Lipicioşii, un alt soi de entertainment
https://www.ziarulmetropolis.ro/lipiciosii-un-alt-soi-de-entertainment/

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului.

Un articol de Ziarul Metropolis|12 decembrie 2013

Într-un decembrie friguros al anului 2012, câţiva tineri actori s-au adăpostit în cafenelele şi în pivniţele încălzite şi cochete ale Sibiului. Aveau cu ei o tolbă plină de poveşti, ceva instrumente şi o poftă nebună de a inventa „un alt soi de entertainment”. Aşa s-au născut o trupă cu un nume cărnos, „Lipicioşii”, şi un spectacol altfel, „Despre vise şi alte amăgiri” – un mix de teatru şi muzică live (cântată vocal, dar şi la tot felul de instrumente – de la chitară şi acordeon, la tocător de lemn).

Spectacolul a fost jucat pe scene tradiționale (în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Sibiu, al maratonului „25 de ore de teatru non-stop” de la Sibiu, al Festivalului Naţional de Teatru Independent, Bucureşti), dar și în cafenele, în sate părăsite, în biserici, în cimitire, pe malul mării, în grădina magică a lui Frau Elsa din Vama Veche.

În vara acestui an, Lipicioșii au susținut chiar și un concert cu un singur spectator – ciobanului Aurel, unicul locuitor din satul Engeltal din inima Transilvaniei.

Lipicioșii sunt patru: Bogdan Sărătean (regizor, pedagog și actor al Teatrului Național din Sibiu) aka „Mistreţul Cu Colţii Degeaba”, Claudiu Fălămaş (actor) aka „Piticul Cioplitor”, Andrada Grosu (actriță) aka „Dada EmbaraSada” și Dan Ţilea (MC Matli) aka „Matli Câinele Vostru”. Iar povestea pe care o creează e cu urlete, și crime, și iubire, și mistreți, și câini… dar nu e „Stăpânul Inelelor”, subliniază Bogdan.

Scenele comice, cu iz suprarealist, curg pe muzica live compusă de Claudiu Fălămaş şi de MC Matli. Versurile îi aparţin dramaturgului Flaviu Suhastru, iar muza Lipicioşilor este Andrada Grosu.

Lipicioșii împlinesc pe 13 decembrie un an de activitate. De ziua lor, îi puteți asculta la Timișoara (de la ora 20.00, la Cuib D’Arte).

Pe 15 decembrie (se) joacă și cântă în orașul de baștină, Sibiu (în Bohemian Flow Art&Pub, de la ora 21.00).

04
/09
/23

Care-i faza cu muzica, adolescenții, societatea? La aceste întrebări își propune să răspundă Arhiva de Sunet în noul sezon al podcastului Arhiva de Sunet – Arhiva ZET, derulat alături Asociația Minitremu și Studiourile Ferentari, ce explorează rolul muzicii în viața noilor generații, din perspectiva adolescenților și tinerilor din Timișoara și București

04
/09
/23

În cadrul Seriei Concertelor de la Ateneu are loc azi de la 17:00 al doilea concert al Orchestrei Cameristi della Scala, sub bagheta dirijorului Wilson Hermato, într-o formulă cu trei soliști: violoncelistul Daniel Müller-Schott și doi laureați ai Concursului Internațional George Enescu 2022, violonistul Ștefan Aprodu și pianistul George Todică.

04
/09
/23

Balkanik Festival – Home of World Music, ajuns la ediția X, se va desfășura între 8 și 10 septembrie, la București, în Grădina Uranus și pe Strada Uranus, conturând într-o atmosferă unică trei zile pline de concerte live, un târg meșteșugăresc amplu, expoziții, DJ seturi, ateliere, demonstrații, dezbateri, relaxare în natura din mijlocul orașului, la umbra turnului de apă proiectat de Anghel Saligny.

03
/09
/23

Seria Concertelor pentru familii și copii debutează azi, de la ora 11:00, la Teatrul Odeon, cu concertul ”Orchestra merge la Zoo” al ansamblului Camerata Regală, sub bagheta dirijorului Andrei Feher. Muzicienilor le vor sta alături muzicologul Cristina Bohaciu Sârbu și actorul Mihai Bisericanu, în rol de narator.

02
/09
/23

Cum se simte Dora Gaitanovici după un concert bun? Parcă plutește. Mental, rămâne pe scenă multe alte zeci de minute după ce a coborât în lumea reală.

01
/09
/23

Creativitatea dobândește o nouă definiție la cea de-a 18-a ediție a Festivalului Internațional de Film de Animație Animest. Între 6 și 15 octombrie, singurul eveniment cinematografic din România care califică filme pe lista candidaților eligibili la Oscaruri aduce pe marile ecrane din capitală cea mai bogată și mai diversă selecție de filme de până acum.