„Călătoriile lui Gulliver“, cel mai bun spectacol la Gala Premiilor UNITER
https://www.ziarulmetropolis.ro/live-text-cine-sunt-castigatorii-premiilor-uniter/

LIVE TEXT Gala Premiilor UNITER, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului, a avut loc aseară, la Teatrul Naţional „Vasile Alecsandri“ din Iaşi

Un articol de Adina Scorţescu|13 mai 2013

LIVE TEXT Gala Premiilor UNITER, unul dintre cele mai importante evenimente teatrale ale anului, a avut loc aseară, la Teatrul Național „Vasile Alecsandri“ din Iași. 

00.23 Cel mai bun spectacol: „Călătoriile lui Gulliver“, în regia lui Silviu Purcărete. Premiul e ridicat de Constatin Chiriac, directorul Teatrului Național „Radu Stanca“ Sibiu.

Călătoriile lui Gulliver au fost invitate la Edinburgh anul trecut și au primit poate cel mai mare premiu care există – Herald Angel. Grație acestui premiu, pentru prima oară în România, teatrul din Sibiu va participa anul viitor la Festivalul de la Edinburgh cu un spectacol la alegere.

Constantin Chiriac,
directorul Teatrului Național „Radu Stanca” Sibiu

„Nu pleacă nimeni din teatru până nu va gusta din vinul minunat al acestei regiuni“, spune amfitrionul galei, Ion Caramitru, înainte de a prezenta nominalizările pentru cel mai bun spectacol.

Alexandru Colpacci (foto jos) primește „premiul de excelență pentru regie“.

00.05 Premiul pentru cea mai bună regie – Alexandru Dabija (pentru „Două loturi“,  la Teatrul Național București). Regizorul nu a fost prezent în sală.

Premiul Președintelui UNITER, Ion Caramitru, îi revine poetului Emil Brumaru (foto jos): „Mulțumesc tututor actrițelor, pe care le-am iubit, le-am scris versuri. Am avut mari insuccesuri cu mari actrițe. Mulțumesc și dumneavoastră, sunt curios ce o să facă Uniunea Scriitorilor“, a spus Emil Brumaru, după ce, pe scenă, a fost întâmpinat de peste zece domnişoare.

Actrița Leni Pințea-Homeag a primit premiul pentru întreaga activitate: „Iubesc acest premiu; el vine după șapte ani când cineva, în loc de virgulă, a pus punct carierei mele. Dedic acest premiu teatrului care a fost întotdeauna alături de mine, atunci când nu era nimeni.”

23.45 Imola Kézdi (foto jos) primește premiul UNITER pentru rolul titular din spectacolul „Hedda Gabler“ (Teatrul Maghiar de Stat Cluj-Napoca).

Premiul pentru întreaga activitate critică îi revine unui om „care trăiește din teatru și prin teatru de peste șase decenii“: Constantin Paiu.

23.11 Anul acesta, British Council Romania oferă premiul său cuiva „care a cucerit spații alternative și a adus o abordare antreprenorială, probabil pentru prima oară în teatrul românesc contemporan“, fondatorul Teatrului Masca, Mihai Mălaimare: „De o lună sunt un infractor, acuzat de o instituție din România… probabil mă vor arunca din teatru, din viață. Dacă arunci un actor din teatru, îl arunci din viață.”

Premiul special pentru muzică de teatru – Cari Tibor: „Primind acest premiu, mă întreb ce o să mai primesc peste 20 de ani. Pentru că, într-un fel, cred că l-am primit prea devreme.“

Premiul pentru „cel mai bun actor în rol pricipal“: George Costin (absent de la eveniment).

În centrul fotografiei: Lari Georgescu, nominalizat la premiul pentru „cel mai bun actor în rol principal“.

Premiul special pentru poezie i-a revenit lui Tudor Gheorghe.

22:20 Premiul pentru „cea mai bună actriță în rol secundar“ – Enikő Györgyjakab: „Mulțumesc domnului Andrei Șerban pentru acest rol şi pentru rolul din Unchiul Vanea. Le mulțumesc colegilor, mulțumesc spectatorilor… mă bucur că fac teatru.“

22.10 Prințul Nicolae al României, nepotul Regelui Mihai, îi dă premiul pentru cea mai bună piesă românească a anului lui Liviu Lucaci, pentru „Nostalgicii călători“: „Sper ca partea cea mai vie a teatrului românesc să se afle cât mai des în sala premiilor UNITER.”

21.50 Medeea Marinescu taie plicul care conține numele celui mai bun actor în rol secundar: András Hatházi.

21.31 Anamaria Marica prezintă premiul pentru cea mai bună scenografie: Helmut Stürmer, pentru  „Două loturi“ la Teatrul Naţional Bucureşti.

Dan Lungu dă premiul pentru cel mai bun spectacol de teatru radiofonic: „Suzana“ (regia Ilinca Stihi).

21.12 Câștigătoarea premiului pentru debut: Silvia Török, pentru rolul Iris din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu“, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

Peste 200 de invitați, din țară și din străinătate, au venit la Iași pentru cea de-a 21-a ediție a Galei Premiilor UNITER. Câteva fețe din sala Teatrului „Vasile Alecsandri“: Anamaria Marinca, Radu Afrim, George Mihăiță, Constantin Chiriac (directorul Teatrului „Radu Stanca“ din Sibiu).

Nominalizări UNITER 2013

Cel mai bun spectacol

  • „Călătoriile lui Gulliver”, exerciţii scenice inspirate din opera lui Jonathan Swift, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
  • „D’ale noastre” (foto sus) de Gigi Căciuleanu, la Teatrul Naţional Bucureşti
  • „Platonov” de A.P. Cehov, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai bună regie

  •  Radu Afrim, pentru „Năpasta” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Alexandru Dabija, pentru „Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Silviu Purcărete, pentru „Călătoriile lui Gulliver” la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cel mai bun actor în rol principal  

  • George Costin, pentru rolul Maiorul din spectacolul „Familia Tót”, la Centrul Cultural pentru UNESCO „Nicolae Bălcescu” Bucureşti
  •  Lari Giorgescu, pentru rolurile din spectacolul „D’ale noastre” la Teatrul Naţional Bucureşti
  •  Nicu Mihoc, pentru rolul titular din spectacolul „Platonov” la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu

Cea mai bună actriţă în rol principal

  • Emilia Dobrin (foto jos), pentru rolul Capra din spectacolul „Capra cu trei iezi” la Teatrul ACT Bucureşti
  • Imola Kézdi, pentru rolul titular din spectacolul „Hedda Gabler” la Teatrul Maghiar de Stat Cluj
  • Tania Popa, pentru rolul Fata din spectacolul „Fata din curcubeu” la Teatrul Naţional Bucureşti

Cea mai bună scenografie 

  • Dragoş Buhagiar, pentru „Călătoriile lui Gulliver”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” Sibiu
  • Adrian Damian, pentru „Viaţa e vis” la Teatrul Naţional Timişoara
  • Helmut Stürmer, pentru  „Două loturi” la Teatrul Naţional Bucureşti

La categoria „cel mai bun actor în rol secundar” au fost nominalizaţi Bányai Kelemen Barna, pentru rolul Florin din spectacolul „Beznă de mină”, la Teatrul Naţional din Târgu Mureş, András Hatházi, pentru rolul Judecătorul Brack din spectacolul „Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, şi Marius Manole, pentru rolul Povestitorul din spectacolul „Două loturi”, la Teatrul Naţional Bucureşti.

La categoria „cea mai bună actriţă în rol secundar” au fost nominalizate Enikő Györgyjakab, pentru rolul Doamna Elvsted din spectacolul „Hedda Gabler”, la Teatrul Maghiar de Stat din Cluj, Ofelia Popii, pentru rolul Sofia Egorovna din spectacolul „Platonov”, la Teatrul Naţional „Radu Stanca” din Sibiu, şi Olga Török, pentru rolul Sylvia din spectacolul „Fetiţa din bolul peştelui auriu”, la Teatrul German de Stat din Timişoara.

La categoria „cel mai bun spectacol de teatru radiofonic” au fost nominalizate următoarele titluri: „Cei din urmă vor fi cei din urmă” (scenariul şi regia artistică Gavriil Pinte, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune), „D’ale carnavalului” (adaptarea radiofonică şi regia artistică Alexandru Darie, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune) şi „Suzana” (scenariul şi regia artistică Ilinca Stihi, o producţie a Societăţii Române de Radiodifuziune).

La premiul pentru critică teatrală au fost nominalizați Oltiţa Cîntec, Cristina Rusiecki şi Octavian Saiu.

Foto credit: Maria Ștefănescu



21
/12
/23

Joi, 21 decembrie, de la ora 19:00, va avea loc la sediul Teatrului Masca (Bd. Uverturii, nr. 14) a treia întâlnire din seria dezbaterilor performative moderate de Alex Tocilescu. Tema ediției este ,,Suntem cel mai mișto popor nașpa”.

21
/12
/23

Un nou volum de excepție a apărut recent în seria Anansi. Mentor a Editurii Pandora M: „Puterea artei” de Simon Schama, profesor de istorie și istoria artei la Columbia University și autorul a numeroase cărți de succes, autor de eseuri pentru The New Yorker și realizatorul și prezentatorul a zeci de documentare pentru BBC, PBS […]

20
/12
/23

Topul personal al celor mai bune filme exclusiv din 2023 e dominat de francezi şi americani, la care se adaugă un român şi un finlandez. O listă capricioasă şi aparent eterogenă.

20
/12
/23

Iana Salenko, Dinu Tamazlâcaru, Julian MacKay, Marina Minoiu și alte nume mari ale baletului mondial vin în România, pe 26 februarie, pentru un regal de balet care va avea loc, începând cu ora 20:00, în Sala Ion Caramitru a Teatrului Național I. L. Caragiale din București.

20
/12
/23

„Fii util. 7 reguli de viață”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger și publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor și fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colț al planetei ar trăi: cum să construim viața pe care ne-o dorim.

19
/12
/23

Pe 19 și 20 decembrie, de la ora 19:00, Corul Național de Cameră „Madrigal – Marin Constantin”, dirijat de Anna Ungureanu, susține spectacolul extraordinar „Pe drumul Crăciunului”, la Teatrul Național „I.L. Caragiale” din București.

19
/12
/23

Sâmbătă, 16 decembrie 2023, în cadrul festivalului internațional de film studențesc CineMAiubit 2023, a avut loc conferința „Filmul și educația publicului tânăr”, organizată de Universitatea de Artă Teatrală și Cinematografică „I.L. Caragiale” din București (UNATC) prin Centrul de Pedagogie și Studiu al Imaginii Sorin Botoșeneanu.

19
/12
/23

Crăciunul într-un sat ucrainean este decorul în care se petrece o poveste de dragoste presărată cu elemente fantastice: fierarul satului, Vakula, este nefericit în dragostea ce i-o poartă Oksanei, fiica unui moșier, care îi promite că se va căsători cu el doar dacă îi aduce pantofii auriți ai țarinei. Disperat, fierarul face un pact cu diavolul pentru a îndeplini dorința iubitei.

18
/12
/23

După debutul de succes cu expoziția personală „LIGHT. An airy view point of density” de la București, urmată de o nouă expoziție la New York, în toamna acestui an, Diana Nicolaie, designer și artist vizual, expune acum la Art Safari, cel mai important eveniment dedicat artei din România.

18
/12
/23

Pe 21 ianuarie 2024, la Sala Palatului, va avea loc un nou şi captivant show DISNEY : FROZEN – 10 ani.  Spectacolul face parte din turneul prin care Disney celebrează la nivel mondial 10 ani de la lansarea personajului fenomen ce a revoluționat lumea filmelor de animație.