Arnold Schwarzenegger și sfaturile lui despre viață
https://www.ziarulmetropolis.ro/arnold-schwarzenegger-si-sfaturile-lui-despre-viata/

„Fii util. 7 reguli de viaţă”, cel mai recent volum semnat de Arnold Schwarzenegger şi publicat de Lifestyle Publishing, parte a Grupului Editorial Trei, este un dialog intim între celebrul actor şi fiecare dintre cititorii săi despre un subiect care interesează pe toată lumea, indiferent în colţ al planetei ar trăi: cum să construim viaţa pe care ne-o dorim.

Un articol de Liliana Matei|20 decembrie 2023

Arnold Schwarzenegger nu mai are nevoie de nicio prezentare. Este culturistul care a uimit cu forma fizică perfectă și eroul filmelor de acțiune care nu o dată a salvat umanitatea de la dezastru. Este politicianul ajuns guvernator al statului California, om de afaceri, dar și un adevărat guru al literaturii motivaționale.

Arnold Schwarzenegger este una dintre persoanele autorizate de chiar parcursul vieții lui să vorbească despre instrumentele cele mai potrivite pentru a obține succesul. Născut într-un mic sat din Austria, Arnold a țintit întotdeauna sus. Nu a acceptat roluri secundare și nici funcții politice minore. A obținut succese răsunătoare, dar a cunoscut și eșecul, pe care nu l-a considerat înfrângere, ci o lecție prețioasă de viață.

„Titlul cărții este Fii util, pentru că acesta este cel mai bun sfat pe care mi l-a dat tatăl meu”, explică actorul. „Am scris cartea în semn de respect față de aceste cuvinte și pentru a transmite mai departe sfatul lui”.

Fostul ofițer nazist care nu și-a încurajat niciodată fiul să-și urmeze visurile nu este chiar modelul părintelui ideal. Și totuși, Arnorld mărturisește că datorează enorm educației primite. „În familia lui Gustav Schwarzenegger nu puteai să pleci când vrei de acasă, iar mesele nu erau gratuite. Trebuia să fac 200 de genuflexiuni în fiecare dimineață doar pentru a-mi câștiga micul dejun. Nu există metodă mai bună de a-ți face poftă de mâncare decât mișcându-te sus-jos, asemenea unui pogo stick, pe stomacul gol. Datorez foarte multe lucruri educației pe care am primit-o. Am fost făcut pentru ea și de ea. Nu aș fi cine sunt azi fără vreuna dintre aceste experiențe”.

Cu umor, dar și cu o duritate bine dozată, Arnold Schwarzenegger apelează la exemple din propria viață ca să descrie „instrumentele” necesare pentru a crea destinul dorit. „Viziunea este cel mai important lucru. Viziunea este scop și sens. A avea o viziune clară înseamnă să ai o imagine despre cum ai vrea să arate viața ta și un plan pentru a ajunge acolo”. La fel de importantă este și gândirea la scară mare, la care se adaugă un program riguros de muncă.

Schimbarea perspectivei în cazul unui eșec, dezvoltarea curiozității, deschiderea către ceilalți și practicarea recunoștinței sunt teme abordate pe larg în cele șapte capitole ale cărții. Pe lângă exemplele din propria existență, Arnold Schwarzenegger face referire și la episoade cu valoare motivațională din viețile unor sportivi celebri, actori sau regizori hollywoodieni foarte cunoscuți, prieteni de-ai săi. Nu lipsesc referirile la literatură, la autori populari precum Haruki Murakami sau Marcus Aurelius.

Multe episoade oferă detalii mai puțin cunoscute despre momente dureroase din viața actorului, cum ar fi pericolul de moarte prin care a trecut în urma unei erori chirurgicale, când s-a operat la inimă sau situația sa familială. „Mi-am distrus familia. Niciun alt eșec nu m-a făcut să sufăr atât de mult”. O mărturisire surprinzătoare a actorului și omului politic este și aceasta: „Am o regulă. Poți să-mi spui Șnițel, poți să-mi spui Termie, Arnie sau Schwarzie, dar nu-mi spune niciodată că sunt un om care s-a realizat prin propriile forțe”. Fostul guvernator al Californiei nu crede în acest concept, ci are convingerea că în lucrul numit „viața împreună” totul este interconectat, iar recunoștința și atenția față de ceilalți sunt acele reguli ale jocului care ne pot transforma pe toți în câștigători.

02
/04
/24

Institutul Cultural Român participă în premieră, prin ICR Bruxelles și Centrul Național al Cărții, cu un stand propriu la „Foire du livre de Bruxelles / Târgul Internațional de Carte de la Bruxelles”, care se va desfășura în perioada 4-7 aprilie 2024, la Centrul de expoziții Tour et Taxis din capitala Belgiei.

12
/03
/24

O nouă traducere din opera Elenei Ferrante a fost publicată de curând în colecția „Anansi. World Fiction” de la Editura Trei. Elena Ferrante e o scriitoare îndrăgită de cititorii din lumea întreagă începând de la publicarea bestsellerurilor internaționale ce alcătuiesc Tetralogia Napolitană.

28
/02
/24

Diana Vasile, PhD, psihoterapeut și Președinte al Institutului pentru Studiul și Tratamentul Traumei (ISTT), lansează astăzi cartea Anatomia traumei. Cum să ai o viață mai bună când sufletul te doare, publicată la editura Bookzone. Rezultatul a peste 25 de ani de studiu, practică și cercetare în domeniul psihotraumatologiei, cartea oferă o perspectivă completă asupra impactului traumei în viețile noastre, dar și asupra modalităților de recuperare post-traumatică.

28
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă miercuri, 28 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Numărul 2 de David Foenkinos – recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea Iulianei Glăvan – ce aduce în prim-plan povestea unui destin atipic, a celui care a pierdut rolul lui Harry Potter în una dintre cele mai celebre ecranizări din toate timpurile. Este posibil ca un eșec să devină o sursă de putere? Romanul scriitorului francez oferă în locul unui răspuns o minunată parabolă despre virtuțile reconstruirii sinelui.

19
/02
/24

Crime Scene Press vă propune o lectură perfectă pentru luna februarie: romanul proaspăt ieșit de sub tipar Stăpânul Muntelui, de Anders de la Motte (trad. Daniela Ionescu), unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori suedezi de crime. Acest mistery care dă dependență, cu o atmosferă care te va bântui, te prinde de la prima pagină, urmărind o detectivă talentată care investighează una dintre cele mai întunecate laturi ale psihicului omenesc.

14
/02
/24

Joi, 15 februarie, începând cu ora 14:00, Biblioteca Metropolitană București, prin Direcţia Cultură, Învăţământ, Turism a Primăriei Municipiului Bucureşti, va organiza, la Sediul Central „Mihail Sadoveanu” din str. Tache Ionescu nr. 4 are loc o DEZBATERE EVENIMENT, dedicată Zilei Naționale a Lecturii.

09
/02
/24

CARTEA DE CINEMA Într-o scurtă carte apărută în 2022 şi bazată pe câteva dialoguri inedite iniţiate de Ioan-Pavel Azap şi derulate între 2009 şi 2011, Tudor Caranfil vorbeşte despre parcursul său şi critica de film. Un moment esenţial au fost "Serile prietenilor filmului", un eveniment pe care l-a creat în 1962 şi al cărui succes avea să ducă la formarea Cinematecii - o poveste demnă însăşi de un scenariu.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

Editura Humanitas Fiction vă așteaptă marți, 6 februarie, ora 19.00 la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (Bd. Regina Elisabeta nr.38) la lansarea romanului Borges și eu de Jay Parini, recent apărut în colecția „Raftul Denisei“ coordonată de Denisa Comănescu, în traducerea lui Mihnea Gafița, un road novel care emană o nesfârșită admirație pentru unul dintre cei mai îndrăgiți scriitori ai secolului XX, un roman ce are la bază întâmplări petrecute în primăvara anului 1971.

31
/01
/24

RECOMANDĂRI Ziarul Metropolis vă recomandă, în prima lună din an, o întoarcere în fabuloasa lume a cărților. Biblioteci, obsesii, mistere, personaje și o pasiune salvatoare, în 3 cărți despre cărți, care fac deliciul oricărui iubitor de literatură.