Lisa Simone, The Kenny Werner Trio și Trilok Gurtu, la Bucharest Jazz Festival
https://www.ziarulmetropolis.ro/lisa-simone-the-kenny-werner-trio-si-trilok-gurtu-la-bucharest-jazz-festival/

ARCUB face primele dezvăluiri cu privire la numele artiştilor care vor urca în această toamnă, între 19 şi 25 septembrie 2016, pe scena celei de-a cincea ediţii Bucharest Jazz Festival din Piaţa George Enescu.

Un articol de Liliana Matei|27 iulie 2016

Cântăreața de soul Lisa Simone, fiica celebrei Nina Simone, trupa unuia dintre cei mai erudiți și viscerali pianiști, The Kenny Werner Trio, și neconvenționalul percuționist indian, Trilok Gurtu, sunt doar câteva din capetele de afis ale festivalului. Cu un nou director artistic, Teodora Enache, și o nouă perioadă de desfășurare, Bucharest Jazz Festival anunță o doză concentrată de jazz, concertele live fiind completate, în fiecare seară, cu expoziții, conferințe, proiecții și numeroase alte evenimente conexe.

După ce, pe scena Bucharest Jazz Festival 2016 din Piața George Enescu, vor urca legende ale jazzului românesc și internațional, artiști aflați la debut și talente nedescoperite, a cincea zi de festival este rezervată artistei care împarte nu doar același nume de familie cu legenda soul-gospel-jazz, Nina Simone, ci și aceeași pasiune pentru muzică. Vineri, 23 septembrie de la ora 9:30 PM, Lisa Simone, fiica Ninei Simone, vine la Bucharest Jazz Festival cu My World, ultimul său album lansat în martie 2016, un soul modern tentat de o tușă de muzicalitate africană, în care piesele spirituale se îmbină cu bucăți de funk-groove.
Jazzul contemporan american este reprezentat la Bucharest Jazz Festival 2016 de trio-ul compozitorului și pianistului nominalizat la premiile Grammy și câștigătorul unei burse Guggenheim, Kenny Werner. Cu 15 ani de concerte și cinci albume influente la activ, muzica trupei The Kenny Werner Trio e recunoscută pentru flexibilitatea basului lui Johannes Weidenmueller, improvizația tobelor lui Ari Hoenig și sufletul și știința pianistului de clasă mondială, Kenny Werner. Sâmbătă, 24 septembrie, de la ora 9:30 PM, Bucharest Jazz Festival 2016 prezintă în Piața George Enescu, concertul The Kenny Werner Trio.

Nota de final a celei de-a cincea ediții Bucharest Jazz Festival o dă unul dintre cei mai inovativi percuționiști, Trilok Gurtu. Acompaniat de Jonathan Ihlenfeld Cuniando la bas, de Tulug Tirpan la pian și de Frederik Koester la trompetă, Trilok Gurtu urcă pe scena din Piața George Enescu, duminică, 25 septembrie, de la ora 9:30PM, pentru un recital live de world music.

Accesul la toate reprezentațiile din cadrul festivalului este gratuit.

28
/06
/20

Vești bune pentru industria muzicală și nu numai: cea de-a cincea ediție a Mastering The Music Business, primul și cel mai mare eveniment organizat în România pe teme de industrie muzicală, va avea loc în perioada 29 - 31 iulie într-un nou format.

24
/06
/20

Săptămânal, miercurea, începând din 1 iulie, seria de concerte open air cu artiști locali din zona alternative – Backyard Acoustic Season – se reinstalează pe terasa de la Expirat, la inițiativa Overground Music, într-un format reconsiderat și adaptat situației și locului, renunțând la tiparele unui concert clasic, pentru un public restrâns de aproximativ 100 de persoane per reprezentație.

24
/06
/20

După trei luni în care Qreator – Home Together Edition a fost platforma de exprimare online pentru cei mai importanți artiști din România, seria de evenimente ajunge la final. Ultima reprezentație va fi una memorabilă, un recital cu Angela Gheorghiu. Joi, 25 iunie, de la ora 18:30, marea soprană va susține un recital live transmis online pe pagina de Facebook a Qreator.

23
/06
/20

Proiectul Poveştile instrumentelor a fost conceput într-un fel şi se naşte în alt fel, în Noaptea de Sânziene a anului 2020, în vremuri în care a vrea să faci artă, oriunde în lume, a devenit neînchipuit de dificil, în vremuri în care artiştii cu şi modul lor de expresie sunt reduşi, aproape, la tăcere, în vremuri în care artiştii par, celor mulţi, neesenţiali.

22
/06
/20

Pe 21 iunie 1982, Parisul cânta și dansa pentru prima oară marcând Sărbătoarea Muzicii în ziua solstițiului de vară. Inițiativă a ministrului culturii francez de la acea dată – Jack Lang – și a compozitorului și muzicologului Maurice Fleuret, Fête de la Musique a devenit treptat o sărbătoare internațională a muzicii, marcată în peste 120 de țări din lume în fiecare an, pe 21 iunie, prin evenimente dedicate muzicii, derulate cel mai adesea în aer liber.

08
/06
/20

OAMENII MUZICII Pe 8 iunie 1810 la Zwickau, în Regatul Saxoniei, se năștea Robert Schumann, fiul unui librar care avea să devină un pianist ratat dar și unul dintre marii compozitori ai Romantismului. Un destin marcat de instabilitate psihică dar și de inspirații muzicale impresionante.

06
/06
/20

Tinerilor artişti lirici care-şi dedică viaţa Artei Sacre a Cântului, tuturor brăilenilor, ca şi publicului de pretutindeni, care împreună cu noi trăieşte de un sfert de secol bucuria imensă a marii muzici, cinstind memoria legendarei soprane Hariclea Darclée, sutelor de mii de telespectatori care îndrăgesc emisiunile consacrate Festivalului, Concursului Internaţional de Canto şi Cursurilor mele de Măiestrie Artistică le trimit acest mesaj de iubire în speranţa că ne vom reîntâlni cât mai curând.

06
/06
/20

Deschiderea teatrelor din România spre publicul lor este deja posibilă de câteva zile. Aflat printre primii care şi-au asumat curajul propunerii unor evenimente în aer liber, Teatrul Național de Operă și Balet “Oleg Danovski”, îşi invită publicul deja în acest week-end în parcul din faţa teatrului, pentru a participa la două concerte, dând semnalul reînsuflețirii vieții culturale constănțene, după o perioadă dificilă și neobișnuită în care lumea a încetat să mai funcționeze după regulile obișnuite.