Live acum – expoziția online Razvan Anton: Time Capsules
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-acum-expozitia-online-razvan-anton-time-capsules/

Noua expoziţie online prezentată de Gaep – Răzvan Anton: Time Capsules (3 – 30 noiembrie 2020) – pune sub lupă procesul din spatele lucrărilor recente ale artistului, ce conectează desenul de fotografie şi imaginea în mişcare.

Un articol de Petre Ivan|4 noiembrie 2020

Această prezentare se adaugă expoziției personale Răzvan Anton: Studies of Gaze, deschisă în galeria din București până pe 7 noiembrie, și reprezintă cea de-a patra expoziție online organizată de Gaep, după seria Resilience Test, care i-a avut ca protagoniști pe Marilena Preda Sânc (29 iunie – 19 iulie), Vlatka Horvat (20 iulie – 9 august) și Ištvan Išt Huzjan (10 – 30 august). 

Desfășurată în Viewing Room, un spațiu virtual special creat pe site-ul galeriei, Răzvan Anton: Time Capsules evidențiază procesul de lucru al artistului, bazat pe timp, și abordarea lui nuanțată față de urmele trecutului relevante în prezent. Heliografiile („fading studies”) și videoul („reflective study”) incluse în expoziție își au originile în cercetarea Arhivei de Fotografie de Presă Minerva și a Arhivei și Bibliotecii Comunității Evreiești din Mediaș. Răzvan Anton a făcut parte din grupul de artiști care au coordonat proiectul de arhivare digitală a colecției Minerva, constând în fotografii de presă realizate în ultimele trei decenii ale regimului comunist de fotojurnaliștii de la cotidienele clujene Făclia și Igazság. Ulterior, între 2016 și 2018, a fost artist în rezidență la Casa de lângă Sinagogă, care adăpostește arhiva și biblioteca populației evreiești din Mediaș – pe vremuri o comunitate dezvoltată, acum absentă din cauza emigrației în masă în perioada anilor ’50-’60.  Lucrând cu imagini și obiecte din aceste arhive, el a dezvoltat treptat o cercetare vizuală ce asociază strategii din două medii diferite: desenul și fotografia.

EXPLORAȚI EXPOZIȚIA ÎN VIEWING ROOM

Răzvan Anton: Time Capsules dezvăluie atât pașii de realizare a lucrărilor, pentru care Anton folosește denumirea generică de „studii”, cât și detalii despre alegerile pe care el le face atunci când explorează o arhivă sau alta, sugerându-ne astfel o privire în urmă, înspre trecutul nostru comun, pentru a reflecta asupra memoriei și identității.

Expoziția online este prezentată în parteneriat cu Sykes România și KLG.

Scurtă biografie

Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj) a absolvit un master în desen la Camberwell College of Arts din Londra, după studii de licență și master la Universitatea de Artă și Design din Cluj. Din 2010 predă la aceeași Universitate. La Gaep a avut două expoziții personale, Mnemonics (2015) și Studies of Gaze (2020), și a fost prezent în expozițiile de grup ‘Seeing Ourselves Sensing’ (2017) și Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear (2018). A mai expus recent la: Motorenhalle/riesa efau (Dresda), Politecnico di Milano, Galleria del Progetto (Milano), ElectroPutere Gallery (Craiova), MAGMA (Sfântu Gheorghe), Walk and Talk Art Festival (Azore), École européenne supérieure de l’image (Poitiers) și The University of the Arts (Philadelphia). A fost artist în rezidență la MuseumsQuartier din Viena (2018) și la Casa de lângă Sinagogă, Mediaș, în cadrul proiectului Absența ca Patrimoniu/TRACES (2016-2018). În 2015 a publicat cartea de artist 20 Ways to Load Guns (editată de Ciprian Mureșan și Corina Bucea).

12
/02
/24

La început de primăvară, Opera Națională București propune publicului spectacolul „Carmen” de Georges Bizet în dublă reprezentație, pe 1 și 3 martie, cu o distribuție de excepție: mezzosoprana Ruxandra Donose invitată în rolul titular, tenorul Ramón Vargas invitat în rolul Don José, baritonul Mihai Damian invitat în rolul Escamillo. În rolul Micaela va evolua soprana Operei Marta Sandu Ofrim. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Tiberiu Soare.

09
/02
/24

mind-moving, programul de terapie prin artă inițiat și organizat de Indie Box, în parteneriat cu NOPA - Societatea Norvegiană a Compozitorilor și Textierilor, Asociația Entuziart și Profeti ART SRL, ajunge la finalul perioadei de implementare și își încheie călătoria cu un eveniment special, dedicat publicului larg, cu intrare liberă, pe 21 februarie, de la 18:30, la Arcub - Hanul Gabroveni (str. Lipscani, nr. 84 - 90).

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.