Literatura via cinema, la Festivalul Emineschool din Bucureşti
https://www.ziarulmetropolis.ro/literatura-via-cinema-la-festivalul-emineschool-din-bucuresti/

Publicul bucureştean va putea descoperi literatura prin intermediul cinematografiei, între 6 şi 8 aprilie, la Emineschool, un festival de film dedicat culturii scrise, care propune ecranizări celebre, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi documentare despre autori români şi străini.

Un articol de Petre Ivan|27 martie 2015

Literatura via cinema / Festival de film dedicat culturii scrise, Emineschool BFF încearcă să acopere o arie de interes larg. Relaţia dintre literatură şi film nu se rezumă la clasicele ecranizări, ea incluzând, printre altele, documentare şi booktrailere.

Contrar oricăror aşteptări tradiţionale, autorul devine un personaj cu un potenţial uriaş de expresie, indiferent de mediul său de manifestare.

Povestea lui, pe măsură ce câştigă teren cinematografic, poate dovedi că între cele două arte, cea cinematografică şi cea literară, există o relaţie specială, se arată pe site-ul evenimentului cinematografic.

Emineschool propune o formulă de a îmbina reţeta de succes a marelui ecran cu imaginile-document cu autorii români şi străini, o soluţie concretă de a prezenta scriitorii publicului tânăr (şi şcolar) altfel decât în modul obişnuit.

Emineschool BFF invită publicul, între 6 şi 8 aprilie, la Cinemateca Union, la trei zile de proiecţii, discuţii şi întâlniri cu scriitorii la cinema şi cu filmul prin literatură.

Festivalul este unul independent, această primă ediţie fiind una necompetiţională.

Fiecare ediţie a festivalului Emineschool va încerca să aducă în faţa publicului ecranizări celebre, dar şi avanpremiere şi premiere ale documentarelor cu şi despre scriitori români şi nu numai.

Foto: Literatura via cinema – cinemagia

04
/10
/22

Clasicul film "Manasse" (1925), de Jean Mihail, poate fi redescoperit acum în versiune restaurată 4k, ceea ce înseamnă că imaginea are un aspect cât mai apropiat de cel al peliculei originale. Filmul poate fi văzut la Cinemateca Eforie.

27
/09
/22

O nouă generație de cineaști scandinavi face valuri, păşind pe urmele lui Ingmar Bergman, Lars von Trier și a mișcării Dogma. În acest an, trei regizori complet diferiţi, dar cu viziuni la fel de puternice, au participat în competiția de la Cannes.

26
/09
/22

Cea de-a VIII-a ediție a „Premiilor Constantin Chiriac” a avut loc în 23 septembrie 2022, în Prisăcani, satul natal al lui Constantin Chiriac, directorul general al Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu și președintele Festivalului Internațional de Teatru de la Sibiu, inițiator al acestei competiții prin care elevii sunt recompensați pentru creațiile lor literare.

23
/09
/22

Javier Bardem, unul dintre cei mai cunoscuți actori ai momentului, câștigător al premiilor Oscar, Globul de Aur, Goya și Bafta, revine pe marile ecrane din România în rolul principal din “Cel mai Tare Șef”, cea mai nouă comedie a multi-premiatului regizor spaniol Fernando Leon de Aranoa. Filmul intră în cinematografele din țară pe 4 noiembrie.

22
/09
/22

Delta Bucureștiului, în regia Evei Pervolovici, va putea fi văzut de vineri, 23 septembrie, în cinematografele din București (Cinema Elvire Popesco, Cinema Eforie, Cinema Muzeul Țăranului, Union), Arad (Cinema Arta), Bistrița (Cinema Dacia), Cluj (Cinema Arta, Cinema Victoria), Iași (Cinema Ateneu), Timișoara (Cinema Timiș), însă urmează să fie programat și la Brașov, Bârlad și Sibiu.

21
/09
/22

„Garantat 100%” începe noul sezon cu o ediţie eveniment. Hiromi Uehara, una dintre cele mai mari compozitoare şi pianiste de jazz ale momentului, este invitata lui Cătălin Ştefănescu în prima ediţie a noului sezon „Garantat 100%”. Urmărim ediţia pe 25 septembrie, ora 19.00, la TVR 1.

21
/09
/22

În luna octombrie, la History Channel puteți urmări un documentar despre aurul dacilor, un nou sezon din emisiunea „Așii amanetului”, un film despre viciile pe care le împărtășim și o istorie a armelor.