Liviu Ciulei, 60 de ani de la „Teatralizarea picturii în teatru”
https://www.ziarulmetropolis.ro/liviu-ciulei-60-de-ani-de-la-teatralizarea-picturii-in-teatru/

La 60 de ani de la publicarea celebrului eseu cu valoare de manifest, Teatrul de Televiziune propune o întâlnire peste timp cu Liviu Ciulei şi spectacolul „Gin Rummy“, care se va difuza luni, 27 iunie, la ora 20.10, la TVR 2.

Un articol de Liliana Matei|26 iunie 2016

În iunie, anul acesta, se împlinesc 60 de ani de la apariția în revista „Teatrul” a eseului „Teatralizarea picturii de teatru” scris de Liviu Ciulei. Articolul cu „valoare de manifest” a atras o mulțime de dezbateri. Ciulei nu numai că justifică „teatralitatea”, dar dă avânt celor mai curajoase formule, încurajează căutările, redă directorului de scenă dreptul de a fi creator, de a inventa, de a interpreta textul dramatic.

„A teatraliza scenografia”, sublinia Ciulei (în numărul din iunie 1956 al revistei Teatrul cu un an înainte de apariția televiziunii și a unui nou discurs teatral, Teatrul de Televiziune) „înseamnă a reda realitatea cu imagini specifice artei scenice. Nu arhitectura înghesuită şi minimalizată pe o scenuţă, nu clădiri sau peisaje reproduse cu efort inutil din carton, ci imagini scenice, poetico-dramatice, concretizate în decoruri”.

Cu acest articol Ciulei redeschide calea școlii regizorale românești, iar el însuși devine conducătorul ideatic al generației sale.

„Eram încă student în anul IV la arhitectură şi preocupat şi fascinat de arhitectura de interior şi exterior americană. Am încercat s-o reproduc pe scenă şi primele mele decoruri au avut căutare fiindcă înlocuiau cu o construcţie fermă obişnuitele decoruri din pânză pictată – un fel de verism arhitectural”, scria Liviu Ciulei în volumul „Cu gânduri și cu imagini”. „ Formaţia mea de arhitect m-a ajutat în cariera scenografică, dar în acelaşi timp a fost şi un obstacol în căutările mele de a găsi în decor un limbaj specific teatral care să evite imitaţia naturii. Realitatea în Teatru este alta decât cea cotidiană. Este o realitate abstractă, artificială, care doar sugerează Viaţa. Abstracţiunea decorului lasă loc imaginaţiei spectatorului să o completeze cu memoria sa vizuală, cu experienţa sa”.

În continuarea demersului de a reașeza pe un loc firesc Teatrul Național de Televiziune, Casa de Producție TVR vă propune luni, 27 iunie, la ora 20.10, la TVR 2 înregistrarea spectacolului „Gin Rummy“ de Donald Coburn, preluat de la Teatrul Bulandra. Montarea a fost realizată în anul 1980 de Liviu Ciulei, care semna și decorurile, iar telespectatorii îi vor putea revedea pe Clody Bertola și Petre Gheorghiu.

Piesa a fost scrisă în 1976, iar în 1978 „The Gin Game“ (titlul ei original) a fost distinsă cu Premiul Pulitzer, însă prima ei montare avut loc cu un an înainte, pe Broadway, în regia lui Mike Nichols, cu Jessica Tandy şi Hume Cronyn în distribuţie.

În România, „Gin Rummy“ de Donald Coburn s-a jucat în premieră pe 28 februarie 1980, în regia lui Liviu Ciulei, cu Clody Bertola şi Petre Gheorghiu în rolurile celor doi protagonişti.

Înregistrarea se va difuza și pe TVR 3 sâmbată, 2 iulie, ora 20.00, și duminică, 3 iulie, ora 8.00, pe TVR Mondolda, sâmbată, 2 iulie, ora 16.55 și pe TVR Internațional, duminică, 3 iulie, ora 18.00 și luni, 4 iulie, ora 9.00.

07
/02
/24

Band-ul internațional TIME IN OUR HANDS TRIO va prezenta sâmbătă, în premieră în România, noul său program cu compozițiile celor trei membri, într-un concert marcat de improvizație conceptuală, de la jazz la baroc european și, interesant, muzică tradițională românească.

07
/02
/24

Eyedrops și Pinholes, trupe de rock alternativ, pleacă într-un turneu ce cuprinde nouă orașe prin țară dar și în Republica Moldova, începând cu data de 8 februarie, din Timișoara, urmând să transforme într-o petrecere, pe rând, alte opt puncte geografice importante.

07
/02
/24

Editura Humanitas vă invită marți, 13 februarie, de la ora 19.00, la Librăria Humanitas de la Cișmigiu (bd. Regina Elisabeta nr. 38), la o întâlnire cu istoricul Marc David Baer, profesor la London School of Economics and Political Science, istoricul Marian Coman și scriitoarea Sabina Fati despre volumul Otomanii: Hani, cezari și califi, o fascinantă nouă abordare a istoriei Imperiului Otoman.

05
/02
/24

La Centrul Național al Dansului București (CNDB), anul începe cu o rezidență și cu o serie de spectacole prezentate în cadrul stagiunii. 2024 este an aniversar la CNDB. Instituția împlinește 20 de ani și își propune să celebreze prin evenimente speciale cele două decenii de promovare a creației coregrafice.

05
/02
/24

„Din autobiografie îmi extrag eu forța, prin autobiografie simt că pot să-i fac pe oameni să se confrunte cu acele lucruri pe care nu vor să le vadă. Când vine vorba de scrierea autobiografică, oamenii nu mai pot spune: E doar un personaj, asta nu poate fi adevărat”.

05
/02
/24

Vineri, 9 februarie 2024 (19.00), ORCHESTRA NAȚIONALĂ RADIO va fi dirijată de RADU PAPONIU, director artistic și muzical al ansamblului Southwest Florida Symphony Orchestra, dirijor asociat al Filarmonicii din Naples (Florida – S.U.A.) și director muzical al Orchestrei de Tineret din același oraș american. Din 2017, Radu Paponiu a dirijat Filarmonica din Naples în peste 100 de evenimente diferite de muzică clasică, pop sau în proiecte educaționale.