Lia Bugnar: „La Teatrul Metropolis nu vor mai fi actori pe scenă și spectatori în sală“
https://www.ziarulmetropolis.ro/lia-bugnar-la-teatrul-metropolis-nu-vor-mai-fi-actori-pe-scena-si-spectatori-in-sala/

Într-un comentariu pe pagina ei de Facebook, Lia Bugnar explică foarte simplu care este situaţia de criză de la Teatrul Metropolis. Redăm mai jos comentariul acesteia.

Un articol de Ziarul Metropolis|5 aprilie 2022

„Actorii care jucam la Metropolis n-am fost platiti din octombrie (acum cateva zile am primit o mica suma din ce ni se datora pentru o gramada de spectacole jucate) pentru ca bugetul dat de primarie a taiat exact banii pentru colaboratori. A dat doar pentru platit lumina, gaz si angajatii teatrului (tehnic si contabila etc, teatrul fiind de proiect, nu are trupa de actori angajati, doar colaboratori). Deci a transformat Metropolisul intr-o cladire si atat, privandu-l de posibilitatea de a plati exact oamenii care fac o cladire sa fie teatru.

In felul asta, teatrul a acumulat o datorie de un milion o suta de mii fata de actorii colaboratori. Bugetul pe anul asta este de un milion. Deci nici macar cat sa plateasca TOATE datoriile de pana acum. Despre jucat in viitor nu mai poate fi vorba, pentru ca George Ivascu nu va mai lasa actorii sa joace spectacole pe care deja stie ca nu are cu ce sa le plateasca. Asta inseamna sa inchizi DE FACTO un teatru.

Nicusor Dan a trimis o comisie de specialisti pentru evaluarea activitatii manageriale a lui George Ivascu (a trimis la toate teatrele). In comisie erau si cativa oameni de la primarie, printre care si doamna Punga, sefa de cabinet a lui Nicusor Dan. Intrebarea pe care a pus-o aceasta femeie a fost de ce n-au fost premiere in 2020. Raspunsul a fost „Pai, n-am avut buget nici sa platesc actorii pentru spectacolele in care jucau deja, de unde premiere?” Si doamna a spus „Pai, aveti trei regizori angajati in teatru!” „Unde, doamna, am? N-am personal artistic angajat. Suntem teatru de proiect.” „Cum n-aveti? Ia uitati aici!” Si i-a aratat pe organigrama trei nume in dreptul carora aparea „regizor tehnic”. Erau trei regizori tehnici, da? Regizorul tehnic este seful masinistilor, are grija sa se puna decorul cum trebuie, anunta actorii cand au spectacole, de-astea. Ca sa intelegi nivelul de pregatire al oamenilor care au venit sa dea note pentru activitatea manageriala a unui teatru de proiect. Nu numai ca n-aveau nici cea mai vaga idee ce inseamna un teatru de proiect, dar nu stiau nici macar cum functioneaza un teatru de orice fel. Ce inseamna un regizor tehnic, o cabiniera, o contabila, un colaborator.

Si, in caz ca intrebi si asta, Nicusor Dan stie lucrurile astea, i le-am spus. A zis, OK, lasati-ma sa ma interesez, dupa care n-a mai raspuns la telefon. Si a trimis acest buget pentru anul asta, buget care e cu o suta de mii mai mic decat datoriile pe anul trecut. Te-am lamurit? Inca un detaliu, daca tot m-ai pornit, Ivascu, pentru ca nu a mai putut programa spectacole luni intregi, a oferit teatrul spectacolelor de absolventa si master de la UNATC, sa-si tina acolo reprezentatiile, sa-i vada si pe ei lumea, cu intrare gratuita. Doamna Punga a spus ca e „conflict de interese, ca Ivascu este implicat in activitatea UNATC si face un serviciu scolii”. I-am spus-o si pe-asta lui Nicusor Dan care a zis „Da’ asta-i un lucru foarte bun, ca studentii sa joace acolo, daca li se da ocazia. Lasati-ma sa ma interesez.”

CITIȚI ȘI Scrisoare deschisă a echipei Teatrului Tineretului „Metropolis” către publicul spectator 

Dupa care a bagat capul in nisip ca strutul si n-a mai raspuns la telefon. Avusesem certitudinea ca nu are idee ce se intampla, dar, dupa ce a stat o ora pe telefon cu noi si a luat un curs intensiv despre ce inseamna teatru de proiect, a pus intrebari punctuale la care i s-a raspuns in cele mai mici detalii, a ales sa nu mai raspunda la telefon. O sa-i scriem o scrisoare publica, nu ca ne-am face vreo iluzie ca ii pasa real de ce se intampla cu teatrul romanesc. Da’ macar pentru simetrie, pentru echilibru. La cat am putut sa urlam toti pentru el in campanie, cred ca aceia pe care i-am influentat au dreptul si la epilog“, a scris Lia Bugnar, actriță, dramaturg și regizoare.

Reacția lui Nicușor Dan

🔴Dezmint categoric o știre falsă care circulă de ieri pe Internet: Teatrul Metropolis NU se închide!
🟢Ce se închide, însă, e robinetul risipei. Sunt în această perioadă controale și evaluări la teatrele bucureștene din subordinea PMB, inclusiv evaluări ale conducerilor.
🟢O chestiune adiacentă: e regretabil că trei dintre directorii de teatru care de-a lungul vremii au incriminat lipsa de transparență în evaluarea managementului nu și-au dat acordul ca evaluările să fie publice, în format online.
🟢Am fost și rămân susținător al culturii, dar, în același timp, nu voi renunța la ideea de a pune în ordine teatrele, chiar dacă asta nemulțumește. Aș fi preferat să nu vorbesc încă despre acest subiect, fiindcă evaluările la teatre sunt în desfășurare, dar știrile false trebuie combătute. Voi da mai multe detalii după încheierea evaluărilor.

„Nu mai dezmintiti categoric domnule Nicusor Dan! Ati incalcat legea si stiti asta foarte bine. Nu ati respectat un buget APROBAT, ati trimis luna de luna sume mult mai mici decat cele APROBATE de primarie, astfel incat noi, actorii colaboratori de la Metropolis nu am fost platiti din octombrie. Teatrul a acumulat datorii de 1 milion o suta de mii de lei fata de 306 colaboratori. Un teatru de proiect, teatru fara trupa angajata, nu poate supravietui daca-i taiati finantarea pentru colaboratori. Stiti aceste lucruri, vi le-am spus personal. Ati si parut ca intelegeti. Bugetul pe 2022 asigura doar functionarea teatrului ca o cladire goala si face imposibila orice colaborare artistica. Ati reusit sa transformati un teatru intr-o cladire cu lumina si gazul platite si atat. TEATRUL NU E O CLADIRE. Pe PDF-ul de pe site-ul primariei nici macar nu ati avut bunul simt de a trece datoriile pe care teatrul, din cauza dumneavoastra, le-a acumulat. Macar taceti din gura si lasati-ne in durerea noastra, ca am fost fraieri si v-am votat!“, a replicat Lia Bugnar.

Despre ancheta de la Metropolis

Lia Bugnar: „Oameni buni, circula sintagma asta cu „Nicusor face o ancheta la Metropolis” si de-aia fac astia scandal. „Bravo, Nicusor, asa le trebuie, ca-si bateau joc de banu’ public cu nemiluita!” Sa ne intelegem, Nicusor Dan nu face nicio ancheta. Niciuna. Ce se intampla este evaluarea anuala a activitatii managerilor de teatru. Anuala, da? A facut-o fiecare primar, an de an, la toate teatrele, in acelasi timp. E ca teza, ca bacu’, nu e un bau-bau, nu vine ca o surpriza neplacuta. E o evaluare la care se dau note, exact ca la scoala. Deci Nicusor Dan nu e acest Vlad Tepes care le arata el lor. Nu. Face, ca fiecare primar dinaintea lui, evaluarea anuala, obligatorie prin lege. Tot prin lege, este obligatoriu ca aceasta comisie de evaluare sa fie alcatuita din reprezentanti ai primariei si experti in management cultural. Acesti reprezentanti ai primariei, tre’ sa se priceapa si ei la asta, un pic macar, ca sa poata evalua activitatea manageriala a unui teatru. Anecdota zilei vine de la doamna Punga, fosta sefa de cabinet a domnului primar si actual administrator al Bucurestiului care, membra de vaza a acestei comisii, a intrebat indignata de ce regizorii tehnici din teatru nu au regizat spectacole. Si cu asta am incheiat subiectul „anchetei” de la Metropolis in urma careia se inchide teatrul. Teatrul nu se inchide. Ramane deschis. Atata ca nu vor mai fi actori pe scena, spectatori in sala, reflectoare aprinse, repetitii, decoruri montate. Nimic din toate astea, pentru ca primaria nu a dat niciun ban pentru sustinerea spectacolelor viitoare, doar pentru plata datoriei deja acumulate fata de actori si nici aia toata. Deci, in afara de actori pe scena si spectatori in sala, totul va fi exact ca inainte la Metropolis.“

01
/10
/12

Pianistul Richard Clayderman, supranumit „Prince of Romance”, va susţine un concert la Sala Palatului din Bucureşti, pe 21 martie 2013, potrivit unui comunicat al organizatorilor, Phoenix Entertainment. Richard Clayderman le va oferi romanticilor de toate vârstele aproximativ două ore de reverie, timp în care publicul va avea şansa să asculte şi melodii de succes internaţional, […]

01
/10
/12

Primul Festival internaţional al orchestrelor radio – „RadiRo” -, desfăşurat la Bucureşti în perioada 23 – 29 septembrie, a dovedit că această iniţiativă a fost una de succes, susţine, într-un comunicat organizatorul manifestării, Radio România. Evenimentul le-a oferit iubitorilor de cultură posibilitatea de a rămâne în contact cu vedetele „primei ligi” a muzicii clasice europene […]

01
/10
/12

Muzeul Naţional de Istorie Naturală „Grigore Antipa” a demarat luni proiectul „Muzeul Tuturor”, prin care îşi propune să faciliteze accesul persoanelor cu dizabilităţi la patrimoniul cultural al instituţiei. În deschiderea evenimentului a fost organizat un spectacol, la care au participat actori, dar şi angajaţi ai muzeului costumaţi în haine de epocă. Spectacolul, realizat special pentru […]

01
/10
/12

Cea de-a doua ediţie a evenimentului „Zilele culturii ruse” se va desfăşura în perioada 20 noiembrie -7 decembrie la Bucureşti, potrivit unui comunicat al Ambasadei Rusiei în România.   Evenimentul va începe pe 20 noiembrie cu o expoziţie de pictură cu vânzare organizată de centrul de artă rusesc „Heart of art” Moscova, în sala de […]

01
/10
/12

Scriitorul britanic de origine indiană Salman Rushdie este de părere că literatura şi-a pierdut în mare parte influenţa în Occident, iar când vine vorba de lucruri importante în locul scriitorilor se fac auzite vedetele de film, relatează luni agenţia Reuters. Rushdie /65 de ani/, care tocmai şi-a lansat o autobiografie referitoare la anii petrecuţi în […]

01
/10
/12

Casa Artelor, un spaţiu nou şi modern situat în sectorul 3, a intrat, începând de duminică, în circuitul cultural bucureştean, la eveniment fiind prezenţi numeroşi artişti. În cadrul manifestării pianistul Horia Mihail a oferit pe noul pian Steinway, achiziţionat special pentru acest edificiu, un concert extraordinar de muzică clasică. Casa Artelor a găzduit, totodată, şi […]

01
/10
/12

‘Vila Klimt’ din Viena, care i-a servit de atelier pictorului austriac Gustav Klimt din 1911 până în 1918, anul morţii sale, şi-a redeschis porţile duminică, după o renovare care s-a ridicat la 2 milioane de euro, finanţată de statul austriac, relatează afp.com. Vila, aflată în vestul Vienei, nu mai seamănă prea mult cu cea care […]

01
/10
/12

1875 – Ion Creangă a debutat în revista „Convorbiri literare” cu „Soacra cu trei nurori”. Este considerat a fi unul dintre clasicii literaturii române mai ales datorită operei sale autobiografice „Amintiri din copilărie”. (n. 1 martie 1837 – d. 31 decembrie 1889) 1855 – A apărut „Steaua Dunării”, jurnal politic, literar şi comercial sub conducerea […]

28
/09
/12

Albumul „Maşinile Regelui”, apărut la Editura Curtea Veche Publishing, aparţinând Principelui Radu al României, a fost lansat, vineri, la Muzeul Naţional de Istorie a României (MNIR). Lansarea, la care a participat Principesa Moştenitoare Margareta, a sărbătorit o pasiune de peste opt decenii a Regelui Mihai I al României – automobilul. „Maşinile regelui fac parte din […]

28
/09
/12

Patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel aniversează, duminică, cinci ani de la întronizare (30 septembrie 2007), evenimentul fiind marcat prin organizarea unei serii de manifestări, informează, vineri, Biroul de presă al Patriarhiei Române.   Patriarhul va oficia Sfânta Liturghie în Catedrala patriarhală, de la ora 9.30, înconjurat de ierarhii membri ai Sfântului Sinod al BOR. După […]

28
/09
/12

Artistul francez Laurent Weiss, care a lucrat şi pentru grupul Hermes, este prezent la Bucureşti pentru a realiza o grădină-instalaţie în holul Gării de Nord, care va putea fi admirată în perioada 27 septembrie – 7 octombrie. Specializat în arta tradiţională a împletiturilor din răchită, artistul francez a creat un complex de instalaţii efemere din […]

28
/09
/12

‘După dealuri’ este un film excelent, chiar dacă nu ca ‘lovitura de trăsnet’ intitulată ‘4 luni, 3 săptămâni şi 2 zile’, iar concepţia strălucitoare a regizorului Cristian Mungiu pare să fi devenit tot mai puternică, scrie Farran Smith Nehme pe blogul New York Post, despre ultima peliculă a celui mai titrat cineast român al momentului, […]

28
/09
/12

În 1991, a încetat din viaţă Miles Davis, cântăreţ de jazz, compozitor şi conducător de orchestră (n. 26 mai 1926). 1737 – Ioan Inochentie Micu Klein a prezentat Dietei ungare un memoriu, în numele „naţiunii române” din Transilvania, faţă de refuzul episcopului de a înlocui termenul „naţiune” cu acela de „români” sau de „plebea românească”. […]

27
/09
/12

Dorina Lazăr, directorul Teatrului Odeon, a fost decorată cu Ordinul Artelor şi Literelor în grad de Cavaler, de către Ministerul Culturii şi Comunicării din Franţa. Titlul de Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor este un omagiu adus personalităţilor care s-au distins prin creaţia lor artistică în domeniul culturii şi comunicării sau prin contribuţia adusă la […]

27
/09
/12

Un spectacol bazat pe o piesă japoneză a dramaturgului Chikamatsu Monzaemon va fi jucat, în premieră, de actori europeni, pe scena Teatrului Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, prima reprezentaţie fiind programată joi seară. „O poveste japoneză” reprezintă debutul regizorului japonez Masahiro Yasuda pe scena teatrală din România, spectacolul fiind o adaptare după piesa „Asasinarea unei […]