Liminal, un festival pentru“Viața bună”
https://www.ziarulmetropolis.ro/liminal-un-festival-pentruviata-buna/

Liminal, primul festival de artă, ştiinţă şi tehnologie din Bucureşti, va avea loc în perioada 31 octombrie – 5 noiembrie. Festivalul propune publicului o expoziţie de artă trans-media, o serie de discuţii teoretice şi un hackathon în cadrul căruia participanţii vor dezvolta sisteme şi dispozitive de teraformare pentru a coloniza alte planete.

Un articol de Petre Ivan|19 octombrie 2017

Liminal își propune să angreneze publicul într-o serie de experiențe relevante din perspectiva impactului noilor tehnologii asupra vieții în perioada contemporană.

Tema primei ediții, “Viața bună”, investighează în cadrul a trei mari evenimente, împreună cu un grup internațional de artiști, teoreticieni, filosofi și profesioniști din sfera științifică și tehnologică, modurile în care ne raportăm la viață, în toate aspectele ei, imaginând o serie de posibile scenarii pentru viitor ținând cont de particularitățile specifice revoluției tehnologice actuale.

Expoziția “The Good Life”, ce va fi vernisată pe 31 octombrie la Palatul Cantacuzino, deschide festivalul Liminal propunând o selecție internațională de lucrări ce au la bază un proces complex de cercetare și care se situează la intersecția dintre artă, filosofie contemporană, activism și tehnologie.

Aceasta va fi urmată de Liminal Talks – sesiune de discuții ce va avea loc pe 2 noiembrie, la Point Art Hub, când vom explora felul în care tehnologia ne modelează percepția asupra vieții și implicit modul de raportare și de a acționa în cadrul acesteia. James Williams (directorul Institutului pentru Studiul Internetului de la Universitatea Oxford), Constantin Vică (specialist în filosofia noilor tehnologii), Abby Rose (co-director al organizației Tech For Good Global din Londra), teoreticianul Ștefan Tiron, Maria Guță (director creativ al World Virtual Reality Forum din Elveția) și Rachel Uwa (“School of Machines, Making and Make-Believe” din Berlin) sunt invitații ediției Viața Bună și vor oferi diferite perspective ale impactului tehnologiei asupra culturii contemporane și a stilului nostru de viață.

Tot în cadrul acestui eveniment se va lansa publicația Mindcraft Stories,ce constituie un preambul tipărit al unei platforme online care se implică în cele mai noi dezbateri din aria științelor și tehnologiilor, realizând o radiografiere a inovației și creativității socio-tehnice din toată lumea. Evenimentul se va încheia cu o petrece animată de Orbita Lacustră.

Cel de-al treilea eveniment al festivalului este un hackathon de teraformare ce urmărește un scenariu imaginat de echipa Modulab: ducem mai departe, ca specie, instinctul de explorare și ocupare a unor noi teritorii. Noile condiții de pe planeta Pământ ne împing să dezvoltăm o colonie pe o planetă nelocuibilă. Scopul echipelor ce participă la hackathon este acela de a dezvolta și crea, având la dispoziție componente, unelte și expertiză din partea Modulab, cele mai creative dispozitive sau kit-uri ce pot fi utilizate pentru a modifica condițiile de pe planeta respectivă astfel încât să poată susține viața umană. În seara zilei de 3 noiembrie se va da startul hackathonului ce va dura până la sfârșitul zilei de 5 noiembrie.

Liminal este un proiect realizat de Modulab, o platformă interdisciplinară de explorare a noilor tehnologii în relație cu arta, design-ul, inovația socială, spațiul public, cultura populară și industriile creative. Utilizând tehnologia ca mediu de exprimare, proiectele Modulab explorează dimensiunea poetică a tehnologiei, eliberând-o de necesitatea funcționalității pragmatice fără a o abandona la nivel decorativ.

Mai multe informatii se pot găsi, aici.

*

Artiști expoziție:

Modulab (www.modulab.ro)

Oliviu Lugojan Ghencea (http://datumexplorer.universalassemblyunit.com)

Garnet Hertz (http://www.disobedientelectronics.com/)

Alan Brown – Automated Poetry Machine

Nita Mocanu & Marius Stoica: Network Expressions (http://etho.tk/)

*

Vorbitori conferință:

Constantin Vică – specialist în etica noilor tehnologii

James Williams – director al organizației “The Internet study Institute at Oxford University) – US

Ștefan Tiron (teoretican) – Berlin

Abby Rose (Tech For Good Global) – UK

Maria Guță – artista și Creative Director WVRF – Elveția

Rachel Uwa fondatoare a School of Machines, Making and Make Believe – Berlin

*

Adrese:

Expoziție “The Good Life” – Palatul Cantacuzino, Calea Victoriei 141

Sesiune de discuții “Mindcraft Stories” – Point Art Hub, Strada General Eremia Grigorescu 10

Terraforming Hackathon  – Modulab, str. Viitorului 153

Foto: – facebook

https://www.facebook.com/liminalfestival/

02
/11
/21

Joi, 4 noiembrie, are loc la MNȚRplusC, în cadrul Muzeului Național al Țăranului Român (Str. Monetăriei nr. 3), deschiderea expoziției „Nu vorbim despre sclavie modernă”, cea de-a doua din seria „Politici ale non-acțiunii”, semnată de artista Nona Șerbănescu în colaborare cu curatorul Eugen Rădescu.

26
/10
/21

Școala de Valori a dat startul înscrierilor pentru cea de-a șaptea ediție a Burselor stART și pune la bătaie 30 de burse, cu o valoare individuală de 6.000 de lei. Acestea pot fi accesate de elevii care sunt la liceu, talentați la pictură, desen, muzică și artele viitorului (v-logging, blogging, scriere creativă, fotografie), care se pot înscrie pe baza unui portofoliu.

26
/10
/21

De astăzi, platforma www.muzeulabandonului.ro este activă. Se deschide, astfel, aleea către Muzeul Abandonului. Muzeu-forum digital și participativ. În această etapă a proiectului veți putea explora exteriorul clădirii muzeului și câteva dintre facilitățile proiectului. Interiorul și expozițiile muzeului vor fi disponibile în curând, alături de zeci de povești despre abandon, speranță, contorsionări și reveniri spectaculoase ale sufletului.

16
/10
/21

Răzbunare, dragoste și disperare, toate topite într-o singură flacără mistuitoare. Arii celebre, coruri tulburătoare, conflicte dramatice de neuitat, toate vă așteaptă în premiera spectacolului Norma de Bellini ce le va aduce pe scena Operei Naţionale Bucureşti între 21 şi 24 octombrie pe celebrele Elena Moşuc – Norma şi Ruxandra Donose – Adalgisa, alături de care va evolua tenorul Daniel Magdal – Pollione.

13
/10
/21

În luna octombrie, galeria neconvențională Celula de artă propune două exerciții de introspecție, la fel de necesare dar fiecare propunându-și scopuri și rezultate diferite. Artistul plastic contemporan Beaver expune lucrarea “exe cute”, o juxtapunere a grotescului cu gingășia până pe 14 octombrie iar între 15 – 30 octombrie în galerie se va putea vedea instalația imersivă “Cenușa memorie” a Ancăi Coller, ce încapsulează emoțiile artistei în urma unui incendiu care i-a distrus atelierul..

11
/10
/21

Despre școlile din mediul rural, mai ales cele din mici sate care par uitate de lume și autorități, se știe că se confruntă cu mari probleme, începând de la cele legate de infrastructură, până la absența tehnologiei necesare procesului de educație. Însă aceasta nu mai este și situația Școlii Gimnaziale nr. 2 din satul Progresu, comuna Sohatu, județul Călărași. După ce ani de zile profesorii și elevii „s-au descurcat”, după cum ei înșiși spun, cu condițiile grele în care au învățat – toalete în curte, frig în clase, acoperișul deteriorat prin care se strecura ploaia – școala este acum complet renovată și, mai mult, folosește o platformă de management educațional de ultimă oră. Totul a fost posibil prin implicarea directorului școlii, Daniela Niculescu, care „și-a strigat” nevoile pe platforma HartaEdu lansată de Narada.

08
/10
/21

În epoca rețelelor de socializare, a selfie-urilor și filtrelor de tot felul, când o imagine se face și se desface în câteva secunde și toți visăm la gloria efemeră, conform butadei enunțate de Andy Warhol, dilemele și sensurile autoreprezentării încă sunt discutate. Căci a te reprezenta, indiferent de epocă, nu este un gest lipsit de semnificații estetice și sociale. Un articol de Monica Neațu.