges of Sarajevo

Un alt film adus în premieră de la Cannes, unde a avut parte de o proiecție specială, este Bridges of Sarajevo, un film colectiv semnat de 13 regizori, inclusiv de Cristi

Bridges of Sarajevo

Bridges of Sarajevo

Puiu, Jean-Luc Godard și Sergei Loznitsa. Li se alătură Aida Begić, Isild Le Besco, Leonardo di Constanzo, Pedro Costa, Kamen Kalev, Vincenzo Marra, Ursula Meier, Vladimir Perišić, Marc Recha, Angela Schanelec, într-un film care încearcă să recompună imaginea unui oraș și a unei părți a Europei care încă se vindecă după război.

Potrivit „Variety”, scurtmetrajul lui Cristi Puiu, numit Das Spektrum Europas, în care doi soți, jucați de Marian Râlea și Valeria Seciu, înșiră clișee despre diverse națiuni și etnii, este cel mai amuzant din întregul omnibus. Bridges of Sarajevo va fi distribuit în România de Digital Cube.

Les Films de Cannes à Bucarest a fost iniţiat în 2010 de Cristian Mungiu, cu sprijinul delegatului general al Festivalului de la Cannes, Thierry Frémaux, care a deschis prima ediție și a revenit constant la București, în anii următori. În fiecare an, festivalul aduce filmele câștigătoare ale celor mai importante trofee la Cannes, în premieră.

Les Films de Cannes à Bucarest are loc între 24 și 30 octombrie, la Cinema Patria, Cinema Studio și Elvira Popescu.

Foto: Leviathan – filmedefestival.ro.

12
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, multipremiatul documentar „Cabală la Kabul” (2007), realizat de Dan Alexe, tratează cu tandreţe şi umor rivalitatea ultimilor doi evrei din Afganistan. O rivalitate excelent sugerată şi prin regie şi montaj.

12
/11
/16

DokStation prezintă joi, 1 decembrie, ora 20.00, la Cinematograful Muzeului Țăranului, documentarul „One More Time With Feeling”, în varianta 2D. Filmul care a și deschis prima ediție a festivalului DokStation este prezentat pentru a doua oară în România, în proiecție unică, așa cum va fi proiectat și în cinematografele din lume, pe 1 decembrie.

10
/11
/16

CRONICĂ DE FILM Prezentat în premieră în Competiția de la Cannes și programat recent în cadrul Festivalului Filmului Francez de la București, „Ma Loute”, noua bizarerie a lui Bruno Dumont, este probabil cel mai excentric film din mainstream-ul festivalier al acestui an.

10
/11
/16

Lungmetrajul „Inimi cicatrizate”, câștigător al Premiului Special al Juriului, dar și Don Quijote Prize, oferit de International Federation of Film Societies în cadrul Festivalului Internațional de Film de la Locarno, a fost inclus în competiția oficială a celui mai important eveniment cinematografic din America Latină – Festival Internacional de Cine de Mar del Plata (Argentina). Ajuns la cea de-a 31-a ediție, evenimentul se va desfășura între 18 și 27 noiembrie.

08
/11
/16

Povestea lor în film se desfășoară pe la începuturile cinematografiei mondiale, în epoca filmului mut, când David Griffith a creat modul de a istorisi o poveste pe peliculă, iar Lillian Gish, datorită regizorului, a devenit o stea de cinema.

07
/11
/16

Am luat la bani mărunţi cinematografia română din epoca sa modernă, mai exact din anii ’50 şi până astăzi, şi am ales cele mai bune şi mai îndrăznețe debuturi de ficţiune. Zece titluri semnate de regizori reprezentativi din mai multe generaţii.

05
/11
/16

Relansat pe platforma gratuită Cinepub, „Glissando”, filmul cu care Mircea Daneliuc participa în 1985 la Festivalul de la Veneția, se numără printre cele câteva opere cinematografice din timpul comunismului care au căpătat o faimă ce poate împiedica judecarea lor lucidă în prezent.

04
/11
/16

Meryl Streep va primi la Globurile de Aur din 2017 premiul pentru întreaga activitate Cecil B DeMille. Cu 29 de nominalizări la Globurile de Aur și 19 la Oscar, Meryl Streep este cea mai nominalizată actriță din istoria Hollywoodului.

04
/11
/16

Teatrul pentru Copii şi Tineret „Gong” Sibiu prezintă duminică, 20 noiembrie, de la ora 20:00, proiecţia de gală a filmului „Inimi cicatrizate” în regia lui Radu Jude. Evenimentul va avea loc în prezenţa regizorului şi va fi urmat de o sesiune Q&A (întrebări şi răspunsuri) moderată de Oana Stoica, critic de teatru şi curator al Festivalului Tânăr de la Sibiu.

02
/11
/16

NOUA GENERAȚIE DE ARTIȘTI. Olimpia Melinte, treizeci de ani, actriță, consacrată internațional cu pelicula spaniolă „Canibal”. În curând, va fi din nou pe marile ecrane, în „Perfect sănătos”, noul film al Ancăi Damian. Actriță, dar mai ales mama lui Sasha (doi ani). Un interviu sincer despre cinema și maternitate. Olimpia Melinte se întoarce, iar acum vrea să joace din nou și teatru. A se lua aminte.

02
/11
/16

Pentru al doilea an la rând, Asociația One World Romania aduce, în mai multe licee, filme documentare de scurt-metraj produse de Studioul Alexandru Sahia. Selecția de anul acesta are ca temă copilul ca „resursă națională” și reprezentarea copilăriei în filmele produse de studio în perioada 1960-1989.