Lucian Boia, premiat la Gala Industriei de Carte
https://www.ziarulmetropolis.ro/lucian-boia-premiat-la-gala-industriei-de-carte/

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.
Filip Florian, Ion Ianoşi şi Lucian Boia s-au numărat printre cei premiaţi

Un articol de Teodora Gheorghe|26 aprilie 2013

Gala Bun de Tipar şi-a desemnat câştigătorii în cadrul celei de-a doua ediţii, joi, 25 aprilie, în Aula Bibliotecii Naţionale din Bucureşti.

Lucian Boia, Filip Florian şi Ion Ianoşi s-au numărat printre cei premiaţi. Lucian Boia a câştigat la categoria: „Bestseller românesc – cel mai bine vândut titlu al anului“, cu volumul „De ce este România altfel?“, Filip Florian la categoria „Cea mai bună carte a anului“ (Beletristică), pentru romanul „Toate bufniţele“, iar Ion Ianoşi la categoria „Cea mai bună carte a anului“ (Non-ficţiune), cu „Internaţionala mea“.

Gala a fost prezentată de cunoscuta jurnalistă Irina Păcurariu şi urmează să fie difuzată pe TVR 1, sâmbătă, 27 aprilie 2013, de la ora 14.30.

Gala Bun de Tipar a evidenţiat performanţele înregistrate de industria de carte din România. Anul acesta s-a observat o creştere de 30% a numărului de proiecte noi care s-au înscris în concurs.

În cadrul serii dedicate cărţilor au fost prezentate patru scurte filme, despre patru dintre cele mai importante proiecte culturale de carte: „Căutătorii de poveşti“, Târgul Gaudeamus, ProEdit şi promovarea traducătorilor români în străinătate.

Câştigătorii Galei Bun de Tipar

1. Categoria „Cea mai frumoasă carte“

a) Concepţie grafică: „Despre ochiul de veghe (Meteorologia unui bazar ideatic)“ de Vladimir Bulat (Square Media / concepţie grafică: Alexandru Branişte)

b) Carte ilustrată: „Temporary yours. 1995-2012“ – Dan Perjovshi (Idea Design + Print)
„Geamii. Minarete pe cerul Dobrogei“ (Igloo Media)

2. Categoria „Cea mai bună carte a anului“

a) Beletristică: „Toate bufniţele“, de Filip Florian (Polirom)

Matei Florian, fratele lui Filip Florian

b) Non-ficţiune: „Internaţionala mea“ de Ion Ianoşi (Polirom)

c) Carte de specialitate: Câştigător:„20 de întrebări despre Immanuel Kant“, de Mircea Flonta (Humanitas)
Menţiunea specială a juriului:„Noul Cod Civil. Comentariu pe articole“ – Flavius-Antoniu Baias, Eugen Chelaru, Rodica Constantinovici, Ioan Macovei, coordonatori şi autori (C.H. Beck). Notă: La această subcategorie, Radu Dimitriu nu a participat la jurizare.

d) Carte pentru copii şi tineret: „Ce poţi face cu două cuvinte. Juniorii“ (Art)

Ion Ianoşi, la Gala Bun de Tipar

3. Categoria „Cea mai bună traducere“

Câştigător:„Satantango“ de László Krasznahorkai (Curtea Veche Publishing / Traducere de Anamaria Pop)

Menţiunea specială a juriului: „Divina Comedie. Infernul“ de Dante Alighieri (Humanitas / Traducere de Marian Papahagi)

4. Categoria „Cea mai bună colecţie“

Câştigător:Psihologie pentru toţi – Trei
Menţiunea specială a juriului: Yorick – Nemira

5. Categoria „Cea mai bună carte netipărită“
a) E-Book
Câştigător:„Aceasta e prima mea revoluţie. Furaţi-mi-o“, de Paula Erizanu (Cartier)

Menţiunea specială a juriului: Polirom

b) Audiobook: I.L. Caragiale, „Mofturi 1877-1902“. Pagini de proză jurnalistică rostite de Radu Beligan, Ion Lucian, Mircea Albulescu, Virgil Ogăşanu, Mitică Popescu, Valentin Uritescu, Petre Lupu, Valentin Teodosiu, Mircea Constantinescu, Magda Duţu (Editura Casa Radio)

6. Categoria „Cea mai bună bibliotecă“

Biblioteca Judeţeană Timiş

7. Categoria „Cea mai bună tipografie“
G Canale C S.A.

8. Categoria „Cea mai bună librărie“
Librăria Engleză „Anthony Frost“ (Bucureşti)

Adrian Cioroianu şi Lucian Boia

9. Bestseller românesc – cel mai bine vândut titlu al anului
Lucian Boia, „De ce este România altfel?“

10. Best New Entry

a) Edituri: Baroque Books and Arts (Bucureşti)
b) Librării: Câştigător: Bookstory – librărie independentă (Cluj-Napoca)
Menţiunea special a juriului: Humanitas Cişmigiu (Bucureşti)

Premii speciale:

1. Cea mai bună campanie de Marketing / PR / CSR
Cărtureşti Pop Up (Cărtureşti)

2. Cea mai eficientă platformă online dedicate promovării cărţilor
Câştigător: Booktopia

Menţiunea specială a juriului: Graphicfront.ro

Din juriu au făcut parte: Simona Kessler – agent literar, Ion Bogdan Lefter – poet, critic şi istoric literar, Cristina Bazavan – jurnalist şi blogger, Laura Grünberg – scriitoare, sociologă, autoare de cărţi pentru copii, Cristian Teodorescu – scriitor, jurnalist, Nicu Ilfoveanu – artist vizual, Sabina Ştirb – Head of CSR & Public Sector Division at GMP Public Relations şi Daniel Nazare – directorul Bibliotecii Judeţene Braşov. Preşedintele juriului a fost Radu Dimitriu – directorul editurii CH Beck.

Foto: Giani Oprina

01
/11
/17

O ediție foarte rară din "Swann", primul volum al romanului ''În căutarea timpului pierdut'', a fost vândut luni la casa de licitație Sotheby's cu peste o jumătate de milion de euro. O comoară pentru bibliofili, volumul este unul dintre cele cinci exemplare ale lui "Swann" imprimate pe hârtie japoneză sau "washi" de către Marcel Proust (1871-1922).

24
/10
/17

Romanul „Uriașul îngropat”, de Kazuo Ishiguro (traducere din limba engleză de Vali Florescu), a fost publicat la Editura Polirom, în anul 2015. Kazuo Ishiguro a primit în 2017 Premiul Nobel pentru Literatură.

21
/10
/17

În perioada 20-28 octombrie are loc a patra editie a HomeFest. Nouă zile în care bucureştenii se pot bucura de spectacole neconvenţionale de teatru sau dans, de lecturi, concerte şi performance-uri.

20
/10
/17

Cartea „O undiță pentru bunicul meu” (traducere din limba chineză de Irina Ivașcu) de Gao Xingjian (Premiul Nobel pentru Literatură în anul 2000) a fost publicată la Editura Polirom, în 2017.

16
/10
/17

M-am întors de la Iași, de la cel mai mare festival de literatură și traducere din partea noastră de Europă, cu un voluminos bagaj de amintiri și cu un la fel de voluminos bagaj de cărți. O săptămână mai târziu, amintirile se împletesc în mintea mea cu fragmentele literare. Las aici un scurt colaj.

15
/10
/17

Una dintre cele mai interesante apariții editoriale ale toamnei, „O istorie culturală a nebuniei. De la Biblie la Freud, de la casa de nebuni la medicina modernă”, semnată de Andrew Scull, sociolog şi istoric al medicinei, a fost publicată la Editura Polirom, în colecţia „Plural M”.

13
/10
/17

Romanul „Arhipelagul altei vieți” (traducere din limba franceză de Daniel Niculescu) a fost publicat la Editura Polirom în 2017.

13
/10
/17

Omenirea nu mai are nevoie de Dumnezeu și ar putea, cu ajutorul inteligenței artificiale, să dezvolte o nouă formă de conștiință colectivă care va putea să îndeplinească rolul religiei, a declarat joi scriitorul american Dan Brown, autorul seriei literare "Codul lui Da Vinci". Romancierul american a făcut aceste declarații la Târgul de Carte de la Frankfurt unde își promovează noul său roman, "Origin".

09
/10
/17

Cea de-a V-a ediție a Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași - FILIT, desfășurată în perioada 4-8 octombrie 2017, s-a încheiat. Datele preliminare arată că la evenimentele din cadrul festivalului au fost peste 30.000 de participanți.

09
/10
/17

Volumul O undiţă pentru bunicul meu, de Gao Xingjian – laureatul Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2000 –, a apărut în colecția „Biblioteca Polirom”, traducere din limba chineză de Irina Ivaşcu. Autorul s-a aflat săptămîna trecută la Iași, ca invitat special al Festivalului Internațional de Literatură și Traducere Iași.