Live acum – expoziția online Razvan Anton: Time Capsules
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-acum-expozitia-online-razvan-anton-time-capsules/

Noua expoziţie online prezentată de Gaep – Răzvan Anton: Time Capsules (3 – 30 noiembrie 2020) – pune sub lupă procesul din spatele lucrărilor recente ale artistului, ce conectează desenul de fotografie şi imaginea în mişcare.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Această prezentare se adaugă expoziției personale Răzvan Anton: Studies of Gaze, deschisă în galeria din București până pe 7 noiembrie, și reprezintă cea de-a patra expoziție online organizată de Gaep, după seria Resilience Test, care i-a avut ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august). 

Desfășurată în Viewing Room, un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Răzvan Anton: Time Capsules evidențiază procesul de lucru al artistului, bazat pe timp, și abordarea lui nuanțată față de urmele trecutului relevante în prezent. Heliografiile („fading studies”) și videoul („reflective study”) incluse în expoziție își au originile în cercetarea Arhivei de Fotografie de Presă Minerva și a Arhivei și Bibliotecii Comunității Evreiești din Mediaș. Răzvan Anton a făcut parte din grupul de artiști care au coordonat proiectul de arhivare digitală a colecției Minerva, constând în fotografii de presă realizate în ultimele trei decenii ale regimului comunist de fotojurnaliștii de la cotidienele clujene Făclia și Igazság. Ulterior, între 2016 și 2018, a fost artist în rezidență la Casa de lângă Sinagogă, care adăpostește arhiva și biblioteca populației evreiești din Mediaș – pe vremuri o comunitate dezvoltată, acum absentă din cauza emigrației în masă în perioada anilor ’50-’60.  Lucrând cu imagini și obiecte din aceste arhive, el a dezvoltat treptat o cercetare vizuală ce asociază strategii din două medii diferite: desenul și fotografia.

EXPLORAȚI EXPOZIȚIA ÎN VIEWING ROOM

Răzvan Anton: Time Capsules dezvăluie atât pașii de realizare a lucrărilor, pentru care Anton folosește denumirea generică de „studii”, cât și detalii despre alegerile pe care el le face atunci când explorează o arhivă sau alta, sugerându-ne astfel o privire în urmă, înspre trecutul nostru comun, pentru a reflecta asupra memoriei și identității.

Expoziția online este prezentată în parteneriat cu Sykes România și KLG.

Scurtă biografie

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din 2010 predă la aceeași Universitate. La Gaep a avut două expoziții personale, Mnemonics (2015) și Studies of Gaze (2020), și a fost prezent în expozițiile de grup ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017) și Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (2018). A mai expus recent la: Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Politecnico di Milano, Galleria del Progetto (Milano), ElectroPutere Gallery (Craiova), MAGMA (Sfântu Gheorghe), Walk and Talk Art Festival (Azore), École européenne supérieure de l’image (Poitiers) și The University of the Arts (Philadelphia). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018). În 2015 a publicat cartea de artist 20 Ways to Load Guns (editată de Ciprian Mureșan și Corina Bucea).

29
/09
/22

Între 30 septembrie și 2 octombrie, în cadrul Nopții Albe a Galeriilor, va putea fi vizitată în sala Auditorium (nivel -1) a MARe/Muzeul de Artă Recentă (B-dul Primăverii nr. 15, București) LIVE, instalația de artă video realizată de artistul vizual Alex Manea (n. 1988), care combină cele două mari pasiuni ale acestuia: arta vizuala și filmele.

29
/09
/22

Muzeul-Atelier Școala de la Piscu, un proiect care valorifică inteligent patrimoniul local, inițiat de Virgil Scripcariu (sculptor) și Adriana Scripcariu (istoric de artă), se află printre câștigătorii premiilor European Heritage Awards / Europa Nostra Awards 2022, cele mai de seamă distincții pentru profesioniștii patrimoniului cultural european, în cadrul secțiunii „Educație, Formare și Meșteșug”.

23
/09
/22

Pe 25 septembrie și pe 1 și 2 octombrie, de la ora 19:00, NO RA – Femininul norilor revine la Muzeul Național al Literaturii Române (str. Nicolae Crețulescu nr. 8). Spectacolul, o instalație performativă inspirată din romanul cu puternice accente biografice ”Hipodrom” de Nora Iuga, prezintă în fața spectatorilor viața încercată, dar plină de lumină a uneia dintre cele mai iubite și apreciate autoare contemporane române: Nora Iuga.

23
/09
/22

The Future Lab este un proiect lansat de rețeaua Centrelor Cehe cu ocazia președinției Cehiei a UE în a doua jumătate a anului 2022. La București, programul va consta în 4 evenimente care abordează sustenabilitatea din diferite perspective - știință și greenwashing, design și inovare, comunități, infrastructură urbană și alimentație.

22
/09
/22

Romanian Jewelry Week 3.0 sărbătorește bijuteria contemporană între 5 și 9 octombrie cu expoziții, conferințe, workshop-uri de bijuterie și târguri și peste 190 de designeri români și internaționali care vor expune mii de creații de bijuterie. Ca în fiecare an, Romanian Jewelry Week oferă posibilitatea pasionaților de bijuterie să cumpere piesele preferate în cadrul Târgului de bijuterie ROJW 3.0 între 8 și 9 octombrie la Biblioteca Națională.

21
/09
/22

În perioada 26 septembrie – 14 octombrie 2022, Institutul Cultural Român de la Paris organizează expoziția „INTROSPECȚII/INTROSPECTIONS” a artiștilor români Suzana Fântânariu (pictură, grafică, instalații), Anca Szönyi Thomas (fotografie, mixed media) și Dorin Crețu (pictură, fotografie digitală). Curatori sunt Ludwig Otte și Anca Szönyi Thomas.

21
/09
/22

Pentru trei zile, 23-25 septembrie 2022, Asociația CRIES a pregătit un spațiu pentru o varietate de experiențe în ritm „la pas" și un program ce oferă multiple perspective despre legăturile dintre hrană, cultură și consum durabil, dorind să inspire comunitatea locală și să se lase inspirați de toate experiențele și acțiunile care ne permit să încetinim ritmul de consumare a resurselor noastre și ale planetei.

20
/09
/22

Goethe-Institut București este în căutare de minți creative pentru dezvoltarea unor jocuri video autentice, relevante din punct de vedere social. În acest scop, organizează un game jam inedit de 48 de ore hibrid, între 7 și 9 octombrie 2022. Dezvoltarea jocului se va desfăşura online iar cei din Bucureşti pot participa la evenimentul de deschidere la sediul Goethe-Institut.